Lillelördag

Pannkakor som elever stekt idag.

Visst undervisar jag i det bästa av skolämnen. Speciellt vissa dagar är det populärt att komma till mina lektioner, som idag när det skulle stekas pannkakor. 
- Får vi socker till? var frågan från flera elever. 
- Nej, var mitt svar, men ni ska få göra ett eget äppelmos med kanel i. 
Nu tyckte de flesta inte att det kunde ersätta det populära sockret men pannkakorna blev både bra och uppätna utan gnäll.

Det blev en sen och trött dag idag. T. som redan varit hemma någon timme hade fixat kaffe och efter det piggnade jag till en aning, så middagen kunde tillagas. Idag var det den andra måltiden från Linas matkasse. Ännu en vegetarisk rätt skulle lagas. Det tog en dryg halvtimme innan maten var färdig och resultatet var mycket gott. 


Nog ser det helt ok ut? Potatistortillas med broccoli i, guacamole och en sallad till det. En surdegsbaguette med brieost blev det också och även ett glas rött vin. Det var ju ändå lillelördag. :))



Köksägg


Snälla, förklara för mig vad som menas med köksägg? Var inne i en Ica-butik idag och såg då skylten med äggerbjudandet. Låter lite konstigt i mina öron med just köksägg och jag undrar vad det finns mer för sorters ägg? Hmmmmmm


Idag var det premiär för den första vegetariska måltiden från Linas matkasse som kom igår. Det var en mexikansk chili med en het salsa istället för guacamole som det skulle vara. Avocadon var lite för hård och får mogna någon dag till. Den goda salsan passade perfekt till maträtten i övrigt och frågan är om den kanske var ännu bättre än den egentliga tilltänkta guacamolen. Vi som åt gav rätten 4 av 5 poäng. Tre vuxna personer blev mätta och det räcker till varsin matlåda imorgon också. Då har vi kompletterat med extra bröd och en grönsaksröra som fanns i kylen. Den som inte tror att man blir mätt på vegetarisk mat har helt fel. 


Salsa till 4 personer

1 röd paprika
2 tomater
1 lök
2 vitlöksklyftor
1 liten chilifrukt
1 msk matolja
50 g flagad mandel eller solrosfrön
1 msk tomatpuré
lite salt
1 tsk vinäger

- Tärna alla grönsakerna och fräs dem sedan i en stekpanna i oljan några minuter.
- Häll upp röran i en skål, tillsätt mandeln och mixa sedan till en jämn  "smet".
- Krydda med tomatpurén, saltet och vinägern. 

Tuff början på helgen men ett lugnare slut

Helgen började som bekant tufft med en begravning. Trots det mörka så fanns en del ljusa inslag under fredagens myckna dysterhet. En var att träffa barnbarnen Linnea och Anton som var på besök hos min syster och hennes numera stora (vuxna) barn. Vi hann med en snabb kaffe med gott fikabröd. Tack, Catharina!
Eftersom Linnea nyss fyllt 4 år var hon lite i centrum och fick flera roliga paket att pyssla med. Hennes lillebror verkade nöja sig med att trycka på knapparna på fjärrkontroller.
 
 
 
När vi kom hem efter vårt Smålandsbesök tog en relativt lugn helg vid men vid närmare eftertanke hinns det med ganska mycket även under en sådan. Två cyklar har fått nya däck inköpta och påsatta. Två bilar har tvättats liksom lite klädtvätt och sådant vardagsjobb som görs utan direkt tanke. En lägenhet har besökts, då den hemmaboende sonen nu bestämt sig för att så sakteliga sondera terrängen, av bostäder för egen del i Malmö. Så fin lägenheten var - men ack så dyr! 
 
 
 
 
Ute i trädgården börjar det smyckas av små färgklickar i rabatterna. Kan det vara våren som är på gång? Vädret inbjöd till att testa om krattan fortfarande fungerade.Vissa mindre otrevliga saker hittades också på gräsmattan. Ja, det är inte vår katt som varit där iaf.
 
 
Lite mat har som vanligt lagats och i lördags blev det en fetaostpaj som blev riktigt lyckad. Jag skrev ner receptet direkt innan det lossnar från hjärnkontoret. Kan tänkas att en sådan paj görs igen.
 
Fetaostpaj 6 port.
ugnen 200º
 
Degen
  • 200 g smör
  • 5 dl vetemjöl
  • 2 msk kallt vatten
Fyllningen
  • 1 msk olja
  • 1 lök, hackad
  • 2 hg färsk svamp, i bitar
  • Salt, peppar och paprikapulver
  • 10 körsbärstomater
  • 300 g fetaost
  • 1 msk oreganost
Äggstanning
  • 3 ägg
  • 2 dl matlagningsgrädde
  • 2 dl mjölk
  • Salt peppar
  1. Smält smöret till degen i en kastrull. Ta bort den från värmen och rör ner mjölet samt vattnet.
  2. Tryck ut degen i en ugnsfast form. Den på bilden är 20x30 cm.
  3. Förgrädda degen i några minuter.
  4. Fräs lök och svamp i en stekpanna. Krydda.
  5. Lägg röran på den förgräddade degen.
  6. Halvera tomaterna samt smula osten och lägg över detta också. Pudra oregano över.
  7. Vispa ihop äggstanningen som sedan hälls i pajformen.
  8. Grädda mitt i ugnen ca. 25 minuter tills äggstanningen inte rinner längre.
 
När jag ändå är i farten kommer här resten av veckans mat och tre av dagarna består av testande av Linas vegetariska matkasse som ska levereras hit ikväll.
 
 
 
Matsedel vecka 9
 
Mån: Mandelbullar/ köttbullar och stuvade makaroner.
Tis: Mexicansk chili med inlagd rödlök - Linas.
Ons: Spansk potatistortilla - Linas.
Tor: Kålsoppa. Wokade äpplen med glass.
Fre: Tagliatelle med salviapesto och ugnsbakad fänkål - Linas.
Lör: Brunch hos Agnes. Hemmapizza på kvällen.
Sön: Quorngryta/ kasslergryta och bulgur.
 
Bakeriet: Vetebullar, focaccia och chokladmuffins.
Visa fler inlägg