Bättre sent än aldrig - recept på grönkålscanneloni

Jag skäms.
För länge sedan fick jag en förfrågan om receptet på grönkålscanneloni som jag skrev om för säkert ett år sedan. Trots att jag utlovat har jag alltså inte gett ut det.
Men nu ska det ske.
 
Ingredienser till Grönkålscanneloni med valnötter.
Fänkål, salladslök och äpple blev till en sallad.
 
Grönkålscanneloni 
4 port      225 graders ugn
 
olivolja
1 gul hackad lök
2 hackade vitlöksklyftor
250 g finhackad grönkål
 
1 tsk torkad rosmarin
1,5 tsk salt
lite svartpeppar
1 tsk sambal oelek
1 dl mjölk
2 dl vatten
1 msk honung
0,5 msk vitvinsvinäger
 
1 förp. färska lasagneplattor
 
2 msk smör
2 msk vetemjöl
4 dl mjölk
1 dl vatten
1 grönsaksbuljongtärning
 
75 g hackade valnötter
 
 
  • Fräs lök, vitlök och grönkål i några minuter i en tjockbottnad gryta.
  • Krydda med rosmarin, salt, peppar och sambal oelek. 
  • Tillsätt mjölk, vatten, honung och vinäger. Sjud i 4 minuter.
  • Fördela fyllningen på lasagneplattorna och rulla ihop dem till rullar. Lägg rullarna med skarven nedåt i en ugnsfast form.
  • Gör en sås av smält smör som blandas med mjöl och sedan späds med mjölk och vatten. Tillsätt buljongtärningen och sjud i ca. 4 minuter så såsen tjocknar lite.
  • Häll såsen över rullarna och strö valnötter över.
  • Tillaga mitt i ugnen i 15 - 20 minuter.
 
 

Grönkål är vintergrönt

 
 
 
Grönkål eller kruskål som den också kallas har sin säsong just nu. Det finns så mycket som man kan göra av denna goda grönsak. Den är inte bara vacker och god utan innehåller flera mineralämnen och vitaminer som järn och C-vitamin. Sådant gillas!
  • En väldigt enkel sallad av kålen som passar bra på julbordet är att rensa, skölja och hacka grönkålen och sedan fräsa den en stund i olja eller smör. Blanda sedan i äppeltärningar eller russin och gärna lite hackade nötter som valnötter och salladen är färdig.
  • En annan rätt är en soppa som vi hade här både förra veckan och åt resterna av igår. 
 
Grönkålssoppa
4 portioner
 
1 litet tärnat fänkål
2 stora tärnade potatisar
1 hackad gul lök
1 msk olja
300 g skuren grönkål
1 liter vatten
2 tärningar grönsaksbuljong
100 griven ost eller mosad ädelost
lite svartpeppar
 
Servera soppan med kokta ägg som delats i halvor.
 
  1. Fräs lök och fänkål i oljan i en kastrull i 4-5 minuter.
  2. Tillsätt grönkålen och potatisen. Häll på vattnet och lägg i buljongen. Koka under lock i 15 minuter.
  3. Lägg ner osten och låt den smälta.
  4. Mixa soppan och smaka av den med svartpeppar.
  5. Servera med kokta ägghalvor i soppan och ha ett gott bröd till.
 
 
  •  Ännu en grönkålsrätt som tillagats här och ska vara med på julbordet imorgon är en grönkålspaj. Den innehåller både kålen, valnötter och ost. Receptet finns på ICA.se
 

Nästan som kött

Ja, kan ni tänka er att både sambon och jag sa att dagens bullar smakade nästan som kött. Han tyckte bara att det saknades den där känslan av små fettkulor som kan märkas i färs. Själv tänkte jag bara att mitt smakminne från köttätandet för16 år sedan reagerade och hjärnan sa, köttbullar med sås och potatis. Konstigt! Dock var det inte med längtan av originalet.
Det jag talar om är stekta bullar som görs av en lins- och potatissmet där smeten först får koka, sedan stå kallt i ett dygn för att därefter formas till bullar och stekas. Receptet hittade jag på ICA.se och här får du länken dit.
Igår skrev jag om linsbullarna och var väldigt nyfiken på hur resultatet skulle bli och idag kan jag varmt rekommendera dem till er som vill prova på att göra dem. Kanske med lite julkryddning i som kryddpeppar eller bara med svartpeppar som jag gjorde. Det bleven julkänsla av att det på våra middagstallrikar fanns med rödkål och som är så gott. Jag tillsatte 1 msk blåbärssylt i kålen som värmdes till 2 personer. En sådan liten detalj kan göra mycket.
 
Linsbullar, rödkål och potatismos med olika rotsaker i.
Maten kan verkligen räknas in i kategorin husmanskost fast i lite modernare tappning. För att få moset smakrikare och nyttigare med lite extra fibrer i kokte jag potatisen tillsammans med palsternacka och polkabeta. När allt skärs i små bitar går det fort att göra mos. Av palsternackan får moset en sötaktig smak och betorna går inte att mosa helt vilket är bra för att ge lite tuggmotstånd. Det är dock lite tråkigt att polkabetorna tappar sin fina färg när de kokas. Men det kompenserades alltså av rödkålen idag.
 
 
Jag brukar blanda i olika grönsaker i potatismos som görs. Det kan vara morötter, spenat, majs, eller annat gott. Perfekt sätt att använda små rester som finns i kylen till. Ska det serveras kokt ris, matvete eller bulgur går det att göra på samma sätt. Fräs lite lök eller purjolök, blanda ner ärtor, majs eller paprikatärningar. Blanda sedan i det kokta riset och det ser både trevligare ut plus blir nyttigare. Hjärnan tycker om färgglad mat precis som resten av kroppen. Jag hörde en intervju med kocken Jamie Oliver för ett tag sedan där han sa att färgglad mat är bra mat medan det som är smutsbrunt (typ friterat) kan räknas till kategorin godsaker då det inte är vidare näringsrikt. Så rätt!
 
Äpplen, päron och jordgubb som dryck.
 
På tal om färgrikt så har jag smaktestat en juicedryck från Rynkeby. Den var härligt röd i färgen och lyste uppiggande till vår helgfrukost. Smaken av jordgubb gick inte att ta miste på men jag hade gärna velat ha lite tjockare konsistens på den eller fruktkött för att mer få känslan av äkta vara. Den platsar verkligen på julfrukostbordet med en tallrik julgröt eller en vörtbrödsmacka med en smakrik ost som kompis. Så köp den och kanske du får en ny favorit!
 
Imorgon bjuds här på en grönkålssoppa  med en äppelsallad till och så smakar vi på årets första vörtbröd. Recept på soppan kommer i nästa inlägg. Dessutom lämnar jag ett recept på grönkålsfyllda canneloni som jag fått en förfrågan om.
 
Visa fler inlägg