Höstmeny vecka 43

  
Mat i höstens färger.
 

Det har varit några helt underbara dagar här i Skåne. Igår var det 18 grader och jag passade på att tvätta bilen ute  och fick en riktig sommarkänsla. Samtidigt som solen värmde lyste växtligheten i allsköns färger. Mycket av maten de här veckorna, då det är skördetider av framförallt rotsaker, matchar naturen. Vackert på tallriken tilltalar ögonen och maten upplevs som mycket godare. Det tror i vart fall jag på!
 
 
Husets meny vecka 43

Markerade maträtter går att klicka på för recept

  • Måndag: Pastapytt med stekt ägg, rödbetor
  • Tisdag: Spenatsoppa, quornslantar, ägghalvor, grovt bröd
  • Onsdag: Stekt torsk, räkröra och potatismos
  • Torsdag: Raggmunkar, lingon (bacon)
  • Fredag: Kyckling i dragonsås, potatis
  • Lördag: Rotsaker och kyckling i ugnen, tzatsiki
  • Söndag: Chili con carne, hönökaka
 Skrivis bageri:   Grova bullar, äppelmuffins
  
 
 
 

Brittsommar

Underbart väder! Brittsommar eller Indiansommar som det kallas i en del andra länder. Läs om det på Wikipedia.

Drack mitt frukostkaffe, lyfte blicken och såg genom fönstret hur ett antal skator angrep en soppåse som en granne ställt utanför sin ytterdörr. Så snabba de var att ta hål på påsen och säkert hittade de något gott. Eller kanske inte? Numera sopsorterar vi ju och matrester hamnar i en speciell tunna, i sina bruna pappåsar. Det är pli på oss människor, vi handlar, kastar och återvinner. Tänk om vi bara kunde lära oss att få balans på det där med inköp och förbrukning. Inte minst jag har en förmåga att handla för stora förpackningar och fylla frysen. Det straffar sig nu när frysen är proppfull och det är omöjligt att få in så mycket mer. Var t.o.m.tvungen att äta en bit björnbärskaka till kaffet. Bara för att få ruljans på frysinnehållet. Då är det illa! :))
 
 
Nu i pumpatider är det trevligt att dekorera med de härliga frukterna som kan ha alla möjliga former och färger. Den som Tindra ligger intill har nu efter några veckor på bordet börjat skifta i orange. Det finns vissa sorter som fungerar i matlagning och bakning. Pumpasoppa är inget som jag är älskare av men paj kan vara ok. Oftast används olika pepparkakskryddor tillsammans med pumpa och det är mest de som smakar. Pumpa är ändå en trevlig tradition i köket. Här en bra länk med mer info om pumpor. Den finns här.
 

Kinainspirerat inleder vecka 42

 
Att äta med pinnar eller på pinne? Jag äter hellre med pinnar men en elev jag hade idag åt på pinne. Synd om honom att jag såg det bara, eftersom han blev av med den när den precis stoppades i munnen. Inget godis i skolan, tack!
       
Dagens måltid var en snabbt tillagad måltid där jag stekte lök, vitkål, äpple, paprika och quornbitar (skinka i version 2) kinesisk soya och sötsur sås plus lite färsk spenat. Allt wokades samtidigt som nudlarna koktes och sedan blandades det. På femton minuter var maten färdig, förarbetet inräknat.
Resten av veckans mat blir följande:
 
Husets meny vecka 42

Markerade maträtter går att klicka på för recept

  • Måndag: Kinainspirerad wok med nudlar
  • Tisdag: Bruna bönor, stekt quornkorv (falukorv)
  • Onsdag: Makaronipudding, lingon (bacon)
  • Torsdag: Räkröra med couscous
  • Fredag: Potatis- och broccolisoppa, focaccia
  • Lördag: Rotsaker och kyckling i ugnen, tzatsiki
  • Söndag: Potatisgratäng, lax (kotlett)
 Skrivis bageri:   Limpor med solrosfrön, brownies
Visa fler inlägg