Matbröd på gång - del 1

Har förberett för matbrödsbakning. I en skål på köksbänken finns nu skållat rågmjöl. 4 dl vatten har värmts till 80 grader och hällts över 3 dl mjöl. Detta får vila under plast tills jag kommer hem i morgon. Då ska det produceras bröd.
Mjölet har köpts från Årstiderna som levererar till oss varje vecka. Stenmalet gott rågmjöl!
I väntan på bakningen blir det en kopp kvällste med film, sömn och ett arbetspass i Lund. Där ska jag ha två grupper med årskurs 5 som ska tillaga fisk i ugnen. Positiva glada ungar som älskar att laga mat. Ja busa omkring lite gillar de också men det hör väl till i hemkunskapen. Eller?

Livet knallar vidare ut ur vinteridet

Känner mig som en en björn förmodligen gör när det är dags att vakna. Sträcker på mig, kikar ut från vintervärmen o gnuggar mig i ögonen. Fortfarande lite snö kvar men snart, snart kan jag gå utan strumpor o skor. Var ute i växthuset för någon dag sedan och där i en kruka hade några snödroppar börjat kika fram och forsythian i trädgården hade små knoppar. Underbar är längtan o lika skön känsla är det varje gång våren närmar sig.
Ett besök på ett av våra köptempelplatser här i Malmö, nu i veckan, (bilder nedan ) blev dyr för mig. Parkerade som vanligt, gjorde mina inköp och när jag kom ut igen satt en förargligt gul parkeringsbot på framrutan. 300 kr för att jag inte hade en pakeringsnurra i rutan. Fri parkering, pytsan! 
Inköp blev det av tyger och garner till kläder åt barnbarnen som nu fördubblats till antalet. I sonens f.d. rum i källaren har  inretts en arbetsplats för sömnad. Hoppas bara att det ska bli lite varmare därnere så det går att sitta och slöjda. Inte så kul när fingrarna stelnar av kyla. Vilka problem?
Mormor som jag nu är, är stickorna ständigt i rörelse och i veckan skickades små raggisar till Leo och Linnea. Ett sätt att föra hantverkskunnandet som arv till nästa generation.
  

Veckan som passerat har det varit lov i Skåne och det har känts skönt. Jag har bl.a. städat kylen och rensat ut lite från frysen. Det är så lätt att matvaror blir liggande längst in och glöms bort. En dag plockade jag ihop en del påsar från frysen och efter tillagning blev det en god tomatlasagne. Lite som att koka soppa på en spik. Det var den sista tomatsåsen från egna odlingen. riven ost, färska lasagneplattor och köttfärs som stektes till köttätaren här. Smulad färs på lasagnen är ett bra alternativ till att göra köttsås. På så sätt blir alla glada.
 

Visa fler inlägg