Morotsmarmelad

Moroten är en rot som har så många användningsområden och ett är att göra marmelad på den. När jag gjorde en omgång sådan för någon månad sedan sa T. att i fortsättningen vill jag bara ha morotsmarmelad. Kan det bli ett bättre betyg? Jag tog med en burk av marmeladen till jobbet och lät mina elever smaka den till scones som de bakat. Först var de väldigt misstänksamma och sa att det där kan man väl ändå inte äta. Efter att jag nästan tvingat en del att smaka ville de bara ha mer och mer. I fredags kom en flicka till mig och bad om receptet. Hennes pappa ville ha det så nu sprider sig morötterna över Malmö.
Idag har jag kokat marmelad igen. Två burkar blir det av receptet nedan och jag hoppas verkligen att du också vågar testa. Du lär inte bli besviken.
 
Morotsmarmelad
500 g morötter
1 citron
1 kanelstång
5 dl vatten
4 dl strösocker
 
  • Skala och riv morötterna grovt.
  • Riv skalet och pressa ut saften från citronen.
  • Lägg morötter, citronskal och saft, kanelstång och vatten i en kastrull.
  • Koka i 5 minuter.
  • Häll i sockret och koka på svag värme utan lock i ca. 40 minuter.
  • Marmeladen hälls upp på rena, varma burkar.
  • Förvara i kylskåp.
Idag har det varit Fars dag och jag har ägnat lite extra många tankar åt min egen pappa. Han lever inte längre och guppar säkert omkring i en båt någonstans i världshaven precis som Muminpappan gör i Tove Janssons bok och på muggen ovan. Min pappa älskade verkligen att få vistas i en båt och det genomsyrade mycket i hans liv.
Här står pappa till vänster på en båt någon gång på 1940-talet.
 
Taggar: morotsmarmelad;

God mat ger tomma fat

Kvällens middag är uppäten och T. har diskat efter oss. Som det oftast är så blir det inga rester kvar som behöver kastas. Därför bidrar vi inte mycket till det där sopberget som kallas matsvinn. Om man bara använder ett sunt förnuft, planerar inköpen av matvaror, kanske gör en inköpslista och matsedel plus vet hur bäst - före - datum fungerar så är mycket vunnit. FN har satt upp som ett globalt mål att halvera matsvinnet 2030. Det är inte många år dit så det gäller att skaffa sig bra hållbara vanor om det inte redan är gjort.
På tal om goda vanor är grötfrukost en sådan. Inte för att vi äter gröt ofta här men det är ju så himla gott och borde verkligen stå på bordet betydligt mer än vad det gör nu. I morse testade vi en ny sorts grötblandning och det var så in i norden gott. Dessutom otroligt mättande. Som synes på påsen bakom tallriken var det en fullkornsgröt med råg- och havreflingor smaksatt med plommonbitar och solroskärnor. Rena lyxgröten som kröntes med en klick hemkokt äppelmos. Vi testade också en ny "mjölkersättningsprodukt" gjord av ärtprotein. Även den var en hit.
 
Bäst-före-datum kan ställa till med det har bl.a. programmet "Maträddarna", som jag skrivit om i ett tidigare inägg, försökt belysa. Så många människor det finns som är livrädda för att äta ett ägg, dricka mjölk eller annat som har fel datum.
Vattenkannan med ägg visar på ett bra sätt att testa om ägg är färska eller gamla. Sjunker ägget är det ok att använda  men om det flyter upp till ytan är det äldre. Bilden har jag lånat från en sida på nätet som gjorts av Konsumentföreningen Stockholm.
Innan du eventuellt kastar något livsmedel vore det bra om du TITTAT, LUKTAT  och SMAKAT på det. 
Vi använder inte ägg så ofta längre. Från att ha varit vegetarian i över 18 år och nu i snart 1 år mestadels vegan har nästan allt animaliskt fasats ut här hemma. Vi har tillåtit oss ägg till frukosten på helgerna men plötsligt känns det inte lika nödvändigt längre. I matlagning använder jag kikärtsspad, chiafrön eller no-eggpulver som ersättning. Ett tips är också att göra en fantastiskt god röra av tofu. 
Scrambled tofu med avocado och grova mackor med vegetarisk pastej och morotsmarmelad. Tofun kan lätt ersätta en traditionell äggröra. Glaset innehåller tranbärsdricka.
 
- Smula tofu i en stekpanna och fräs den en stund. Krydda med salt, peppar och lite gurkmeja. När tofun fått en aning färg hälls lite vegansk matlagningsgrädde över så rätten blir krämig.
 
Morotsmarmelad är nog en av de godaste frukostmarmelader som finns (iaf för tillfället). Jag ska koka en ny omgång imorgon och återkommer då med ett recept på det.
 
 
Taggar: scrambled tofu;

Kasta mat - nej tack

 
 
Utseendet är inte allt när det gäller sådant som ska ätas. Men tyvärr är det många som ratar sådant som är kantstött, har fel form eller fel bästföredatum. Anne Lundberg och kocken Paul Svensson ger sig ut på en resa för att få svaret på en av vår tids hetaste frågor - hur man ska få stopp på matsvinnet. De gör en dokumentär i fyra avsnitt som visas på SVT. Där pratas om sådant som kastas i hemmen, butikerna och i produktionsleden. Ikväll den 8 november 2018 var det dags för andra avsnittet.
Här en länk till en trailer om programmet.
Första avsnittet hade moroten som huvudperson och idag var det bl.a. hönor och bananer.
 
De två första avsnitten har jag redan använt i min undervisning i hemkunskapen. Som många program där olika problem lyfts finns det alltid många sidor av mynten och även den här programserien har fått en del kritik. Ämnet är ändå aktuellt och jag tycker det är bra att det lyfts upp lite extra. För som det sägs i de båda avsnitten: "Så här kan vi inte hålla på att kasta bort mat."  
Med dagens avsnitt färskt i minnet lagade jag dagens middag. Ur förråden plockades fram ett kantstött lite mjukt äpple och en likaledes färsk rödbeta. En liter havremjölk som passerat sista datum med flera dagar fanns också och sedan skapade jag dagens middag. Det blev biffar som kunde varit kusiner till Biff Lindström och havremjölkkokta makaroner. Alltså husmanskost fast på mitt vegansätt.
 
 Lindströms kusinbiffar
6-8 st.
 
200 g formbar sojafärs (Anamma)
1 hackad gul lök
1 stor riven färsk rödbeta 
1 rivet äpple med skalet på
salt
peppar
2 tsk torkad timjan
1 msk hackad kapris
 
Börja med att tina färsen.
Blanda sedan alla ingredienserna i en skål.
Spara lite av kaprisen till dekoration.
Forma till biffar och stek dem ca. 4 minuter per sida på medelvärme.