Vad har du i din soppa?

 
 
 
 
 
 
Visst räcker det med soppan i sig och en god macka till den men varför inte göra en god topping att dekorera med. Lite extra vitaminer, mineraler och sådant får man ju på köpet. Plus att tänderna får jobba lite. Soppan rinner  ju bara ner annars. Igår gjorde jag en mixad soppa av palsternacka, broccoli, lök, grädde och kryddor. Den var supergod men det stora plusset var toppingen. Så här gjorde jag den i en mängd som räcker till fyra sopportioner. 
 
  • 50 g cashewnötter rostades i en stekpanna
  • 1 klyfta rödlök tärnades
  • 1 liten kålrabbi tärnades också
  • färsk oregano klipptes i mindre delar
Alla ingredienserna blandades och fick sedan hedersplatsen på soppan.
 
Kålrabbi är en s.k. kulturväxt och kom till Sverige på 1500-talet.
 
När jag ändå var i farten vid spisen gjorde jag en extra skål med topping som hamnade i en stekpanna. Det frästes först en stund i lite olja. Jag uteslöt dock nötterna i den. 1 dl röda linser, 3 dl vatten och 1 buljongtärning tillsattes. Allt fick koka i ca. 15 minuter. Då hällde jag i 1 dl matlagningsgrädde. Vips hade det blivit en pastasås. Några lunchlådor laddades med såsen och spenatpasta. Förpackningen uppmanade ju mig att servera en krämig sås till Då passade detta bra.
Kontentan av mitt spispass blev alltså att laga dubbelt istället för enkelt behöver inte ta dubbelt så lång tid. Soppa med topping och pasta med linssås.
 
 
PS
Då jag gjorde soppans topping till fyra personer blev det lite över. Den får idag bli tilltugg till kvällens raggmunkar och då blir det en riktig kulturmåltid. 
Raggmunkar + lingonsylt + kålrabbisallad.
 
För inte kastar väl du heller rester utan tänker ett steg till och ger maten ett extra liv.  🍲
Taggar: Kålrabbitopping;

Rapport från en vinhink

 
 
En hink vitt och en hink rött vin har gjorts och idag var det dags att få bort grumligheten i det vita. Klarningsmedel tillsattes alltså och på ett litet kick sjönk det icke önskade till botten och ett fint klart vin visade sig. Jag passade på att ta ett smakprov och blev positivt överraskad hur bra ett så nytt vin kan smaka. En alkoholmätning gjordes också. Den visade på 12%. Processen med buteljering får vänta någon dag till och dessutom måste ju vinet få ett namn. Förslag någon?
 
 
 
Taggar: vintillverkning;

Ärtkok

 
Ica - provkök eller Buffélabbet som de kallar sig tar fram recept till tidningen Buffé. I det senaste numret slår de ett slag för ärtbiffar gjorda på gula ärter. 
Redan innan jag fick tidningen, nämligen i söndags, gjorde jag samma sak och slog ett slag för de gula goda ärterna. Men jag gick ett steg längre och fick två olika rätter av ett ärtkok.
 
 Ärtbullar med potatismos och tsatsiki.
Ärtsoppa med varm punch