Egentid med te och Ernst

Några timmar "egentid" med tända ljus, te och Ernst som ger nya tips i ännu ett trevligt avsnitt. Från källaren hör jag lite svagt när T. och hans spelkompis får till trevliga toner på sina instrument. Till mitt te har jag goda hembakade skorpor eller biscotti som de också heter. Receptet hittade jag på den webbsida som Zeta har. Skorporna innehåller olja och mandel bl.a. och passar perfekt till mitt te. När jag nu sett veckans avsnitt med Ernst färdigt såg jag att även han bakade skorpor och annat gott som jag bara måste provbaka. Zetas recept får du här.
Ernst skorpor hittar du receptet på här.
Mina skorpor syns på bilden nedan. De har precis kommit ut från ugnen där de först har gräddats och sedan torkats.
Det har varit nästan som höstkänsla merparten av den här sommaren. Någon enstaka dag med sol, ingen större värme och så regn om vartannat. Lite trist för alla som längtat efter sommaren och då tänkt sig solstolssommar. Sysslor att fylla dagarna med har jag alltid oavsett väder och vill jag bara slappa finns en massa böcker som väntar på att bli lästa. Just nu läser jag om Ruths resa av Donald McCaig och den intressanta men ruskiga tid hon levde i med slavsamhället i USA. Boken tar lite tid att läsa då den är lite ojämn i sitt berättande men fångar mig ändå emellanåt så det är bara att bläddra på.
Idag var det en varm och skön förmiddag så det blev frukost ute med den porlande lejonfontänen i bakgrunden. Väldigt rogivande ljud som vatten ger. Sedan betalade jag räkningar vilket är så smidigt att göra hemma på datorn. Tänk, vilken procedur det var förr när man skulle stå i kö på posten för att göra detta. Det kunde ta timmar om man hade oturen att komma samtidigt som "alla andra". Dessutom skulle kassörskan skriva kvitton på varje betald räkning - för hand.
 
Jag håller på med ett trädgårdsprojekt där en vildvuxen rabatt med gamla rosor och järnek ska fräschas upp. Så här såg den ut för några dagar sedan och sakta förändras den mellan regnskurarna. Buskar med taggar och hemska rötter försöker vinna över mig men jag har gett mig katten på att gå vinnande ur leken. Mitt mål är att vara färdig innan nästa veckoslut. Någon meter blev det idag och bildbevis ska jag lägga ut när det blir färdigt.
 
En annan förändring som gjorts idag är borttagandet av de planteringssängar som jag gjorde för nästan 10 år sedan i växthuset. Jag använde tegel som fanns här på gården och byggde ramar där jorden fylldes på. Där planterad jag och det växte väldigt bra. Problemet var att jorden behövde bytas då och då eftersom den utarmades på näring. Efter några år började jag istället odla i krukor som jag ställde i mina tegelbäddar men idag tog jag bort jorden och byggde om så det blev så här:
 
Taggar: Zeta, biscotti;

Fortfarande semester 2017 - vin o sånt

Det regnade och droppade ute idag och jag som planerat att fortsätta bärplockandet. :(
Men av det blev det intet utan jag passade på att sila vinet istället och konkurrerade på så sätt med droppandet även här inne. Samtidigt var det ju något som ändå skulle göras.
Passade även på att se några avsnitt av årets säsong med Ernst. Måste erkänna att vissa idéer kan jag få av honom hur tokig han än kan tyckas ibland. Tyvärr uppskattade inte Tindra Ernst utan hon placerade sig framför paddan och tryckte sig tätt mot den tills programmet släcktes ner. Catpower!
Då regnandet pågick hela eftermiddagen blev min nästa sysselsättning att plocka fram strykbrädan och ladda med lite bra strykmusik på Spotify. När jag minskar på strykhögen gör jag det i 1 timme och det som hinns med hinns med. Resten får vara till nästa gång. På så sätt blir det ingen "tråkig uppgift".
 
Dagens middag
 
Med inspiration från nyaste numret av tidningen VEGO gjorde jag en grönsakssås med vita bönor i och serverade den till pastaskruvar. Såsen innehöll egenodlade körsbärstomater och egna färska kryddor. Snabbt gick det också att göra maten som blev en vegansk rätt. Medan pastan kokade gjordes såsen. Det räckte gott och väl till två personer och en lunchlåda. T. ska börja jobba igen och kan behöva få lite färgglad mat med sig. Jag har några lediga veckor kvar men i morgon blir det inte så ledigt eftersom jag ska ha barnbarnsdagis. Blir det regn kanske vi kan baka kanelbullar. Sådant brukar uppskattas!
Grönsaks- och bönsås
2-3 port.
 
olja att steka i
1 hackad gul lök
2 vitlöksklyftor
400 g grönsaker i bitar (jag hade tomater, paprika och grönkål)
2 krm chiliflakes
1 msk hackade färska kryddor
salt
peppar
1 förp. kokta vita bönor
lite vatten från pastakokningen
 
  1. Fräs löken i oljan i stekgryta.
  2. Tillsätt alla grönsakerna och fräs i ytterligare några minuter.
  3. Krydda och tryck lite på tomaterna så de vattnar sig. Ta gärna lite extra vatten från pastakokningen.
  4. Tillsätt bönorna och låt allt bli riktigt varmt.
 
Rectify
Så heter den serie vi tittar på för tillfället via Netflix. Den handlar om Daniel Holden som suttit i en dödscell i 19 år. Han blir frisläppt och ska anpassa sig i samhället men hans familj ska också anpassa sig till den nya situationen. Sedan är ju frågan om han är skyldig till det han satt i fängelse för. Just nu är det säsong 4 vi ser och eftersom det nu hunnit bli sen kväll är det nu dags att bänka sig i soffan. 
Taggar: grönsaks- och bönsås;

Semester 2017 - växthushäng

Det mulnade på och blev lite småkallt ute så vi tog in i växthuset. En behaglig vindstilla plats med utekänsla som är så skön att ha. Varsitt glas god med dryck, musik och en bra bok är inte helt fel på lördagskvällen. Dagen har bjudit på lite småpyssel som att koka sylt, få upp och igång en lejonfontän på en vägg, beställning av mat för leverans i morgon (som alltid lika bekvämt) och så har jag läst en del om den lilla tjänsteflickan/slaven Ruth och hennes liv på 1800talet. 
 
Dagens middag var en grön potatissallad med halloumi till, riktig sommarmat.
Nektariner och goda nötkakor med choklad i till desserten. 
Kan det bli bättre.
Potatissallad med örtdressing
4 port.
Börja med att koka 1 kg delad potatis tillsammans med en näve haricot verts.
Blanda sedan det kokta i en skål med 
8 skivade rädisor
och några delade blad sallad.
Häll över en örtdressing som mixats och blanda allt.
Örtdressing
0,5 dl olivolja
0,5 dl vatten
1 tsk senap
1 liten hackad lök
1 vitlöksklyfta
2 msk dill
2 msk färsk oregano
salt
peppar
Taggar: Lejonfontän, Potatissallad med örter;