Kalendern 2021 - lucka 10

  
 
 
Bland lingonröda tuvor och susande fur
föddes Ida Sofia, hon är vacker eller hur?
Arbetar som piga och flera barn hon får.
Här är hennes lucka om hur livet för henne går.
Hon har koll på siffror och verkar vara smart
det lönar sig på slutet får ni veta snart.
 
 
Kvinnan på bilden är min farfars mor Ida Sofia Persdotter (1860-1925). Hon är dotter till mjölnaren Per Johan Svensson (1825 - 1908) som jag skrev om i lucka 3. Per och hans hustru Stina Johannesdotter (1805 - 1892) bodde och verkade vid Önnarps kvarn i Norra Sandsjö när deras yngsta dotter Ida Sofia föddes den 8 december 1860. Det är nu ganska exakt 161 år sedan. 
 
Vad hände mer 1860 - 61?
 
 
Brännvinsbränning för husbehov förbjöds i de svenska hemmen 1860.
 
 
Abraham Lincoln blev USAs president 1861.
Som en reaktion på det startade det amerikanska inbördeskriget mellan 
Nord- och sydstater. Kriget pågick till 1865.
Frågan är vilken av de båda händelserna ovan som berörde Ida och hennes omvärld mest då?
 
 
I kyrkans husförhörslängd för 1866-1870 i Norra Sandsjö finns familjen med far, mor och fem syskon där Ida Sofia är näst yngst. De bor i Önnarps Qvarntorp och tillbringar säkert en hel del tid på kvarnen hos fadern, mjölnaren Pehr Johan Svensson. Det går att notera hur olika stavningarna är på namn beroende på vilken präst eller bokförare som skrev i kyrkböckerna. Här stavas Pehr med h ibland är det utan. Sophia med ph står ibland med f. Undrar hur de hade stavat själva?
 
 
Familjen flyttade runt på olika platser där fadern fick jobb. En period bodde de på säteriet Äpplaholm en annan i Skepperstad men de återkom till Önnarp senare igen.
Ida Sofias äldsta syster hette Christina Charlotta. Hon var född 1852 och 1867 fick hon jobb som piga och flyttade hemifrån till Hjärtlanda. Därför finns hon inte med i listan här ovan. 1893 dör modern Lisa och då bor familjen i ett hus under Mostorp Norrgård i Norra Sandsjö. Sonen Frans August Teofil emmigrerar till USA men vilket år har jag inte fått klart på än. 
1897 bor Ida med sin far Per Johan Svensson som då är änkling.
Mellan 1880 till 1898 föder Ida Sofia fyra barn och de barnen blir sedan halvsyskon till det femte barnet som föds 1904, min farfar. När hennes sista barn föds anger hon att fadern är en dräng med namnet Johannes August Petersson. Deras son fick namnet John Elof Teofil (1904 - 1933). Notera att min farfar fått ett av namnen efter Ida Sofias bror.
 
Åren går och 1914 blir det giftermål för Ida Sofia  som då är 54 år. Det gällde att trygga sin ålderdom lika mycket som att gifta sig av kärlek. Hennes fyra äldsta barn hade flyttat till olika platser i Småland. Riseberga, Wallsjö, Forserum och en av dem flyttade till Klippan i Skåne. Men den som sedan skulle bli min farfar, John Elof Teofil var nu 10 år och bodde hemma med sin mor.
 
Giftermålet med snickaren och änklingen Klas Magnus Blomqvist (1836 - 1916) varar i två år sedan dör han. Åldersskillnaden var stor mellan makarna men han fick någon att tillbringa sina sista år med och som kunde sköta hans hushåll.
 
Det blir ett äktenskap till för Ida Sofia  då hon 1922 gifter sig med Peter Magnus Abrahamsson (1854 - 1926). Det finns ett foto på paret som togs i Sävsjö av en fotograf som började sin verksamhet där 1921. Fotot togs i samband med vigseln 1922. Båda hade de varit gifta tidigare och blivit ensamma, båda hade de barn på varsitt håll. Men tänk så härligt att ha någon nära sig på ålderns höst som man kan dela tiden med, så ensamhet blir till tvåsamhet.
 
 
Peter Magnus hade arbetat som banvakt inom SJ i Stigåsa och bodde sedan i Stockaryds järnvägsstation. Han hade flera  barn sedan tidigare varav tre flyttade till Amerika. 
Efter drygt två års äktenskap dör Ida Sofia 65 år gammal av levercancer. De bor då i Holmåkra i Sävsjö. Jordfästningen sker i Vallsjö kyrka. Hon dör inte fattig visar det sig i bouppteckningen som finns att tillgå på Riksarkivet. Hon ägde huset som de bodde i. Den andel i husägandet maken hade haft bestod av pengar som hon lånat ut. Ett år efter Ida Sofias död dör maken Peter Magnus som bott kvar i huset efter hennes död. I hans bouppteckning ska skulden regleras vilket leder till att hans arvingar blir lottlösa.
Tillgångarna delas istället mellan "Vackra Idas" barn där min farfar John var en.  Han kommer att få en egen lucka om några dagar.
Sammanfattningsvis är jag säker på att Ida Sofia var en för tiden modern kvinna som hade hand om sin egen ekonomi och kanske även andras när hon arbetade som piga på olika  platser. Men det var ingenting som hon gick omkring och skröt om. Det gick bra för hennes barn och dessutom levde hon i den period då kvinnlig röstrött började gälla i Sverige - 1921. Vem har missat det?
 
Vallsjö kyrka, Sävsjö pastorat. Bilden tog jag den 2 november 2018 när min bror Stefan och jag 
körde runt på en släktforskartur. Det var en mulen dag då regnet hängde i luften.
Kyrkan byggdes i slutet på 1800-talet.
 
 
--------------------------------------------------------------------------------
Dagens recept
 
 
Ida Sofia Persdotters var ju mjölnarens dotter i Önnarps kvarn därför tycker jag att det idag passar med ett recept på hembakade, gammaldags och grova knäckebröd. Lucka 3 handlade om fadern Per Johan Svensson. Skillnaden på mina knäckebröd och ursprunget är att de saknar ett hål i mitten men ibland kan även hål vara goda. 
 
 
 
 Knäckebröd
20 st,  ugnen 225°
 
5 dl ljummet vatten
2 msk honung
15 g färsk, smulad jäst
2 tsk salt
2 msk dillkrydda eller 1 dl hackad dill
2 tsk bikarbonat
7 dl fint rågmjöl
ca. 4 dl vetemjöl 
  1. Smula jästen i en bunke med vatten och honung. Rör tills det löser sig.
  2. Tillsätt salt, dill och rågmjölet med bikarbonat. Ta inte allt mjöl på en gång!
  3. Så är dags för vetemjölet som arbetas in tills degen är fast men inte för hård.
  4. Knåda degen och forma den sedan till en rulle.
  5. Låt degen vila övertäckt i 30 minuter.
  6. Dela därefter degrullen i 20 bitar som kavlas ut till tunna kakor. Tag gärna ett tag med en kruskavel också eller nagga kakorna. Placera två kakor på varje plåt.
  7. Grädda mitt i ugnen ca. 5 minuter. ( Jag brukar vända kakorna efter halva tiden.)
  8. Förvara torrt!
 
 
 
Taggar: grovt knäckebröd;

Kommentera inlägget här :