Snart är det kalenderdags

Vi befinner oss nu i slutet på november och mörkret har gjort sig ordentligt påmint. Dagarna känns kortare men temperaturen här i Malmö befinner sig fortfarande strax under +10. I nästa vecka gör december sitt intåg och det känns minst sagt konstigt att fortfarande kunna plocka blommor i trädgården och samtidigt ha julen så nära inpå.
Våra fyra hönsdamer trivs bäst i sin inhängnade utegård men har varje dag några timmars vila i sitt hus. Där sitter de och utbyter åsikter om allt konstigt vi människor sysslar med. Som att det ska vara så svårt att få politikerna att enas och diskutera sakfrågor istället för att tjafsa som småbarn. Hönorna har också åsikter om varför elen ska vara mer än dubbelt så dyr här hos oss mot i norra Sverige. De har även åsikter om varför det äts så mycket kött när det som växer är så mycket bättre för vårt klimat. Då lugnar jag dem med att de inte behöver vara oroliga för egen del då de aldrig kommer att slaktas för att ätas upp. 
 
Själv har jag börjat fundera på hur jag ska utforma årets adventskalender här på min blogg. Upplägget blir lite som förra året med funderingar, rim, och recept men varje dag har jag tänkt ha en huvudperson eller plats från min släktforskning i centrum Jag började släktforska och skriva om personer före mig för snart 20 år sedan och har nu samlat på mig en hel del att plocka från.
Så är du intresserad av upplägget här på sidan med start från den 1:a december är du välkommen!
 

Pumpabiffar och rödsot

Dagens inlägg börjar med ett recept på pumpabiffar för att sedan övergå i en förskräcklig sjukdom.
Nystekta pumpabiffar, sötpotatismos och en myntasås.
 
Igår fick vi ännu en leverans ekologiska och närodlade säsongsgrönsaker hem till vår dörr. Så mycket gott trälådan innehöll. Nu ska här lagas mat och bakas för fullt innan nästa låda kommer om två veckor. Med tanke på rödsoten som jag skriver om senare är jag glad att vi har rent vatten att skölja grönsakerna i. 
 
 
Pumpabiffar
4 portioner
 
500 g skalad och riven pumpa.
Jag hade spagettipumpa.
1 finhackad gul lök
1 dl vetemjöl
2 msk olivolja
1 tsk salt
svartpeppar
2 tsk hackade örtkryddor 
Färsk koriander och timjan blev mitt val.
 
 
Allt blandades i en skål med det bästa redskapet.
Rena händer!
Små biffar formades och stektes sedan.
 
 
Rödsot
1773-1784 utsattes Sverige för en stor rödsotsepidemi. Dålig hygien och smutsigt vatten där shigellebakterier fanns spred en fruktansvärd tarmsjukdom som gav blodiga diarréer, därav namnet rödsot. Men man sa även dysenteri om samma sjukdom där många, speciellt barn dog. Bakterierna spreds ofta med vattnet pga obefintiga avloppssystem och när soldater och sjömän återkom från andra länder tog smittorna ofta fart igen. Idag kan en behandling med antibiotika få stopp på sjukdomsförloppet. Rent vatten är förstås en förutsättning för att inte bakterier ska få fäste i nya epidemier. 
En av de rödsotsepidemier som härjade i Sverige startade något år efter att Gustav III hade dött av sviterna då han sköts på en Maskeradbal i Stockholm1792. Samtida med den händelsen och den då rådande epidemin levde i min släkt ett par som träffades, gifte sig och bildade familj.  De bodde i den Småländska socknen Barnarp och hette Jonas Larsson med hustrun Cajsa Johansdotter. Deras vigsel ägde rum i Barnarps kyrka den 24 april 1774. Åtta månader efter vigseln föddes det första av deras tre barn. Den 20 december 1774 såg dottern Ingeborg dagens ljus för första gången.
 
Barnarps kyrka
 
Den lilla familjen bodde på gården Konungsö i Barnarp men redan den 17 juli 1775 drabbades lilla Ingeborg av rödsot och dog knappt åtta månader gammal. Sorgen var säkert stor och att mista ett barn kommer man aldrig över. Jonas och Cajsa fick senare sonen Nils 1776 och dottern Stina 1780.
Att läsa i gamla kyrkböcker, ja böcker över huvud taget inbjuder till att söka upp fakta om allt möjligt. Idag handlade det om sjukdomar en annan gång om brott och straff.
Taggar: pumpabiffar;

Klimat och mat

"A big step forward, but much more needed!"
 
Denna mening läste jag i morse i ett nyhetssammanhang. Den kommer från Faith Birol som är chefen över IEA ( Internationella energirådet ). Han säger att de analyserat vilken uppvärmningseffekt löften som getts/ges på COP26 i Glasgow som pågår nu, kan komma att ge. IEA beräknar att om alla löften som ges blir verklighet kan uppvärmning framöver stanna på 1,8 ºC.
 
Vid klimatmötet i Paris 2016 gällde följande som jag hämtar från Naturvårdsverkets sida.

Några av de viktigaste punkterna i Parisavtalet

  • Hålla den globala uppvärmningen långt under 2 °C och sträva efter att begränsa den till 1,5 °C.
  • Öka ambitionerna efter hand, avstämning var femte år.
  • Stöd från industrialiserade länder till utvecklingsländer.
 
 
BBC har gjort illustrationen nedan för att visa hur temperaturen på jorden förändrats fram till 2020.
World is getting warmer graphic
 
 
Söndagen den 31 oktober fanns i tidningen Sydsvenskan en opinionsartikel skriven av flera läkare som är medlemmar i föreningen Läkare för miljön Skåne. 
Här är en länk: 
Artikeln som handlar om uppvärmning, föroreningar, och utarmning av vår jord tar också upp den oftast känsliga frågan om maten. Här är två klipp från tidningen:
 
 
Bra klimatåtgärder kan påverka oss individer på många positiva sätt men att komma fram till hur detta ska göras är det många viljor och ekonomier som ska enas om, därför får vi på individnivå göra det vi kan och framförallt gör bra val.
Som avslutning idag bjuder jag på ett recept som knåpades ihop i mitt kök igår. Växtbaserade muffins utan några animalier i sig - men ändå så goda!
 
 
Växtbaserade äppelmuffins
12 st
 
100 g margarin
2 dl havremjölk
 
3 dl vetemjöl
1½ dl socker
1 msk chiafrön 
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
 
2 äpplen + kanel
 
 
  • Börja med att sätta ugnen på 225°.
  • Placera 12 formar på en plåt.
  • Smält margarinet och låt det svalna. Blanda det sedan med havre"mjölken".
  • I en skål blandas de torra ingredienserna.
  • Häll därefter i vätskan och blanda försiktigt.
  • Fördela smeten i formarna med hjälp av skedar.
  • Lägg en klyfta äpple i varje form och pudra lite kanel på toppen.
  • Grädda i ugnen i ca. 15 minuter. 
 
 
 
Taggar: Klimatkonferans Glasgow 2021, veganska äppelmuffins;