Fredagskväll

Fredagskväll i soffan. Sittande med varsin IPad surfande runt på diverse webbsidor kändes det att sömnen tog överhanden. Så varför kämpa emot?
Två små barnbarn som strax innan nio slocknade i gästsängarna sussar gott med sina gosedjur intill sig. Vi har hunnit med en hel del sedan regnpromenaden hem från dagis. Ätit pannkakor med lingonsylt, ritat och lekt, lyssnat på musik i form av Pettsson och Findussånger, sett på spöket Labanfilm och mumsat på russin, ätit havregrynsgröt eller fil och skrattat åt Kalle Ankas filmbus på dansk tv, sjungit om Trollmor som nattat sina barn och dessutom borstat tänderna. Allt medan barnens föräldrar förlustar sig med musikal och har det trevligt i huvudstaden. I morgon är det beställt bullbak och badkarsbadning. Att vara farmor eller mormor kan vara väldigt mysigt men intensivt och nu säger jag godnatt.

Jag tog bussen.....

Idag fick bilen ta en vilodag när jag skulle ner till Malmö Live, på en planeringsdag med den ledningsgrupp som jag ingår i på min arbetsplats. I den gruppen representerar jag mitt arbetslag och idag skulle vi planera och blicka framåt. Att göra det på en annan plats än där vi annars befinner oss var bra, då arbetet kunde ske mer fokuserat.
Bussen eller snarare bussarna, efter ett byte på Värnhemstorget, tog mig så småningom till det ganska nybyggda Malmö Live som är ett kongresscenter vid kanalen. Den som förbinder oss med havet utanför.
Suellhamnen med fyren längst ut.
Jag steg av vid Centralstationen och promenerade sedan den sista biten. Mulet var det och lite blåsigt men ändå behagligt att vandra vägen fram. Mötet skulle börja 11.30 och som du kan se på klockan på bilden ovanför var jag ute i god tid. Därför stannade jag och njöt lite över hur vackert det ändå kan vara i Malmö så här i början av en ny jobbvecka. Om man befinner sig på rätt plats vill säga och inte ute i någon förort. Kanalen låg stilla och långt där borta såg jag Fyren i den inre hamnen, den som invigdes 1878. Det gröna "glashuset" där framme till vänster är lärarhögskolan som fostrar nya kolleger till mig. De som behövs ute i verksamheten när många lärare går i pension eller när bara barnkullarna hela tiden ökar. Regelbundet frågar jag mina elever om de tänker plugga till lärare men näää.....Undrar varför?
Så nådde jag den fina bron vid Bagers plats. Förutom att bron är riktigt häftig noterade jag mannen som stod vid kajkanten med sitt metspö och en stund senare passerade en kanot förbi i kanalen. Tänk bara det, mitt i en storstad! Lugnet mitt i stressen.
Framför mig ligger Tornhuset, det gamla Hamnkontoret. Längre fram det moderna Malmö Live som var målet för dagen. Men ser ni de låga små byggnaderna mellan jättarna? Det är sjömanskyrkan  här i staden. Små fina byggnader runt en vacker gård som andas stillhet. När jag passerade den sände jag några tankar till min far som var sjöman som ung och hade havet som sin vän i hela sitt liv.
Sedan var det dags att samla ihop mig, stiga in i det moderna kongresscentret. Fram med dator, pärm och penna och ikläda mig yrkesrollen.
Det serverades mat under dagen också, god sådan på en restaurang som heter Eatery . Dit kan jag tänka mig att gå fler gånger. Idag var det dagens rätt och vi började med en sallad och bröd.
För att sedan fortsätta med en het böngryta och polenta. Måltiden avslutades så med kaffe och blåbärskaka.
 
Ja, det var den här jobbdagen, i morgon är det säkert betydligt stressigare.......
 
 

På plats igen

Första dagen på resten av mitt yrkesliv började idag. Ingen parkering i närheten av jobbet kunde uppbringas så det fick bli en extra promenadrunda. (Personalparkering existerar inte.) Min närmaste kollega var sjuk så det blev en lite snurrig start på lektionerna när jag även skulle kicka igång hennes vikarie. När mina elever satt sig i klassrummet var det med två nya elever som inte fanns där när jag för några veckor sedan blev sjukskriven. Presentation och framfixande av läroböcker till dem tog lite extra tid. Precis när jag skulle börja kolla upp vad alla lärt sig när jag varit borta öppnades dörren och in kom en person med ytterligare en ny elev. Ny presentation - utdelning av bok, den sista som vi hade. Dags att trycka upp nya, gärna på olika språk. 
Cirka 20 minuter in på lektion kom jag igång och då ringde en mobil i en elevs ficka.......
Dessutom var laddaren till min jobbdator puts väck, den hade fått fötter så min lektionsplanering sprack en aning, frånvaron kunde inte skrivas in och mail kunde inte läsas. Datorn var helt död. Detta löste sig senare under dagen och tekniken skakades till liv.
En ljusglimt första dagen var att en av mig beställd transportvagn stod och väntade på att användas. Vad sägs om denna lärarrullator? Kanske borde pimpa den lite...
 
Trots att det ovan skrivna låter väldigt gnälligt så funkade dagen ändå hyfsat bra. Kul att träffa eleverna igen och en och annan kram fick jag också av dem. Sådant värmer.
Dagens middagstips
En indisk risotto med äppelwok
3-4 port.
 
 
 •  1 msk olivolja 
 •  hackad gul lök
 •  finhackad vitlöksklyfta
 •  1 tsk malen ingefära
 •  1 tsk gurkmeja
 •  1 tsk malen kardemumma
 •  1 krm malda nejlikor
 •  1 tsk salt
 •  200 g vegetariska bitar eller kycklingtärningar
 •  3 dl ris
 •  6 dl vatten
 •  buljongtärning
 •  ............
 •  tärnad paprika
 •  1 tärnat äpple
 •  1 liten hackad lök
 •  1 krm svartpeppar
 1. Stek ris, lök, vitlök och alla kryddor under omrörning i olja i en kastrull ca 1 min. Tillsätt sojabitarna eller kycklingen. Bryn en stund till. Häll i vattnet och lägg i buljongtärningen. Låt koka enligt anvisningen på risförpackningen.
 2. Fräs under tiden ingredienserna till woken i en stekpanna. Det tar bara några minuter. Krydda.
Visa fler inlägg