Nionde semesterdagen - regn

Det regnar och regnar. Har varit och handlat, bakat och småstökat lite här hemma. Noterade att människor i och utanför butikerna var höstklädda igen. Lite småtrist när sommaren precis har börjat. Men vad finns det för val mer än att hoppas på bättre tider. Under tiden jag väntar passar jag på att baka fröknäcke. Receptet den här gången hämtade jag på ICAs receptsida. De har ett mycket lyckat recept som får många lovord från personer som testat det. 
Fröknäcke 
1 ugnsplåt 
1 dl sesamfrö
1 dl pumpakärnor
1 dl solroskärnor
1 dl majsmjöl
1/2 dl hela linfrö
1/2 tsk salt
1/2 dl rapsolja
2 dl kokande vatten
Jag tog en nypa flingsalt och kumminfrön på toppen för lite extra god smak.
  • Sätt ugnen på 150°C.
  • Lägg ett bakplåtspapper på en plåt, ca 30x40 cm.
  • Blanda alla torra ingredienser och rör i olja och vatten. Låt svälla ca 15 minuter.
  • Bred ut smeten tunt på plåten. Grädda mitt i ugnen ca 1-1½ timme. Drag över bakplåtspappret med knäcket på ett galler och låt svalna.
 
Taggar: fröknäcke;

Åttonde semesterdagen

 
Vindarna tilltar och det varnas för stort oväder med regn och översvämningsrisk.
Igår var det onsdag och det blev lite av en vilodag med bokläsande i skydd av vindarna ute i växthuset. Jag kände att det var behov av en sådan dag. Bok nummer två av fyra i Elena Ferrantes romansvit som utspelar sig i Neapel och handlar om vännerna Elena och Lila har jag precis påbörjat. Den är nästan dubbelt så tjock som del ett och kommer ge mig många njutningsstunder. På Expressens kultursida läste jag en recension om böckerna och här är länken dit om du vill veta vad som tycks av en proffstyckare. 
 
Igår bokade vi en tvådagars aktivitet på Ven till slutet av sommaren. Ven är ju ön dit många, i alla fall de som bor i Skåne, åkt på skolresor eller liknande. Ön som är så vacker att skönheten slår emot oss och känslan av att befinna sig i ett Medelhavsland är stor. Dit ska vi och bara ha det skönt på deras Whiskydestilleri med tillhörande hotell. Blir lite smått lyxigt och då det sammanfaller med samma vecka som T. fyller år gör inte saken sämre. Det är inte så dumt att ha trevligheter att se fram emot. Klicka på loggan för mer info.
På en vägg här i huset hänger en tavla med motiv från Ven. Det är en konstnärsvän och f.d. kollegan Ann-Sofi Pettersson som gjort den. Som synes finns en cykel med och meningen är väl att vi ska ta oss runt ön på två hjul, de där dagarna i augusti.
 
Taggar: Backafallsbyn på Hven, Elena Ferrante;

Sjunde semesterdagen - full rulle som vanligt

Frukost i växthuset var så härligt och solen behagade dessutom lysa idag. Sedan höll den stilen hela dagen. Till frukosten provade vi en laktosfri, vegansk soygurt med vaniljsmak. God var den men man får inte jämföra med mjölkprodukter som har en helt annan smak. Yogoaten är vattnigare i smaken och har en tydlig havresmak och det gillar jag! Här i huset köper vi fiftyfifty vanliga mjölkprodukter och veganska. Plantis yogoat kommer att köpas igen. Idag hade jag färska jordgubbar och lite crunch i skålarna med yogoaten. I morgon blir det blåbär och mango. 
 
Jordgubbsbullar 
 Eftersom det fanns färska jordgubbar hemma passade jag på att baka lite sommarbullar till eftermiddagskaffet och till frysen. Jag hittade ett bra recept som jag använde som grund men gjorde om lite på mitt sätt.
En del tycker att de små vita blommorna i gräsmatten är rena ogräset men jag tycker de är fina.
De gjorde jordgubbarna extra somriga, eller hur?
Smidigt sätt att baka på är att använda en långpanna och sedan skära bullarna i bitar.
 
 
 
Så här gjorde jag...
Ugnen sattes på 225 grader.
 
Degen 
4 dl mjölk värmdes till fingervarmt med 100 g smör i små klickar.
50 g jäst smulades ner
1 dl socker
1 tsk kardemumma
2 krm salt
och
ca 8 dl vetemjöl blandades till en deg.
Degen fick jäsa i 30 minuter,
 
Under tiden gjorde jag fyllningen
200 g ricotta
 1 dl florsocker
och
½ tsk vaniljpulver
blandades och skålen fick stå i frysen tills den skulle användas.
 
När degen jäst färdigt plattas den ut på ett plåtpapper och får jäsa i ytterligare 20 minuter. 
Därefter görs små gropar i degen.
Sedan penslas degen med 
1 uppvispat ägg 
och
pärlsocker strös på.
Slutligen klickas den kalla ricottablandningen i groparna som också får en jordgubbe på toppen.
Här är långpannan med degen utplattad och vaniljricottan placerad i små gropar med en jordgubbe på. 
Grädda ca. 25 minuter.
 
Efter en god härlig sommarlunch under vinrankorna på altanen och sedan läsande av de sista sidorna i min bok fick jag ett energitillskott. Det resulterade i att vår forsythiabuske inte finns längre utan ligger som skräp för bortforsling till tippen. Den hade hängt med i många år och blev i största laget för vår lilla tomt. Nu återstår bara några stubbliknande saker vid marken och kanhända gör busken entré igen.
Sammanfattningsvis har det varit en bra semesterdag som känns i kroppen nu. T.och jag är därför väl värda varsitt glas god whisky nu.
Skål på er alla men framförallt till min fina svägerska Pia som fyller år idag.
 
Taggar: jordgubbsbullar, yogoat;