Kan det vara mer april?

De senaste dagarna har det regnat, haglat och blåst om vartannat och däremellan har solen lyst i korta stunder. Ett riktigt aprilväder alltså. För två veckor sedan stängde jag av värmen i huset. Med de skyhöga elräkningrna som varit de senaste månaderna fick det vara nog. En extra tröja och sockor på fötterna har gjort att det fungerat ändå. Tills i förrgår då det var 16 grader. Gissa om jag frös? Det var behagligare att vara utomhus med halva den temperaturen än inomhus. Konstigt? Det fick bli brödbakning och eldande i kaminen som räddning. Synd bara att kaminen inte finns i sovrummet. Tindras närvaro ger ett extra värmetillskott. Hon brukar krypa upp i sängen och rulla ihop sig vid mina fötter. Sånt värmer en frusen matte!
Bilden visar hagel som kom igår.

 

Just nu gör jag en paus i arbetet med att rätta skrivningar. Har haft fullt upp på jobbet så det fick bli kvällsarbete istället. Provet handlar om våra konsumentlagar, ekonomi och sådant som kan vara bra att kunna när årskurs nio snart ger sig ut i världen på egen hand. Det är ett arbetsområde som de är intresserade av och som är kul att undervisa i.


Min sista klass idag var årskurs sex/sju och vi gjorde ett smaskigt mellanmål.  Fattiga riddare fyllda med hallonsylt gjordes. Ett bra sätt att ta tillvara bröd som börjar bli gammalt. Blev själv sugen så det får bli några riddare här i helgen. Här är receptet om någon blir sugen. 

 Recept på fattiga riddare

Den som spar hon har - sin purjolök kvar

 

I en av våra odlingsbänkar sattes förra året purjolök och de som var minst lämnades kvar och glömdes sedan bort. Nu har de börjat växa till sig så skörden kan bli tidig i år. Det är hur härligt som helst den här tiden på året när allt spirar och varenda ny detalj noteras. Första humlan, myran, fjärilen osv. Kanske inte lika trevligt när jag igår rensade i rabatterna och såg de första blommande maskrosorna. Men är väl lika bra att vänja sig vid det också.

Tittade på filmen Falskmyntarna på tv i måndags. Lite konstigt att den gick just den dagen eftersom jag beställt filmen från Homeenter och fick hem den någon dag tidigare. Filmen var helt klart sevärd. Handlade om förfalskning av sedlar under andra världskriget. Judiska fångar fick för nazisternas räkning göra sedlar som skulle förstöra de allierades ekonomi. Här finns en trailer om du inte sett filmen och blir nyfiken. >>>

  En annan film som jag fick vid samma tillfälle är The Devil`s mistress. Den utspelar sig under tiden efter The Tudors och Elisabeth och när det trettioåriga kriget härjar i Europa. Tänker dra mig tillbaka nu för att se om den här filmen är något att ha. Tar med mig en kopp te och en liten bit grovt bröd med ost på. Nu blir det torsdagsmys. :)

Blodsockret i botten

Tisdagar är alltid tuffa dagar på jobbet. Beger mig hemifrån vid åtta, lektionerna börjar nio. Det är ganska krävande klasser jag har under dagen och idag var det extra tufft. Vid elva har jag normalt en paus utan elever men för mig som lärare är det en massa annat som ska göras. Idag hade jag bokat in ett hälsosamtal  med en elev men blev fördröjd av lite andra elevsamtal dessförinnan så jag fick själv ingen paus med egen tid att andas ut på. Som ni förstår ingen tid att stoppa något i munnen heller. När elevsamtalen var slut stod redan nästa grupp i klassrummet så det var bara att se glad ut och börja på ny kula. Kände att fokuseringen från min sida inte var den bästa hela tiden. Dessutom började det kurra i magen. Sista gruppen jag hade för dagen bakade blåbärsmuffins och när de lämnade rummet var jag snabbt framme och norpade en muffin ( kalla det smakprov) och drack ett glas vatten. Detta blev min lunch och uret visade då halv fyra. Inte konstigt att huvudet dunkade och världen började snurra. Trots det hölls modet uppe och personalmötet som tog vid funkade bra. Jag tror att jag var en aktiv lyssnare och deltagare i diskussionerna.
Med blodsockret riktigt i botten kändes behovet stort att snabbt höja det så när jag kom hem halv sex var jag glad att jag igår fallit för frestelsen att köpa kexchoklad som nu fanns i köksskåpet. Så gott det var att låta sockret ge mig kraften åter. Synd bara att det inte fanns några bananer hemma för det hade varit ännu godare. Vilket hade du valt, banan eller kexchoklad? 
     
                                           

Sådana här dagar är det extra skönt att ha en matsedel planerad och matinköpen gjorda. Fisk med tomattäcke stod på menyn. Ett torskblock hamnade i en ugnsform och kryddades. Tomatröran som gjordes förra veckan lades över och sedan var det bara att sätta in allt i ugnen. 200 grader i tjugo minuter. Under tiden stekte jag potatis som var över från gårdagens middag. Lite sallad och en skiva av veckans surdesgsbröd som bakades igår gjorde måltiden komplett.

-----------------------------------------------

Så till hela matsedeln för vecka 15 


Måndag:

Blomkålsgratäng, potatis, soyakorv

Tisdag:

Fisk under tomattäcke, stekt potatis

Onsdag:

Quornfärsmoussaka

Torsdag:

Linssoppa, focaccia

Fredag:

Bakad potatis, räkröra

Lördag:

Pasta med svampsås

Söndag:

Ugnsfisk, fänkål/potatismos

Veckans dessert: Björnbärspaj

Markerade maträtter går att klicka på för recept

Visa fler inlägg