Förberedelser inför vardagen igen

 
Så här kan det se ut när jag får till en hemsnickrad meny. Det är mitt arbetsmaterial jag visar och det är inledningen på månaden mars 2016. Allt för att det ska underlätta planering, inköp och sådant runt vår dagliga middagsmåltid men även luncherna som tas med till jobben. Enligt en enkel egensnickrad mall väljer jag månadens bild och lite ordknåperi och sedan följer själva menyn. Bild och ordknåperi gör jag mest för mitt eget nöjes skull. Jag gör klart för en månad i taget och  vissa fall är det bra med en länk dit jag hittat receptet. De är dock inte klickbara på bilden ovan. 
I morgon börjar vi veckan med pyttipanna och ägg som redan finns förberedd i kylen med rester  som snabbt steks efter jobbet. Därefter blir det dumplings osv.
Jag är av åsikten att mat ska inte bara vara ett kaloriintag utan något som är kul att ägna sig åt och snacka kring runt bordet. För att underlätta i vardagen gör jag veckoinköp. Imorgon kommer en leverans fråm Mat.se. På torsdag är det dags för fräscha ekologiska frukter och grönsaker att hamna hos oss från Årstiderna. Där har jag varit kund i över 10 år. Visst händer det att inköp sker direkt i butik men det sker allt mer sällan. I fredags var vi på Ica Maxi och kostaterade att det var det enda besöket på en hel månad. Orsaken till besöket var brist på kattsand och tvättmedel hemma.
Det här sättet att organisera sig kan hela familjen hjälpas åt med som att komma med matönskemål, handla i butiken på nätet eller följa med till livebutiken. Alla kan också få speciella köksuppgifter utifrån sin ålder och erfarenhet. 
Att få mat i magen är alltså inte bara ett kaloriintag utan ligger i hela hela familjens intresse att fixa. Om man tror att det bara är att sätta sig vid ett dukat bord och sedan lämna det har man nog missat en del i en familjs varande.
 
Under tiden jag satt ord på mina tankar känner jag hur någon varit i köket, därför att kaffedoften sprider sig runt mig. Kanske vore på sin plats att inviga någon av de nya Muminmuggarna som vi köpte i Höganäs igår. De är så fina och passar in i den stora samlingen som redan finns här i huset. Muggarna med de fina motiven från Tove Janssons berättelser är humörsmuggar och jag brukar välja den som speglar hur jag känner mig just nu. Jag tror det får bli muggen till höger med Sniff som kramar katten.
 
 
En kaka till kaffet blir det också. Idag en cupcake med hallontopping. Jag bytte ut limen i receptet mot 1 dl hallon. Muffinsen är bakad av kokta potatisrester tidigare i veckan och hallonen skördades i trädgården i somras. Receptet finns här.
 
 

Smaker man känner igen fixas på ett kick

Även om det är över 17 år sedan jag åt kött senast kan jag ibland längta efter en del rätters smak utan att för den delen längta efter att äta köttet. Det gäller exempelvis kalops, dillkött, kålpudding, mustiga grytor och sådant. Men det är absolut inga problem att stilla min längtan då det kanske mest handlar om kryddsmakerna.
Idag stod det kalops, potatis och rödbetor på vår meny. Ha, tänker du då, det går inte att fixa utan nötkött.
Gör det inte?
Kalops serverat till en vegetarian.
Då jag använde mig av quornbitar gick maten väldigt snabbt att tillaga, Av en påse på 300 gram blev det mat till 2 vuxna personer ikväll och en portion över som blir stommen till måndagens planerade pyttipanna. Det gäller att ha framförhållning till nästa vecka då jobbet kör igång igen.
Så här gjorde jag:
 
 
Potatis skalades samt delades i bitar och hamnade i en kastrull när redan varmt vatten från vattenkokaren hälldes över. Bara så mycket vatten att potatisen hamnade under vattenytan. 1 tsk salt för smaksättningen och sedan blev potatisen färdig på 15 minuter. De sista 5 minutrarna fick lite bönor vara med på toppen. De blev då nästan som ångkokade.
 
1 stor gul tärnad lök och 2 skivade morötter bryntes i olja tillsammans med 300 g frysta quornbitar. Det tog några minuter och sedan saltade jag och lade i 10 hela kryddpepparkorn samt 4 lagerblad. 2 tsk soya hälldes också i tillsammans med uppkokt vatten, 4 dl. Grytan fick koka under lock i 10 minuter.
 
 
Slutligen ville jag få såsen lite simmigare och hällde då över och blandad i 2 msk redning. Det fina med den är att den kan användas direkt i varma maträtter och behöver sedan bara ett uppkok.
Potatisen var nu färdig, bönorna likaså och även den goda kalopsen.
Om inte detta är snabb god mat så så..........

Två flugor i en smäll

Det är fredag och solen lyser ute. Det är dags för lite utevistelse för att få ta del av solens förmåga att dela med sig av D- vitaminer. 20 till 30 minuter om dagen är bra att vara ute, minst. Idag är planen att ta en promenad i parken runt Katrinetorp som är beläget i Malmös östra utkant. Turligt nog ligger möbelbutiken ILVA inte långt därifrån. De har möbler i dansk design som tilltalar mig. Just idag är jag på jakt efter en lampskärm i glas. Har jag tur månne?
Därför slår jag två flugor i en smäll med sol plus belysning. 
Kan det vara solen som gör människan gladare, positivare och piggare? Klart det är! Sedan kan ju en veckas semester påverka för idag känner jag mig inte alls fredagstrött som jag brukar andra veckor. Det är alltså hopp om framtiden och våren. Önskar bara att alla klimatförändringar sker i positiv riktning också så vi kan få glädjas åt en friskare jord i många generationer till. 
I förrgår såg vi en film som handlade om cyklar och bilar i stadsmiljöer och den gav kanske inte så mycket hopp angående miljön. Se filmen så förstår du vad jag menar. 
 
 
 
Visa fler inlägg