Kunskap - inte snålhet

Så var det måndag den tredje veckan efter semestern och vardagen smyger sig in i livet mer och mer.
Att ha fasta rutiner är mycket värt och en sådan rutin är att i förväg göra matsedel och hushållsinköp. Nu har jag många års rutin på detta och planeringen går därför snabbt. Matlagningen får inte heller ta för lång tid när man kommer hem sent från jobbet. Därför är det bra om vissa förberedelser görs från dag till dag.
Middagen idag blev en vegetarisk variant av kalops. Quornbitar fick ersätta nötköttet men för övrigt var det bara att göra som en traditionell kalops. Rödbetor till förstås och kokt potatis. Tidsvinsten är stor med quorn och kryddorna är väl ändå det som sätter stinget på rätten?

Kokt potatis är egentligen gansk trist, stekt är godare. Tur att det blev kalops och potatis över till onsdagens pyttipanna. Köpepytt är inte lika gott enligt mig. Så på onsdag är det bara att tärna den överblivna potatisen och steka med kalopsen. Stekt ägg till plus en sallad och vips blir den middagen färdig.

Igår hade vi chili sin carne och då kokade jag extra mycket vita bönor. De bildar stommen till morgondagens bönbiffar som ska serveras med champinjonsås och couscous. 

Ni fattar principen va? 
En gång när jag gick min yrkesutbildning fick vi lära oss kedjematlagning och det har jag använt nu i många år. Så mycket tid och pengar det har sparat mig. Förberedelser, restanvändande, planering och fantasi är mina ledord och detta vill jag även lära ut till mina elever i hemkunskapen. Ingenting som kan ätas får förfaras. Det är inte snålhet  - det är kunskap.

Om nu någon vill få inspiration inför veckan så är hela min matsedeln här. Köttätare eller vegetarian spelar ingen roll, det är bara att byta ut ingredienserna mot det som passar.

Matsedel vecka 35
Mån: Quornkalops, potatis och rödbetor.
Tis:  Bönbiffar, champinjonsås och couscous.
Ons: Pyttipanna med ägg.
Tor: Pasta, tomatsås och stekt halloumi.
Fre: Klyftpotatis, mandelbullar och ädelostsås.
Lör: Grönsaksburgare
Sön: Potatispaj med kall örtsås. Äppelgott med havresmul.Ge mig en timme till

Kan någon förstå varför vi måste leva enligt gamla bondesamhällets tider? I skolans värld skulle det lätt kunna införas bättre arbetstider för personal och elever. Alltså bättre tider enligt mig!
Det fanns en tid då många hade en lantgård och skulle ta hand om djuren på morgonen. Då blev arbetstiderna anpassade efter dem och efter solens uppgång. Men jag har varken kor, får eller höns att ta hand om och vill därför sova lite längre på morgonen. Det spelar ingen roll  när jag lägger mig, tröttheten på morgonen är ändå svinjobbig. Men i arbetslivet ska vi alla vara lika och det lunkar därför vidare med dessa hemska morgonpass. Tänk om jag fick börja jobba nio istället för åtta, så mycket bättre jag mår då. För att inte tala om alla hålögda elever som kommer för sent på morgonen. Nu när det snart är val vore väl arbetstidernas placering under dagen  en bra sak att rösta om.

För bättre hälsa - ta det lugnt på morgonen!

Så var det jobbvardag igen

Första jobbdagen avverkad efter årets semester. Som vanligt var det svårt att somna i söndags. Tog min son på orden om att inte lägga mig tidigare än vanligt men inte sjutton hjälpte det. Avslutade sista kvällen med film, Dallas buyers club, som var väldigt bra. Se den! Filmen baserar sig på en sann story från -80 talet och det problem de Aidssjuka hade med att få medicin då. En oerhört bra och senare Oscarsvinnare spelar i titelrollen,Matthew Mc Conaughey.

Nu när vardagen är här igen och tiden är knapp för att hinna med sådant som att få mat på bordet i en rimlig tid vid hemkomsten, är planering A och O. Veckomatsedlar är bland det bästa som finns och gör att det inte blir några fåniga impulsköp eller hemfallande åt enbart smörgåsätande. 
Den här veckan fixar jag matsedeln men nästa vecka får Linas matkasse påverka tre av dagarna. 
Ge dig själv en lättare vardag med planering,  veckoinköp och omväxling i vad som sätts på bordet. Vårt lilla hushåll har en veckomeny den här första jobbveckan som ser ut så här:

MåndagEn grönsakslasagne gjordes med en grönsaksröra av diverse grönt som fanns i kylen. Det blevlök, aubergine, krossade tomater, stjälkselleri, chilifrukt, belugalinser och en ostsås med riven prästost.
Lasagnen räckte inte bara till kvällens måltid utan även till några lunchlådor. En bra start på veckan!

Tisdag: Quornfärssås med spagetti och riven parmesanost. Snabbmat som alltid är lika gott. Jag har även tänkt baka några grova baguetter till torsdagens soppa.

Onsdag: Ugnspannkaka, lingon och en äppelsallad. Det är planerat att vi ska iväg på en blueskonsert efter middagen och då är det bra om det blir snabblagad och lättlagad mat.

Torsdag: Grön ärtsoppa med baguetter som bakades på tisdagen. En klick med parmesanyoghurt i soppan gör allt extra lyxigt.

Fredag: Slungad örtpotatis, bönbiffar och parmesanyoghurt. Yoghurten gjordes redan på torsdagen och finns nu färdig i kylen.

Lördag: Piroger med svampfyllning och till det en kall sås som jag kallar för rosensås.

Söndag: Tomat- och citronbakad quornfilé med couscous.

Om min matsedel kan ge dig någon inspiration till dina egna middagar, så varsågod.

Visa fler inlägg