2 x 30kalas

Nu i helgen var vi uppe i Småland på 30-årskalas eller rättare sagt två stycken sådana kalas på samma adress . En av mina döttrar och hennes man har nyligen fyllt år och ställde till med ett hejdundrande kalas. Förmodligen hördes det ända till Mariannelund ( för den som läst om Emil ). Nästan 60 personer dök upp under lördagen och det bjöds på massor av god mat. Där var pajer, sallader, ostar och bröd, kött och oliver, kex och grönt. Där var kladdkakor,  rabarberpajer, bullar och mängder av godsaker plus lika mycket drycker. Mina fyra barn var på plats och därför passade jag på att ta foto på dem och deras yngsta syster. Alla lika underbart goa. Skönt var att de trots stigande åldrar, har barnasinnet kvar. För det blev några tokiga kort men de behåller jag för mig själv.
 
 
Nu är festen över och vi är hemma igen och väntar på sommarvärmen. Idag kunde vi iaf sitta ute och ta en eftermiddagsfika innan det mulnade på och kom några regnstänk. 
 
 
Årstidernas vegetariska, ekologiska matlåda.
 
Under sommaren gör Linas matkasse ett uppehåll med sina leveranser, men Årstiderna fortsätter att leverera. Jag köper ju vanligtvis ekologiska frukter och grönsaker via dem men de har också matkassar/lådor. Därför kom idag en sådan låda utanför dörren. Den innehöll endast ekologiska produkter, fina sådana, som ska ge oss fyra middagar framöver. Allt för 395 kronor. 
 
Vegetarisk hamburgare på Årstidernas vis.
 
Den första av de fyra rätterna åt vi alltså idag. Det var en fempoängare inom hamburgarvärlden. Biffarna bestod av bön- och lökbiffar som var färdiga att bara steka och lägga på ett gott bröd med fräscha grönsaker. Till detta gjordes en guacamole med färsk chili i och sedan stektes lök som var såå god. Här kommer lökreceptet:
 
Stekt lök på Årstidernas vis

Skär lök i tunna skivor och dela skivorna i ringar.
Vänd dem i mjöl.
Hetta upp olja i en stekpanna.
Stek löken gyllenbrun.
Salta.
 
 
 
 
Taggar: Stekt lök;

En korv med mos

 
Korv? Ja du läste rätt. Men inte en sådan som görs av animaliska ingredienser utan en vegovariant. Jag lovar att den smakade super, om inte bättre än sin förebild. Bra konsistens och god kryddning alltså en lyckad produkt och därför ett klokt val för oss som valt bort att äta kött.
För ett tag sedan fick jag en rabattkupong från ICA att testa korvarna till halva priset och åkte till min butik. Inte hittade jag varan och frågade därför en butiksanställde som inget visste men hjälpte till att leta. Först när nästa person hjälpte till fann vi det som söktes. Korvarna och några andra vegetariska produkter låg i hyllorna bland potatissallad och sådana kylvaror. Tänk vad bra det hade varit med en frågeterminal i butiken som kunnat upplysa om hylla och plats. Om IKEA kan så måste ju ICA kunna!
 
Paketet innehåller 6 st korvar som räcker till 2 personer.
 
Till korvarna som stektes gjorde jag ett mos av potatis, några av vintervarianten som förde en uttorkande tillvaro i kylen. Små bitar av potatisen alltså och lika mycket blomkål i pyttesmå bitar koktes i saltat vatten. Efter 10 minuter var det färdigt att mosas och kryddas med peppar och muskot.
 Men inte nog med detta utan en coleslaw skulle serveras till den kulinariska måltiden. Därför blandades följande:
 
1 dl matlagningsyoghurt
1 dl mixad mango ( jag tog fryst som tinats )
1 tsk vitvinsvinäger
2 dl skuren vitkål ( jag hade röd spetskål )
1 dl finhackad fänkål
1 krm svartpeppar
några smulade valnötter
 
Ja, så serverades korv med mos hos oss igår. Bästa betyget kom från sambon som sa att det här kan han tänka sig att äta igen. Därför tackar jag Hälsans kök för att de lyckats få fram en bra produkt att använda inte minst nu i grillsäsongen.
Taggar: Coleslaw med mango, Hälsans kök, Vegokorv;

Fyra skrumpna äpplen

 
De låg där i fruktfatet, fyra äpplen, i en oviss väntan på vad ödet skulle ge dem för slut. Kompostpåsen eller något annat? Men även om de var mjuka och skrynkliga kan de få ett värdigt slut, tänkte jag och började skala och sedan dela dem i centimeterstora bitar. Efter 10 minuter var en god, snabb och billig dessert eller som i dag fruktmums till kaffet fött. Testa gärna, jag tror inte du ångrar dig. 
Nu sitter jag i växthuset med en kaffemugg och njuter av sommaren genom glasrutorna. Utanför är det molnigt, blåsigt och ingen sommarvärme precis. Det finns de som lovar värme i nästa vecka............
 
 
Äppeldessert 
4 äpplen i mindre bitar
1 msk flytande honung
1 tsk kanel
1 näve pumpakärnor
2 smulade digestivekex
1 msk rapsolja
 
Låt allt fräsa samman i en stekpanna i ca. 5 minuter tills äpplena känns lagom mjuka.
Servera med vaniljsås eller glass.
 
 
 
Taggar: Äppeldessert;