Vilket kom först, hönan eller ägget?

 
Busan står och funderar i hönsgårdsdörren.
Svaret på den stötta och blötta frågan är för vår del HÖNAN för hon fanns här flera månader innan vi såg röken av något ägg. 
 
MEN....
Enligt den moderna forskningen idag är svaret att ägget kom först. 2006 gick en filosof, en genetiker och en kycklinguppfödare ihop för att komma fram till ett slutgiltigt svar. Genetikern John Brookfield menade att vid någon tidpunkt i historien värpte en förhistorisk "nästanhöna" ett ägg. Ett ägg som då blev det första moderna ägget genom en sista liten genetisk förändring. Kycklingen som sedan kom ut ur detta ägg blev då helt och hållet en höna.
Detta läste jag här. Titta gärna på den förklarande filmen också.
 
 
Ny vecka med ny matsedel spikad och upphängd i köket. Inte ett ägg kommer i närheten av den. De små söta skapelserna á 35-38 gram stycket ligger i kylen och väntar på påsken.
 
Bilden visar ingredienserna till måndagens lins/potatisgryta
 
Matsedel vecka 14 - 2020
 
Måndag
Linsgryta med hembakat bröd
 
 
Tisdag
"Mannagrynsfisk", remouladsås och potatismos
Onsdag
Morotsbiffar, klyftpotatis och rosensås
Torsdag
Grön ärtsoppamed quesadillas
Fredag
Mandel/linsbollar, pasta och tomatsås
Lördag
Tofustroganoff, bulgur, vitkålssallad
Söndag
Kålpudding med stekt potatis och lingon

Fika - eller desserttips
 
Enkelt - snabbt - billigt - få ingredienser - gott - njut!
 
Äppelglas
2 portioner
 
2 äpplen delas i bitar och steks i lite olja
pudra sedan med 1 tsk kanel.
 
2 digestivekex eller liknande smulas.
 
Varva äpplen, kex och vaniljsås i glas.
 Går lika bra med yoghurt eller glass.
 

Får det lov att vara en tryffel?

Även om inte jag känner något som helst behov av att ändra klockan till sommartid så gör urverken det på eget bevåg åt mig. EU medborgarna  och deras länder har sagt sitt och det här är året då man ska enas om ifall det ska vara normaltid eller sommartid som ska gälla senare. Som om det skulle vara så svårt. Jag vill ha NORMALTID.
 
 Dagen har bjudit på sol men det är bara några få plusgrader ute. Igår däremot var det en helt underbar vårdag med 12 grader i skuggan. Både jag och hönorna trivdes i trädgården tills grannens katt kom och skrämde dem så de gjorde skäl för uttrycket YRA HÖNS. De sprang åt varsitt håll när jag tjoade till mot katten som blev rädd och sprang iväg. Hönorna tog sin tillflykt till den säkrare hönsgården. Busan blev så till sig att hon äntligen fick ut det där ägget som hon jobbat med några dagar. Så nu är äggproduktionen för hönorna tillsammans uppe i totalt fyra ägg.
Lånade bilden på en släktings FB-sida och hoppas hon inte tar illa upp.
Mediabevakningen levererar senaste nytt om coronavirusets framfart i våra länder och det är intressant hur olika man hanterar krisen som det lett till. Sonen som bor i London sände en bild när han köade för att komma in i en matbutik. Det syntes ingen panik i ledet som hade stora luckor mellan människorna. Det som gällde var en in och en ut. Vid en senare rapport fick jag veta att det fyllts på med varor och att det som främst inte fanns var ägg och pasta.
 
I den varuleverans som jag fick i fredags saknades bakpulver och memma som jag beställt till T. Memman kan jag förstå då det är en speciell säsongsprodukt som dessutom kommer från Finland och varor från vissa länder kan vara svåra att få nu. Men annars var leveransen helt ok. Livsmedelsbranchen är nog en av få brancher som det går bra för nu, iaf så länge det går att få fram varor.
Den som har en trädgård och en boksamling saknar intet.
Marcus Tullius Cicero (106 f.Kr.
 
 
Nu kan ytterligar två utlästa böcker sättas in i bokhyllan.  Häxorna var den jag köpte på författarträffen i Lund för några veckor sedan och Clara har jag beställt från förlaget Historiska media, även det i Lund. Båda böckerna var s.k. bladvändare men med helt olika fokus.
 
Häxorna av Elisabeth Östnäs,
utspelar sig 1711 i Skåne i en by som heter Hällaby. Isabella går sin egen väg och tror inte på magi men kan en hel del om läkekonster. Hennes mor som kallades för häxa fick plikta med sitt liv för det. Isabella omges av några starka kvinnliga släktingar men i byn finns också misstänksamhet och rädsla som sprider sig precis som pesten gör. Man vill ha en syndabock till det som tar människors liv.
 
Ur boken:
" Man röker byn, stora bål tänds längs byvägen och en seg, stickande rök kringvärvar varenda stuga, pörte eller gård. Varenda människoboning ska renas av det enda man vet fungerar: tjock, stickande rök, två gånger om dagen ska alla hus rökas."
 
Så gjorde man då, vi gör annorlunda idag när moderna virus härjar.
 
Clara av Jens Lönnaeus,
är nästa bok som utspelar sig i Malmö och då främst i området Möllevången.  Det är en spännande psykologisk dramahistoria om Vilhelm som flyttar från Göteborg till Malmö. Han ska bo hos Clara med motkravet att inför hennes bekanta spela rollen som hennes pojkvän. Då han vill lämna sitt gamla liv bakom sig går han med på detta.
 
Ur boken:
" Är det verkligen en bra idé att flytta till Malmö? Man har ju hört så mycket hemskt om den staden. Och du är ju som du är, Vilhelm. Det måste du acceptera. Det måste vi alla göra. Vi är och så kommer det alltid att vara. Det är ingenting vi kan ändra på."
 
Då boken utspelar sig i områden där namnen, butikerna och annat är bekanta för mig ger det lite extra krydda åt läsandet. Däremot är de människor och det de ägnar sig åt ingenting jag är bekant med  utan det är sådant men läser och hör om i media.
 
Nu är det dags att ta ett steg in i nästa bok, vad nu det blir?
 
Något gott till kaffet eller ett glas starkt?
 Dagen egentillverkade hallontryfflar väntar nu i kylen för att senare provsmakas.
 
Gottegris är knappast någor jag kan bli beskylld för men några svagheter har jag ändå. Mörk choklad är en av dem och då choklad med hög kakaohalt. Idag plockade jag fram några ingredienser till tryfflar som är lätta att göra och även är riktigt goda. Tryfflar är en godsak som inte äts mer än en eller kanske två av och då ska de gärna smälta i munnen så alla smaker kommer fram sakta.........
Det som syns på bilden och dessutom agavesirap och
hasselnötter användes till mina tryfflar.
Chokladtryfflar med hallonsmak
20-25 st
 
2 msk kokosolja
1 dl gräddprodukt
100 g mörk choklad 
1 dl kakao
2 msk agavesirap eller honung
1 dl mosade hallon
hackade hasselnötter, ca 4 msk
 
  1. Smält kokosoljan och ställ den sedan åt sidan.
  2. Koka upp grädden och lägg sedan chokladen i den och låt den sakta smälta på lägre värme.
  3. Tag kastrullen från plattan och rör ihop alla ingredienserna i en gemensam skål, utom nötterna. Rör så det blir till en slät smet.
  4. Ställ skålen i kylen cirka 1 timme.
 
          5. När chokladblandningen stelnat formas bollar med hjälp av skedar och rullas i de hackade nötterna.
 
Taggar: chokladtryfflar med hallon;

Lystring alla häxor

Det råder en viss oro i landet och i de flesta länder för den delen. Coronaviruset har gjort att nödvändiga begränsningar satts upp när det gäller en del av vårt vanliga levnadssätt. En begränsning är den som UD meddelat svenskarna angående resandet:
 
"Med anledning av den omfattande spridningen av det nya coronaviruset och den snabbt föränderliga och osäkra situationen som råder för resande avråder UD från icke nödvändiga resor till alla länder."
 
Måtte det inte drabba oss häxor som snart ska träffas på Blåkulla. Vi får flyga lågt så vi hamnar under radarn och helst nattetid. Dessutom får vi inte vara fler än 500 och det är ju nästa problem. Beträffande åldern så är vi verkligen en riskgrupp då merparten av oss är flera hundra år. Vi har nu tillsatt en utredningsgrupp som ska se över de där problemen. Tur i oturen är ändå att vi har egna kvastar och inte samåker kollektivt på något sätt och katten kan få följa med då man inte tror att corona smittar från människa till husdjur. Slutligen får vi hoppas att inte kaffet tar slut i butikerna - bäst att bunkra.