När ugnen ändå skulle värmas upp - kedjematlagning/bakning

Klicka på bilderna så blir de större.
Jag har precis druckit en mugg kaffe med en syltkaka till. Nyss hemkommen från jobbet och är lite småtrött. Brukar ta några timmar sedan piggnar jag till, kvällsmänniska som jag är. Igår skulle ugnen värmas upp för middagslagandet och då passade jag på att göra flera saker när jag ändå höll på. Gillar att vara aktiv i köket och ibland saknar jag åren då jag kockade i restaurangvärlden. Laga mat på det här sättet kallas för kedjematlagning och kräver lite vana och planering. Det handlar om att göra dubbelt av något som sen kan bli ännu en rätt eller att använda rester istället för att kasta osv. En utmaning som lönar sig alltså och dessutom tycker jag det är kul.
Resultatet efter mina två effektiva timmar blev två middagar, tre luncher, bröd och 27 syltkakor. Så här gick det till med två timmars köksaktivitet mellan 17-19.
  • Värmde ugnen.
  • Gjorde en deg till syltkakor, lät den vila lite (receptet får du längre ner på sidan).
  • Vispade ihop äggstanning till pastagratänger (pastarester från måndagen).
  • In med gratängerna i ugnen. Blev till en middag och en lunch.
  • Satte en jäsdeg.
  • Gjorde en pastasås med lök, svamp, paprika, tomater och färska kryddor. Rev ost och skar mozzarella.
  • Bakade ut syltkakor och tummade en liten grop i varje. Väntade med  den hemgjorda krusbärssylten.
  • Tog hälften av jäsdegen, resten fick stå lite till. Kavlade ut två plåtstora pizzbottnar.
  • Gratängerna färdiga, höjde värmen i ugnen.
  • Drack vatten!
  • Gjorde pizzorna med tomatsåsen och osten plus mer kryddor och in i ugnen. Bra med varmluft så jag kan ha flera plåtar samtidigt.
  • Det blev tomatsås över. Fram med nötfärs som smulades ner i den och en köttfärssås växte fram.
  • Resten av jäsdegen blev till en focaccia med oliver och färsk timjan. (min rosmarin dog under vintern). Jäsning!
  • Grovdiskning och dukning till middag.
  • Pizzorna färdiga och ena pizzan hamnade i min och sonens magar. Den andra blev till sonens lunch idag.
  • Focaccian gräddades under tiden vi åt.
  • Efter maten sänktes ugnstemperaturen.
  • En klick sylt i varje kakgrop och sedan var det kakgräddning.
  • Färdig!
  • Belöningen blev en god fruktsallad med ananas, päron, äpple, banan och solrosfrön. Frukt är godis!

Receptet på syltkakorna Gör gärna dubbel sats när du ändå håller på  ;)
Ingredienser till 10 - 12 st beroende på hur stora de görs.
1 dl flytande margarin
½ dl strösocker
2 ½ dl vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
1 msk sylt
  1. Värm ugnen till 175 grader. Lägg ett plåtpappper på en plåt eller använd små pappersformar.
  2. Blanda margarin och socker i en skål.
  3. Tillsätt mjöl och vaniljsocker. Blanda och ta sedan upp på bänken. Om degen är för smulig tillsätt lite vatten.
  4. Arbeta degen en stund och rulla sedan ut den till en längd.
  5. Dela längden i lika stora bitar som sedan rullas till bollar.
  6. Tryck en grop i mitten på varje boll och lägg lite sylt där.
  7. Grädda mitt i ugnen tills kakorna är ljusbruna. Tar ca. 15 minuter.

Vad var det som hände?

I vanliga fall är jag ledig på onsdagsförmiddagarna, men idag skulle jag vikariera och därför börja tidigt. Jag ändrade därför min klocka igår för att passa dagens tider. I morse vaknade jag inte av en ringsignal utan av mig själv och med en känsla att något inte stämde. Tittade på klockan som visade 8.10. Lektionen jag skulle börja dagen med var om 15 minuter i Lund !!!!! Vet inte vad som hände, om jag stängt av klockan, glömt ställa den på signal eller något annat. Med en rivstart och en signal till jobbet ordnade allt sig och jag kom in i klassrummet 8.45. Där satt eleverna hur snälla, tysta och fina som helst med varsin dator och fullt upptagna med ...... tja det spelar ingen roll.
Följande skrev jag i min dagbok för några månader sedan:

Jag, en B-människa.

Läste i en artikel för några år sedan att kvällsmänniskor var B- människor och att de missade allt det fina som en gryning och ny dag för med sig. Fick även bekräftat att det inte bara är att gå till sängs tidigare så vips förvandlas jag från en kvällsmänniska till en bättre av morgonsort. Detta är så svårt att förmedla till alla de som säger sig vara morgonmänniskor. Det är inte ett val jag gör utan det finns i mig från början. Visst kan jag stiga upp tidigt, åka iväg till jobbet gör jag ju nästan varje dag men jag njuter inte av att gå upp av en klocka som väcker mig på en tid som inte passar mig.

Nej, jag är alltså en B- människa som älskar att vara uppe länge på kvällen t.o.m en bit in på natten. Då njuter jag, då är jag som mest produktiv och där hör jag hemma.

På onsdagar börjar jag senare, får vakna med en mjukstart, sitta längre vid frukostbordet och dagen blir så mycket bättre. (allt sitter ju i knoppen)

Klicka på loggan och läs om: 

 

Sesamstekt lax och vårlig sparris

Dagens goda middag bestod av korslagda sparrisar :) färsk pasta och sesamstekt lax med lite citronsås. Laxen steker jag och förutom salt och svartpeppar pudrar jag över sesamfrö som får steka med. Lite smålyxigt en tisdag, men varför inte? Lite senare på kvällen serverades en fruktsallad så här är ingen som behöver gå till sängs hungrig.
Hittade en fin bild på sparris på Wikipedia och den gav minnen från min skoltid när vi fick se planscher på lektionerna. De förvarades i speciella rum som det var hur spännande som helst att få följa med fröken till. Idag skulle eleverna knappast nöja sig med en stillbild när det finns annat att se.
Jag har haft fruktansvärt ont i huvudet idag. Förmodligen eftersom källarbadrummet rengjorts professionellt med starka rengöringsmedel. Nu är det på sluttampen med sanering och reparationer efter vattenläckan för över ett år sedan. Återstår bara en stor spegel som ska sättas upp igen plus lite målerjobb.

Klicka på den lilla bilden och titta på Findus reklamfilm med sparrisar.
Visa fler inlägg