21 april - Annica

Annika eller Annica kommer från lågtyska Anneke och Anneken, som är diminutiva former av Anna, det vill säga ungefär "lilla Anna". Anna betyder "nåd", eller "den benådade". 
I Sverige finns det lite över 6000 kvinnor som har namnet som sitt tilltalsnamn* och jag är en av dem.
Idag har vi namnsdag!
 
* Enligt https://svenskanamn.se/namn/annica
 
 
Sitter vid vår köksö och tänker på hur bra jag har det och hur mycket jag trivs med livet som pensionär. Som den kvällsmänniska jag alltid har varit kan jag numera ta det lugnt på morgonen och slipper att gå upp tidigt för att tokstressa iväg. Nu mår mitt inre jag mycket bättre och då jag även kan strunta i dumheter som att ställa om klockan får dagen komma som den kommer.
 
Jag börjar därför gärna med en skön sovmorgon.
 
Min mamma brukade ofta avsluta sin frukost med att ta en liten kaka till sista kaffet. Dit har jag inte kommit ännu men jag kan förstå hur hon tänkte. Om så bara för en minut så innebar kakan och stunden lite njutning innan dagens alla "måsten".
Igår bakade jag bondkakor som passar till en sådan stund men jag sparar kakan till eftermiddagskaffet. Anledningen till att det blev bondkakor var att det fanns en öppnad påse med glöggmix som ville komma till nytta. Russinen sorterade jag ut och placerade bland frukostgranolan medan mandeln hackades. Receptet delade jag med mig av innan jul och här är det igen.
 
Bondkakor 
ca. 30 st
ugnen 200 grader
 
½ dl skalad mandel som hackas
2½ dl vetemjöl
1 dl strösocker
1 tsk bikarbonat eller 2 tsk bakpulver
100 g margarin
2 msk sirap
 
Lägg de torra ingredienserna i en skål.
Finfördela margarinet i blandningen.
Tillsätt sedan sirapen och blanda ihop till en deg.
Blir den för torr kan lite vatten tillsättas.
Dela degen i två delar som formas till rullar. (ca 15 cm)
Rullarna skärs i skivor som läggs på två plåtar.
Grädda mitt i ugnen i 8-10 min.
 
Även om jag är pensionär så finns det vissa rutiner som ska skötas varje dag. Hönorna ska ha mat och omvårdnad liksom katten. Hönorna tackar med ägg då och då som sparas till helgfrukostarna. På bilden är det Busan som stolt visar upp sig. Vi har fyra hönsdamer som ger oss en massa glädje bara genom att finnas till och ibland kan jag inte låta bli att tänka på skämtbilder som driver med äldre som matar duvor i parken.  
 
 
 
Vad bjuder då denna dag på för mig. Jag har tänkt tvätta bort alger på våra vita murar i trädgården men också på några fågelholksstolpar. Sedan ska stolparna målas svarta. Ogräs ska rensas, det ska vattnas i växthuset, en banakaka och äppelkakor bakas, några sidor i en bok läsas, den pågående stickningen utökas med nya varv, middag lagas osv. Men det är ingen panik om planerna ändras och det är tjusningen med att vara pensionär. 
 
Mitt liv just nu med att fånga dagen finns bra sammanfattat i ett tittskåp som sonen och jag gjorde för nästan tjugo år sedan. Han kom då hem med en dikt som författats i skolan och en liten fin gubbe tillverkad av bl.a. piprensare och träkula. Sådant som mammor ofta sparar på livet ut. I tittskåpet hamnade också alger och stenar som vi plockade på Lomma beach dit vi cyklade ganska ofta från Lund på den tiden. För något år sedan plockade jag fram hans alster igen och nu har det en hedersplats på en vägg. 
 
Taggar: Bondkakor;

Måndag vecka 16

Våren är här med sol och värme och det är underbart!
Igår klippte jag gräset för första gången och en gräsmatta har även vertikalskurits för att minska på mossan som växer där. Det japanska körsbärsträdet blommar och jag håller tummarna för att det vanliga körsbärsträdet överlever flytten till en bättre växtplats.
 
 
Nu är det fullt upp med trädgårdsaktiviteter och det är en skön känsla att på kvällen ha tröttat ut kroppen med bra aktiviteter, valkar i händerna, någon speta i ett finger, skitiga byxknän och soltecken i ansiktet (eller så är det bara smuts). Igår fick jag utlopp för min styrka genom att riva och demontera ett fallfärdigt och fult gammalt plank. 😉Det har dolt en glesväxande häck mot en granntomt och ska nu ersättas med ett nyare plank.
 
Bort med det gamla och upp med nytt.
De gamla planksektionerna fyllde några kärror och ska nu vidare till tippen.
 
Tomatplantorna som växer i köket rusar nu snabbt upp i höjden och några har redan planterats ut i växthuset och med lite tur blir det lika god skörd som förra året. Men vår trädgård innehåller inte bara ätbara ting utan idag ska det sättas fröer som ska locka och ge kärlek till bin. Igår kunde jag se att det formligen kryllade av surrande humlor och bin i det blommande rosa trädet, bin behövs det många av så måtte en blomsterrabatt glädja dem.
 
För någon vecka sedan gjorde jag apelsinmarmelad som blev mycket lyckad så ikväll blir det ytterligare en omgång som ska kokas. Efter att jag skurit de sköljda apelsinerna i grova bitar kör jag dem i en matberedare. Massan kokas sedan med vatten och socker. Förra omgången hade jag saften av en citron med i marmeladen, men idag har jag tänkt mala en limefrukt tillsammans med apelsinerna. Bilderna är från marmeladkoket tidigare i april.
 
Apelsinmarmelad
ger ca. 1,8 liter färdig marmelad
 
1 kg apelsiner
saften av en citron eller limefrukt
5 dl vatten
800 g socker (jag tar hälften syltsocker och resten vanligt)
 
  1. Tvätta frukterna med en borste eller svamp.
  2. Dela i klyftor med skalet kvar.
  3. Finfördela bitarna i en matberedare.
  4. Lägg massan i en kastrull och häll på vattnet samt citronsaften.
  5. Koka upp och låt sedan koka försiktigt utan lock i 30 minuter.
  6. Rör lite då och då så det inte bränner i botten.
  7. Rör därefter ner sockret, lite i taget och fortsätt koka försiktigt i 15 minuter.
  8. Kolla att marmeladen är färdig genom att ta en klick av den på en tallrik. Gör ett spår i marmeladen med en sked och se om marmeladen flyter ihop igen. Om den gör det ska den koka i ytterligare 10 minuter.
  9. Förbered burkar som ska vara riktigt rena.
  10. Fyll burkarna med marmelad och sätt på locken.
  11. Förvara burkarna upp och ned så håller sig marmeladen bättre.
  12. Förvara svalt och mörkt.
 
 
Taggar: apelsinmarmelad;

Fula bananer - ta tillvara

Idag är det fredag och vi fick nya livsmedel hemkörda av MatHem. I den mixade frukt- och gröntkassen som jag alltid köper fanns bl.a. ett stort knippe bananer. Å vi som inte ätit upp bananerna från förra veckans kasse........
Då jag alltid köper frukt och grönt som av någon anledning sorterats bort som andrasortering, är bananerna oftast helt ätmogna när vi får dem och då  blir det att ta fram inspirationen till vad som ska göras  av dem. Att kasta existerar inte här i huset. Den senaste tiden har vi ätit fruktsallader i stort sett varje dag men idag ville jag göra något annat av de bruna godaskerna som låg kvar i fruktskålen ifrån förra fredagen innan de "nya" börjar användas.
En mjuk banankaka fick det bli och när ugnen ändå var varm gjorde jag en plåt granola också - med mosad banan i. Båda sakerna blev lyckade men sägas kan att kakan troligtvis passar vuxna smaklökar bäst.
Min banankaka gjordes helt vegansk, alltså utan ägg och mjölkprodukter. Jäsmedlet var bikarbonat som kan bytas ut mot dubbla mängden bakpulver om man så önskar. För att få kakan lite extra lyxig hackade jag valnötter och blandade i smeten.
För några år sedan köpte jag en stor sockerkaksform som rymde 2 liter. Det motsvarar en dubbel sats av ett sockerkaksrecept. Den formen plockade jag fram idag och smorde med rapsolja.Ugnen värmdes till 175 grader och så satte jag igång. Tiden i ugnen var 45 minuter.
 
Banankaka med hackade valnötter
 
Börja med att koka upp vatten som sedan svalnar under tiden resten blandas.
 
Sikta alla torra ingredienser i en skål
5 dl vetemjöl
½ dl potatismjöl
2 tsk vaniljsocker
1 tsk kanel
2 tsk bikarbonat
1 ½ dl socker
½ tsk salt
 
Mosa skalade bananer motsvarande 300 g , 2 bananer blev det i min kaka. Lägg moset i skålen tillsammans med 
1 dl rapsolja
och
1½ dl varmt uppkokt vatten
plus
½ dl hackade valnötter
 
Blanda så lite som möjligt annars blir kakan seg och kompakt.
Häll över smeten i den smorda formen och grädda i ugnen.
 
Granola med banamos 
Under tiden kakan stod i ugnen blandade jag ihop en granola av olika gryner och fröer. En stor, väl mogen banan mosades och blandades i innan granolan breddes ut på en plåt.
När så kakan var färdig sattes plåten in i samma temperatur, 175 grader. Totalt var plåten inne i ugnen 30 minuter och med jämna mellanrum rördes det runt i granolan på plåten. Den ska ha en gyllenbrun färg men inte vara bränd. Granolan på plåten har inte varit inne i ugnen.
 
Granola
ugnen 175 grader
ca. 30 minuter
 
7 dl havregryn
4 dl grova flingor 
½ dl linfrö
1 dl kokosflingor
½ dl solrosfrö
½ dl pumpakärnor
1 tsk vaniljsocker
1 tsk kanel
2 krm salt
1- 2 medelstora mosade bananer
 
 
Dagens fruktkasse innehöll inte bara bananer utan även flera stora apelsiner så i morgon har jag tänkt göra marmelad. Jag brukar köra apelsinerna i en matberedare innan jag kokar marmeladen så håller den ihop bättre och slipper halka av smörgåsen.
 
I köket växer tomatplantorna och ger mig hopp om ännu en sommar med odling i trädgård och växthus. Grönt är skönt!
 
Taggar: Banankaka med valnötter, granola med banan;