Lucka 15 i kalendern

 
Butiker lockar med reklam: Kom och se!
Vi köper för glädjen att ge.
Lika välkommet är något man egenhändigt gjort
kan vara litet likväl som stort.
Julklappar lämnas efter en klapp på en dörr
så sades av folket som levde förr.
 

Har julen fått ett för kommersiellt utseende? Vill vi att julen ska bestå av stress på jakt efter de perfekta paketen. Självklart inte och möjligtvis kan årets speciella coronasituation få oss att ta det lite (mycket) lugnare.

Vi har väl alla bilden av tindrande och förväntansfulla ögon som väntar på sitt drömpaket. Men det kostar på att köpa alla gåvor som man så gärna vill ge och kanske det är på tiden att dra ner lite på köphysterin. 

1862 började det ges ut en skämttidning i Sverige, som gjorde satir av det mesta i samhället. På bilden ovan ses tidskriftens huvud. Där i mitten avbildar grundaren Gustaf Wahlbom sig själv som en gruvtomte. I redaktionen fanns också medhjälpare som blev skrivar-nissar.

En tysk man, Ernst Moritz Arndt, som reste här i Sverige 1804-06 skrev i en reseskildring att julgåvor lämnades till människor. Det var gåvor som inskaffades hemligt och på något listigt sätt kastades in genom dörren medan den som lämnat det sprang iväg. Det var ofta en trollgestalt med ett bockansikte som avlämnade paketen. 

Många kvällar, närmare 24 har vi här i huset haft filmvisning. Ikväll avslutas den långa raden av Bondfilmer som vi sett. Den första filmen släpptes 1962 och hette Dr. No. Kvällens film blir den 25:e för oss och är Spectre, som kom 2015.

Igår bakade jag bondkakor som passade bra till den hemgjorda glöggen vi hade som mys till filmen. Riktigt goda kakor med hackad mandel i. 

 
Bondkakor - James Bond
ca. 30 st
ugnen 200 grader
 
½ dl skalad mandel som hackas
2½ dl vetemjöl
1 dl strösocker
1 tsk bikarbonat eller 2 tsk bakpulver
100 g margarin
2 msk sirap
 
Lägg de torra ingredienserna i en skål.
Finfördela margarinet i blandningen.
Tillsätt sedan sirapen och blanda ihop till en deg.
Blir den för torr kan lite vatten tillsättas.
Dela degen i två delar som formas till rullar. (ca 15 cm)
Rullarna skärs i skivor som läggs på två plåtar.
Grädda mitt i ugnen i 8-10 min.
 
 
 
Taggar: Bondkakor;

Kommentera inlägget här :