Valborgsmässoafton med laxpaté


Jobbat halvdag och då med föreläsningar för hemvårdspersonal. Kom hem vid lunchtid och körde nercabbat hem. Härligt!
Gräsklippning, ogräsrensning och sådant har fyllt min eftermiddag och jag har njutit av ledigheten. I morgon är det ännu en ledig dag, kan det vara bättre?
Middagen idag gick snabbt att fixa. Det blev en laxpaté med räksås, sparris och pressad potatis. Lite färska jordgubbar som avslutning och sen var jag mätt. :)
Laxpaté i mikron

Ingredienser till: 3-4 portioner
2 portionsbitar lax
1 liten purjolök
1 ägg
1 dl matlagningsgrädde
2 msk hackad dill eller persilja
1/2 tsk salt
peppar
Gör så här:
  1. Mixa laxen med purjolöken till en slät smet.
  2. Blanda ner ägg och matlagningsgrädden i smeten.
  3. Smaksätt med kryddgönt, salt och peppar.
  4. Häll smeten i en liten form. (behöver inte smörjas)
  5. Placera formen i mikron och kör på full effekt i cirka 4 minuter.
  6. Låt patén vila en stund innan den vänds upp och delas i skivor.

Pizza för alla


Visst är det gott med pizza och främst om den är hembakad. I onsdags fick mina elever i årskurs sju baka det och de var nöjda över sina goda skapelser. Jag hadesjälv planerat att ha pizza igår men på grund av lite ändrade planer blev det köpepizza från områdets bagare. Han är riktigt duktig. För min egen del räcker det med en halv pizza och det var tur för den andra halvan passade perfekt idag som lunch till sonen. Han var som man säger "lite trött". :))
Passar på att lämna mitt pizza recept som räcker till 1 hungrig eller två mindre hungriga personer.

Botten:

1 dl fingervarmt vatten

½ msk olja

2 krm salt

¼ pkt jäst

2 -2½ dl vetemjöl

Sätt ugnen på 225° och lägg ett plåtpapper på en plåt.

  • Häll vatten, olja och salt i en skål. Smula ner jästen i degvätskan.
  • Tillsätt mjöl och arbeta tills degen inte kladdar längre.
  • Platta ut eller kavla degen till en stor eller två små pizzor.

Tomatsåsen:

½ hackad gul lök

1 dl krossade tomater

1 krm salt

2 krm oregano

Påläggsförslag:

100 g skinka, kassler eller bacon

1 dl konserverad svamp

½ strimlad paprika

1 dl riven ost

oregano

Koka ihop ingredienserna till såsen och låt den småkoka några minuter.

  • Bred såsen på degbottnarna.
  • Lägg på resten av pålägget och krydda med oregano.
  • Placera plåten mitt i ugnen och grädda i 10–15 minuter.

Bakning från morgon till kväll

Började mina lektioner idag med att årskurs nio skulle baka bröd och de fick då några givna ingredienser och sedan fick de leta recept eller skapa på egen hand. För att få inspiration visade jag först en liten film från 1934 från en brödutställning. Kolla gärna in den här: ( tittar du på en mobil syns inte filmen)
Resultatet av elevernas bakning blev verkligt fina bröd som de åt med god aptit, men hälften sparades til en liten vårmiddag de ska få göra om två veckor. En annan elevgrupp som jag hade senare under dagen fick baka olika sorters småkakor. De valde mellan chokladkakor och syltkakor. 75 % av dem valde choklad, varför? Så här blev dagens bakresultat:
Efter skoljobbet for jag iväg för att leda en matlagningskurs för vuxna, så det blev sen hemgång idag. Då var det extra skönt att komma hem för att upptäcka att sonen redan börjat förbereda middagen. En god tomatsoppa och varma ostbröd med örtkryddor bjöd han på. Mums!

Varma bröd med ost och örtkryddor är gott till en soppa.

Gör så här:

  1. Värm ugnen till 225 grader.
  2. Ta så många bröd du vill äta, gärna bakeoffbullar som delas i halvor.
  3. Bred på mjukost med örtsmak på bröden och strö sedan någon örtkrydda på den.
  4. Lägg på en skiva vanlig hårdost och sedan gärna något blad färsk krydda (bilden visar basilka)
  5. Grädda bröden ca. 4 minuter mitt i ugnen.