Frågor och svar

Solen skiner och värmen är här - underbart!
Sitter ute och skriver och har sällskap av våra hönor som vandrar fram och åter i sin gård, kluckande kring livets alla frågor. Eftersom det är måndag idag har mina syskon och jag ännu en digital timme tillsammans ikväll. Idag är det min tur att hålla i agendan kring samtalsinnehållet. Jag har valt att fånga upp frågor som rör det som mitt collage visar.
Som det säkert går att lista ut handlar det om att pensionärsåldrarna ska höjas, det skjuts på tok för mycket i vårt land och Centerpartiet stakar nu ut riktlinjerna inför kommande val. Nu lär vi inte fylla vår digitala timme med dessa tre frågeställningar och agendan har därför fler punkter. Det viktiga är ändå att träffas, diskutera och ha kul tillsammans för det kan man ha även digitalt.
 
Mors dag
Igår var det Mors dag och jag blev uppvaktad dels med en trevlig bok men även ett presentkort på Blomsterlandet som ska användas till ett inköp av ett litet fikonträd.
Boken var en femårsdagbok där en fråga per dag ska besvaras och eftersom boken loopas återkommer jag till samma datum fem gånger och kan då läsa mina svar från tidigare år. En kul bok som gladde mig mycket. Gårdagens fråga var om jag hade läst något speciellt igår.
Det hade jag och det var boken på nästa bild som jag nu har kommit en bra bit in i. 
Boken har skrivits av Helene Gullberg och den utspelar sig i Stockholm med en början på hösten 1779.
Huvudpersonen Sara har precis gift sig med änkemannen, möbelmästaren Georg Haupt som är far till tre små flickor.
Boken grep snabbt tag i mig med sin detaljrikedom om hur skråväsendet fungerade, människors levnadsvillkor, kärlek förstås men även orättvisor och intriger. En bok som passar att läsa i vilstolen en varm dag som denna.
 
Taggar: Den konserverade änkan;

Vegetariskt eller veganskt

För ett tag sedan frågade ett av mina barnbarn mig om jag var vegan eller vegetarian. Mitt svar blev vegetarian, eftersom jag till frukostarna oftast äter "vanlig" ost på smörgåsarna och på helgerna ägg som våra hönor lagt. Hade inte de valen gjorts hade jag varit vegan. 
Våra middagar är alltid veganska, då används växtbaserad ost om det ska vara med i rätterna och i bakning finns det många sätt att ersätta ägg. 
En del anser att för att vara vegan räcker det inte med att tänka på maten utan alla former av djurhållning och användning av produkter från dem, som skinnprodukter, fjädrar och annat. Så hård är inte jag.
 
Förra lördagen hade tidningen Sydsvenskan en artikel som hade rubriken "Vego fast vintage" där de lagat vegetarisk mat med inspriration från gamla kokböcker. Där gick även att läsa om att i slutet på 1800-talet växte det fram en grupp med vegetarianer i Storbritannien som valde bort kött och fisk av samma skäl som vi gör idag för hälsan, djuromsorgen, större avkastning av jorden till förmån för människor. Så det är verkligen inget nytt att välja bort olika sorters livsmedel.
Idag är det en hel del familjer eller ensamma som är en sorts deltidsvegetarianer och minskar då ned på det animaliska till förmån för vegetabilier. Det kan ju vara en väg att gå om man vill göra matförändringar. Namnet på detta är reduktarian eller flexitarian.
 
SOVEL
Ett ord som knappast används längre är sovel som betyder tilltugg eller pålägg. Det finns många som gärna vill ha kött ofta och i stora portioner som säger att vi alltid har ätit det och att det är naturligt för människan. (Tänk bara på grillsäsongen.)
Så kan det säkert ha varit om man jagade eller fiskade själv eller kunde byta sig till de produkterna. Men det har funnits tider då tillgången inte har varit så stor eller då människorna var fattiga. Backar vi hundra år eller mera tillbaka i Sverige så var det många som inte hade så stora mängder sovel på sina tallrikar. Kanhända serverades det salt fläsk eller sill ibland, någon ostskiva eller smör var lyx men rent kött var inte vardagsmat, såvida man inte kom från "bättre förhållanden".
Lantbefolkningen åt sig mätta på potatis, soppa, gröt och bröd, alltså spannmål och rotsaker. Kunskaperna för att ta hand om frukter, bär, kryddor och grönsaker vandrade mellan generationerna och kom som härliga avbrott mot den enehanda mathållningen under kalla årstider.
 
FRÅN DÅ TILL NU
I vårt samhälle idag är tillgången på livsmedel stor och vi kan året om köpa livsmedel även om de inte har säsong här just då. Vi kan välja att själva gå iväg för att göra inköpen eller få dem levererade.
 
 
Det har nästan exploderat med företag som tillverkar "köttliknande" livsmedel av vegetabilier. Det går att ha många åsikter om detta, vissa vill att mat ska se ut och smaka som det de tidigare var vana vid och att det gör lättare om en familj ska övergå till vegetariskt exempelvis. Det gör också att gamla rätter och recept kan användas lättare men om det är rätt eller fel med substitut får andra svara på.
I gårdagens matleverans fick vi ett smakprov på en ny vegansk korv som var toppengod och som ni ser behöver inte vegansk eller vegetariska produkter vara så konstiga. Det händer faktiskt att även vi äter korv här i huset. :)
En helt vegansk måltid!
Det är inte smakprovet som vi fick igår.
 
 
En källa som jag använde: Forskning och framsteg

Taggar: vegetarian;

Regnet det bara faller ner.....

Förra veckan sken solen en hel del även om det var blåsigt och småkallt. T. hade semester och då var jag snabbt framme för att boka in honom som hantverkshjälp. Det resulterade i att våra hönor nu har fått en större inhägnad utegård. T. snickrade och jag satte upp nätet. Resultatet blev bra och nu återstår bara lite kosmetisk finish. Det var kul att se när den nya ytan skulle inspekteras av hönorna och de tycktes gilla vad de fick. Tänk att få komma ut på lite grönbete, precis som när det är kosläpp!
Ett kasserat däck har fyllts med fin sand till ett hönsbad men jorden i rabatten lockade mera vid invigningen. Den var varm att "gosa" ner sig i men sanden lär säkert upptäckas snart och då blir det kanske spa hela dagen lång. 😉
 
Det produceras ägg varje dag, ibland ett, ibland fyra så för att få energi nog till detta imponerande arbete jobbar Lilla My, Busan, Snorkfröken och Hatti hela dagarna för att hitta godsaker i marken, men de får också hönspellets och varje dag ger jag dem dagens salladsfat. Beroende på vad vi har hemma kan tillgången vara lite olika och uppskattas väldigt mycket. Så fort knäppet hörs då jag öppnar köksdörren kommer alla fyra springande och möter mig vid sin ingång.  Kakakaka maaaaat.....
Här är ett exempel på hönssallad med majs, solrosfrön, gurka och dagsgammalt hembakat surdegsbröd. Grönkålen hängs upp och de älskar att slita bitar från stjälken.
För någon dag sedan låg det ett miniägg i ett rede. Det var första gången hos oss men då det finns många bra nätsidor för "hönstokiga" hittade jag bra förklaringar till detta fenomen. Det lilla ägget vägde 4 gram mot de större som vägde 35. Det är inga stora ägg i normala fall heller då vi har dvärghöns.
 
 
Kaffe eller te?
Jag tycker om båda dryckerna och en dag utan den effekt som de ger resulterar i huvudvärk. Så är det när man blir beroende........
När jag på vardagarna är ensam hemma blir det frukostkaffe som T. redan fixat och hällt på en kanna. 💕Många dagar räcker det med den dosen men ibland får jag ett sug någon gång på eftermiddagen och då väljer jag oftast en mugg med te istället. Det finns så många sorters te att välja mellan och vi har en hel hylla med olika sorter, mest lösviktste men även påste.
Här står en del av vårt teinnehav.
 
Igår rengjorde jag hyllan och burkarna och då blev det lite doftande på alla goda tesorter. Det blir så lätt att vissa sorter plockas fram oftare än andra, som Mammas Mirakel. Därför tog jag igår beslutet att ha veckans te på en speciell plats. Först ut blev ett som jag valde för den söta burkens skull, med insekter som vill ha både sol och regn. 
Nu har jag precis druckit sista dropparna ur min temugg. Black Rose är ett te från Lipton som är en stor tetillverkare sedan slutet på 1800-talet. Jag är osäker på om de fortfarande säljer just den tesorten för den fanns inte på deras websida.
 
 
Till mitt te serverade jag mig skorpor och fullkornsdigestive och inte sådan lyx som det bjöds på i förra veckan när Agnes besökte oss. Hon vill baka något helt själv som vi sedan kunde ha till fika ute i trädgården. Är man nio år och gillar choklad så var valet inte så svårt. Vi tog fram ett recept, jag satte på ugnen och plockade fram ingredienser. Sedan fixade hon resten - med bravur.
Kladdkakan serverades med fruktsallad och havreglass. Så gott!
Taggar: Kladdkaka;