Inget fikabröd, vad göra?

 
Söndag, härligt väder med trädgårdsbestyr och årets första tomatplanta fick flytta in i växthuset. Efter några timmars arbete gjorde sig kaffesuget påmint. Visst smakar kaffe något alldeles extra utomhus?
Det var bara ett litet problem igår - det fanns inget tilltugg av det lite sötare slaget i skåpen eller frysen. (Jag måste börja baka och fylla på förråden igen, vilket är ett ganska behagligt bestyr.)
Vad blev det då för dopp till kaffet igår? Jo, fattiga riddare med vaniljglass. 
Arlas receptsida finns ett recept på goda riddare men jag gör mina lite annorlunda. Jag utesluter mjölet i smeten eftersom jag tycker att det räcker med det som finns i brödet jag använder. Sedan vispar jag i kanel och vaniljsocker som smaksättning. En annan förändring från ursprunget är att jag tar dubbla brödskivor och lägger en  klick sylt emellan dem. Som pricken över i pudrar jag florsocker över de stekta riddarna. Frågan är om detta är så fattigt? Nåja, gott med glass till blev det och kaffet slapp bli bara "släta muggar".
 
 
Fattiga riddare 

2 portioner
 
  • 4 st brödskivor, toastbröd ( jag hade fiberrost)
  • 2 msk sylt
  • 1 ägg
  • 1 dl mjölk
  • 1 tsk kanel
  • ½ tsk vaniljsocker
  • matfett att steka i
  • florsocker att pudra över
  1. Lägg brödskivorna dubbla med sylt emellan.
  2. Vispa ihop resten av ingredienserna i en djup tallrik.
  3. Blötlägg de dubbla bröden så äggsmeten sugs upp.
  4. Värm en stekpanna och smält matfettet i den. Stek bröden på båda sidor tills de får gyllenbrun färg.
  5. Skär bröden i trekanter och pudra över florsocker.
 

Vanilj är en utsökt smaksättare

Vaniljglass, vaniljyoghurt, vaniljbullar, vaniljsås o.s.v. Så gott det är och så gott det luktar, men det finns både äkta och oäkta vanilj att välja på för att få den där lyckokänslan när det ska bakas eller matlagas.
Vaniljen kommer från vaniljorkidén och kanske är den en avlägsen släkting till orkidén som står på bordet framför mig nu. Läs om vaniljorkidén här.
 
 
Vanillin är vad man säger ett naturidentiskt smakämne och framställs av rutten gran. Blir gott men låter inget vidare så därför är den äkta varan lite mer lockande. Jag får nog ändå vara ärlig och säga att jag använder pulverformen till vardags och blundar för dess framställningssätt.
Nu vill jag slå ett stort slag för en supergod och lättlagad hemkokt vaniljsås. Gör den och du har ingen större lust att köpa halvfabrikat i fortsättningen. På bilden serveras såsen till wokade kaneläpplen.
 
 
Vaniljsås 4 port.

  • 2 ägg
  • 1½ msk socker
  • 2 tsk potatismjöl
  • 4 dl mjölk
  • 1½ msk vaniljsocker 
  1. Blanda ägg, socker, potatismjöl och mjölk i en kastrull. (vänta med vaniljen)
  2. Sjud samt vispa blandningen på svag värme tills såsen tjocknar. Den får inte koka och ska vaktas så den inte bränner i botten.
  3. Häll upp såsen och vispa i den då och då tills den svalnat.
  4. Smaksätt sedan med vaniljsocker.
 

Kaffestund med filosoferande efter jobbet

Det har varit/är fullt upp, men  vem såger inte det? Våren är här och värmen har stängts av i huset vilket betyder lägre elräkningar, äntligen! Trädgårdssysslorna pockar på min uppmärksamhet vilket jag inte har något emot. Det ger mig möjlighet att vara ute och filosoferande pyssla om runt bostaden. Idag var jag och köpte lite penséer som ska få lysa upp lite på trappan utanför ingången. För tio kronor fick jag några smått vissna, trötta blommor som längtade efter vatten. Nu ska jag väcka dem till liv så de slipper förpassas till skräphögen. Måtte det nu inte bli frost!
 
 
Annat som kan vara trött nu på vären är potatisen som mjuknar och börjar gro. I fredags fick mina elever i årskurs fem göra rösti av trött potatis. Detta var väldigt populärt och de gjorde flera var. Jag tog lite bilder när de kockade och receptet är hur lätt som helst. Till en rösti rivs 1 potatis grovt och läggs på en uppvärmd stekpanna med matfett. Salta med två-tre nypor salt och ta lika mycket torkad basilika. Stek sedan några minuter per sida.