- Sätt på ugnen och ställ muffinsformar på en plåt.
- Vispa ägg, socker och rapsolja så det blir pösigt.
- Lägg undan vispen och rör resten av ingredienserna i skålen.
- Häll mjöl, bakpulver och kanel i en hög i skålen innan det blandas ihop.
- Tillsätt slutligen mjölken och blanda försiktigt.
- Placera smeten i muffinsformarna med hjälp av skedar.
- Lägg en klyfta äpple i varje muffin.
- Grädda mitt i ugnen ca. 10 minuter.
Årets första ägg
4 portioner
2,5 dl belugalinser eller andra linser
1 gul lök
4 tomater
2 cm färsk ingefära
3 vitlöksklyftor
1 färsk grön chili
2 msk tomatpuré
0,5 dl rapsolja
2 tsk garam masala-krydda
1 tsk spiskummin
1 lagerblad
0,5 tsk gurkmeja
1 msk rårörsocker
1 dl grädde, t ex kokos-, havre- sojagrädde
3 dl vatten
salt
Koka linserna enligt anvisningarna på förpackningen. Häll bort överflödigt vatten. Hacka den gula löken, tomaterna, ingefäran, vitlöksklyftorna och chilin fint. Släng ner i en matberedare tillsammans med tomatpurén och mixa slätt. Du kan även ta hjälp av en stavmixer. Häll nu ner tomatsåsen bland linserna tillsammans med olja, garam masala-krydda, spiskummin, lagerblad, gurkmeja, rårörsocker, grädde och vatten. Låt sjuda i 30 minuter med locket på glänt. Rör runt då och då så att det inte bränner fast. Såsen ska tjockna och bli härligt krämig. Smaka av med salt.