Påskveckan

Regn och rusk utomhus inbjuder till släktforskning och gitarrspelande inomhus. Jag har lovat min mycket duktiga gitarrspelande sambo att jag ska lära mig klinka lite gitarr till husbehov. Han har ett stort tålamod med mig ska sägas. Nyss kom han och överlämnade text och ackord till en låt av Cat Stevens som kanske kan läras in. Håll tummarna för mig!
 
 
Vad gäller släktforskningen som bedrivs både på min pappas och mammas sida tycker jag om att skriva ihop texter om personer och få in dem i olika historiska sammanhang. Det råkar vara så att i många av släktleden finns det personer med mer eller mindre kända namn som det finns mycket fakta om som kan letas fram. Igår blev jag färdig med en historia kring familjerna:
Funck - Depken - Anckarström
En man med namnet Anckarström är extra aktuell idag då det är 229 år sedan Gustav den III dog. 
 
 
Den här veckan har min kära sambo T. semester och det känns trevligt med lite sällskap på dagarna. Nyss åt vi middag med kaffe och nybakade kanelmuffins efter. Jag rensar då och då bland alla recept som använts under min tid som hemkunskapslärare och då recepten är anpassade för små hushåll används de nu igen. Muminmuggen passar dagens gråmulenhet och fylldes med gott kaffe samt havremjölk.
 
Kanelmuffins med äppelklyfta 6 st.
ugnen 225 grader
 
1 ägg 
1 dl socker
½ dl rapsolja
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk kanel
1 dl havremjölk
1 litet äpple i klyftor
  1. Sätt på ugnen och ställ muffinsformar på en plåt.
  2. Vispa ägg, socker och rapsolja så det blir pösigt.
  3. Lägg undan vispen och rör resten av ingredienserna i skålen.
  4. Häll mjöl, bakpulver och kanel i en hög i skålen innan det blandas ihop.
  5. Tillsätt slutligen mjölken och blanda försiktigt.
  6. Placera smeten i muffinsformarna med hjälp av skedar. 
  7. Lägg en klyfta äpple i varje muffin.
  8. Grädda mitt i ugnen ca. 10 minuter. 
 
 
Taggar: kanelmuffins;

Årets första ägg

Om två veckor kommer påskveckan och med lite tur hinner vi samla på oss lite ägg innan påskafton. För några dagar sedan låg årets första ägg i ett rede i hönshuset. Via hönornas webbkamera kunde jag inte riktigt avgöra om det var Hatti eller Busan som gett oss den fina gåvan. Nu väntar vi på att alla i de fyras gäng kommer igång men kanske har det varit för kallt för sådan verksamhet.
 
Barnbarnet Agnes som tillhör vår lilla umgängesbubbla var här för en gitarrlektion i helgen. Innan hon begav sig hemåt igen tog vi en fika med semlor. Var och en fick göra sin egen med en fyllning av bullinkråmet plus mandelmjöl och lite till. Havregrädden smakade gott i bullen och det var tillåtet att provsmaka. 
 
 
Provsmakare är något vi har blivit utsedda till av en ny granola. Jag anmälde vårt intresse då ett livsmedelsföretag ska ta fram en ny produkt. Sedan kom det tre ganska anonyma påsar på posten. Vår uppgift är att tycka till om textur och konsistens. Det räcker inte att bara säga bra eller dåligt utan åsikterna ska utvecklas mer än så. En kul och god uppgift tycker jag.
 
 
 
 
Nu ikväll tittade vi på sista avsnitt av Atlantic Crossing och det berörde bl.a. freden 1945. Någon sa då att de inte kämpat för att få tillbaka det som varit utan för att få något nytt och bättre. De orden och tankarna tycker jag kan användas när blickarna vänds mot det som kommer efter den pandemi som pågår. Fast för tillfället verkar det svårt att uppnå då det tjafsas för fullt om att en del länder roffat åt sig av vacciner medan andra inte får det de beställt.
 
Då den sortens frågor knappast är något jag kan påverka får slutet av det här inlägget handla om mat istället. Äta bör man ju annars ........
Återigen har en beställning sänts iväg så vi kan få en hemleverans senare i veckan. Förra veckans leverans fotade jag när kassarna packats upp. Saknas gör bara det som direkt hamnat i frysen som olika vegoprodukter och glass.
 
 
Så skönt det är att slippa gå till butiken så fort något tar slut här hemma och istället planera vad som ska inköpas för en längre period. 
 
 Gårdagens middag var en Dal Bukhari (belugalinsgryta) med råris och grönsaker.
Receptet finns sist i det här inlägget och det är hämtat från tidningen VEGO.
 
På vårt middagsbord vecka 11 - 2021
 
Måndag
Stuvade makaroner, Anammabiffar och rivna morötter
Tisdag
Grönsaksris, stekt vegokorv och äppelsås
Onsdag
Panerade spenatbiffar med rotsaksmos
Torsdag
Morotssoppa med curry, grovt bröd. Äppelkaka som dessert
Fredag
Fake chickengryta med havreris blandat med grönsaker
Lördag 
Färsbiffar med löksås och pressad potatis. Saftsoppa med småskorpor och glass
Söndag
Broccoliplättar, rostade grönsaker och en kall örtsås
 
 
Dal Bukhari
 

4 portioner

2,5 dl belugalinser eller andra linser
1 gul lök
4 tomater
2 cm färsk ingefära
3 vitlöksklyftor
1 färsk grön chili
2 msk tomatpuré
0,5 dl rapsolja
2 tsk garam masala-krydda
1 tsk spiskummin
1 lagerblad
0,5 tsk gurkmeja
1 msk rårörsocker
1 dl grädde, t ex kokos-, havre- sojagrädde
3 dl vatten
salt

Koka linserna enligt anvisningarna på förpackningen. Häll bort överflödigt vatten.  Hacka den gula löken, tomaterna, ingefäran, vitlöksklyftorna och chilin fint. Släng ner i en matberedare tillsammans med tomatpurén och mixa slätt. Du kan även ta hjälp av en stavmixer. Häll nu ner tomatsåsen bland linserna tillsammans med olja, garam masala-krydda, spiskummin, lagerblad, gurkmeja, rårörsocker, grädde och vatten. Låt sjuda i 30 minuter med locket på glänt. Rör runt då och då så att det inte bränner fast. Såsen ska tjockna och bli härligt krämig. Smaka av med salt.




Taggar: Dal Bukhari;

Grönkål och sittövningar

Veckorna rullar på i maklig takt och nu är det måndag igen. Ett vårtecken från idag är att trädgårdstunnan tömts för första gången den här säsongen. Jag hade inte fyllt den till brädden som det säkert blir framöver men det var en positiv känsla att ställa fram tunnan vid tomtgränsen. 
Igår började jag klippa vårt äppelträd men nådde inte upp till toppen så det får snart bli en vända till med sekatören och en stege. Härligt att vara på gång igen........
Det märks att våra hönor uppskattar när vi är ute mer i trädgården intill deras hus och gård. Glädjen blir stor när de nu nästan dagligen får grönkål som övervintrat och de börjar gärna att äta innan jag ens hunnit fästa upp kålen till dem.
Med början högst upp och sedan högervarv står Hatti, Snorkfröken, Busan och Lilla My.
 
Då någon i släkten är i "väntans tider" har jag påbörjat en stickad gåva till henne. Omedvetet valde jag ett garn vars kulör matchade den film jag tittade på under tiden som fingarna arbetade. Filmen Emma baserar sig på en roman av Jane Austen och kan upplevas som rena feelgoodfilmen. Men den kan också få igång tankarna på hur kvinnosynen kunde vara förr och att det ändå skett förändringar genom åren. På tal om det, är det den Internationella kvinnodagen idag.
 
Min äldsta dotter har tipsat om en träning som TV4 visade för en vecka sedan. Övningen visar hur benstyrkan förändras med stigande ålder. Allt går ut på att man ska ha en stol bakom sig och nästan sätta sig på den och sedan direkt ställa sig igen. Detta ska göras så många gånger man orkar på en minut. Jag lovar att det är skitjobbigt och att en minut är länge. 
 
 
 
Något annat som pågår här är gitarrlektionerna som T. har med mig och några av mina barnbarn. Det är inte lätt alla gånger men de tappra barnen kämpar på och det går framåt. Igår var det ackorden D och A som det nu ska övas på. Från att till en början ha en digital grupplektion kändes det bättre att ha individuella digitala sådana. Det tar mer av hans tid men ger varje elev möjligheten att få hjälp på ett bättre sätt. Tack T. för att du delar med dig av ditt kunnande. 😍