Årets första ägg

Om två veckor kommer påskveckan och med lite tur hinner vi samla på oss lite ägg innan påskafton. För några dagar sedan låg årets första ägg i ett rede i hönshuset. Via hönornas webbkamera kunde jag inte riktigt avgöra om det var Hatti eller Busan som gett oss den fina gåvan. Nu väntar vi på att alla i de fyras gäng kommer igång men kanske har det varit för kallt för sådan verksamhet.
 
Barnbarnet Agnes som tillhör vår lilla umgängesbubbla var här för en gitarrlektion i helgen. Innan hon begav sig hemåt igen tog vi en fika med semlor. Var och en fick göra sin egen med en fyllning av bullinkråmet plus mandelmjöl och lite till. Havregrädden smakade gott i bullen och det var tillåtet att provsmaka. 
 
 
Provsmakare är något vi har blivit utsedda till av en ny granola. Jag anmälde vårt intresse då ett livsmedelsföretag ska ta fram en ny produkt. Sedan kom det tre ganska anonyma påsar på posten. Vår uppgift är att tycka till om textur och konsistens. Det räcker inte att bara säga bra eller dåligt utan åsikterna ska utvecklas mer än så. En kul och god uppgift tycker jag.
 
 
 
 
Nu ikväll tittade vi på sista avsnitt av Atlantic Crossing och det berörde bl.a. freden 1945. Någon sa då att de inte kämpat för att få tillbaka det som varit utan för att få något nytt och bättre. De orden och tankarna tycker jag kan användas när blickarna vänds mot det som kommer efter den pandemi som pågår. Fast för tillfället verkar det svårt att uppnå då det tjafsas för fullt om att en del länder roffat åt sig av vacciner medan andra inte får det de beställt.
 
Då den sortens frågor knappast är något jag kan påverka får slutet av det här inlägget handla om mat istället. Äta bör man ju annars ........
Återigen har en beställning sänts iväg så vi kan få en hemleverans senare i veckan. Förra veckans leverans fotade jag när kassarna packats upp. Saknas gör bara det som direkt hamnat i frysen som olika vegoprodukter och glass.
 
 
Så skönt det är att slippa gå till butiken så fort något tar slut här hemma och istället planera vad som ska inköpas för en längre period. 
 
 Gårdagens middag var en Dal Bukhari (belugalinsgryta) med råris och grönsaker.
Receptet finns sist i det här inlägget och det är hämtat från tidningen VEGO.
 
På vårt middagsbord vecka 11 - 2021
 
Måndag
Stuvade makaroner, Anammabiffar och rivna morötter
Tisdag
Grönsaksris, stekt vegokorv och äppelsås
Onsdag
Panerade spenatbiffar med rotsaksmos
Torsdag
Morotssoppa med curry, grovt bröd. Äppelkaka som dessert
Fredag
Fake chickengryta med havreris blandat med grönsaker
Lördag 
Färsbiffar med löksås och pressad potatis. Saftsoppa med småskorpor och glass
Söndag
Broccoliplättar, rostade grönsaker och en kall örtsås
 
 
Dal Bukhari
 

4 portioner

2,5 dl belugalinser eller andra linser
1 gul lök
4 tomater
2 cm färsk ingefära
3 vitlöksklyftor
1 färsk grön chili
2 msk tomatpuré
0,5 dl rapsolja
2 tsk garam masala-krydda
1 tsk spiskummin
1 lagerblad
0,5 tsk gurkmeja
1 msk rårörsocker
1 dl grädde, t ex kokos-, havre- sojagrädde
3 dl vatten
salt

Koka linserna enligt anvisningarna på förpackningen. Häll bort överflödigt vatten.  Hacka den gula löken, tomaterna, ingefäran, vitlöksklyftorna och chilin fint. Släng ner i en matberedare tillsammans med tomatpurén och mixa slätt. Du kan även ta hjälp av en stavmixer. Häll nu ner tomatsåsen bland linserna tillsammans med olja, garam masala-krydda, spiskummin, lagerblad, gurkmeja, rårörsocker, grädde och vatten. Låt sjuda i 30 minuter med locket på glänt. Rör runt då och då så att det inte bränner fast. Såsen ska tjockna och bli härligt krämig. Smaka av med salt.




Taggar: Dal Bukhari;

Kommentera inlägget här :