Så var dagen fångad

Onsdag, härligt väder med cirka 18 grader i skuggan. En njutningsfull dag som jag ville fånga aningen mer medvetet än annars (mindfulness).
 
Frukost utomhus i österläge
Blev en riktig långfrukost då jag inte kunde släppa läsandet i boken jag tog med mig ut till solen. Jag läste och vände blad men de sista femtio sidorna vill jag spara och under tiden suga lite på det den fått mig att tänka på. Framöver blir det läge att diskutera med andra som läst samma bok.
Efter frukosten följde Busan med mig in i växthuset där det skulle vattnas och planteras fröer och plantor. Sedan skulle hennes och hennes kompisars hus städas och vattnet bytas ut till dem. Där låg två ägg i ett rede, som betalning gissar jag.
 
Varorna kom från söder
Runt lunchtid kom en varuleverans med bilen som stannat på "vår gata".  I förhållande till vårt hus blir det i söderläge. Nu i coronatider ställs kassarna på trappan istället för innanför dörren. Sådant är bra och framförallt för säkerheten för de som jobbar med utkörningarna. Ja för mig också förstås. Förutom de varor jag direkt valt ut är den mixade frukt- och gröntkassen alltid lika spännande då jag aldrig vet vad den innehåller. Den ska väga runt 4 kg och det är vad som kallas för 2:a sorteringsprodukter. Så här såg det ut som jag fick idag:
Som synes går det alltid lika bra med selleri 😉, massor med tomater, sopprötter, paprika, kronärtskocka, squash, citron, frukter och en påse grovt rivna rödbetor kallade rödbetsvegetti. Nu gäller det att passa in det "sköna och gröna" i den meny jag redan gjort, men först skulle alla varor hitta sina platser i skåp av olika slag. Nu har vi så vi klarar oss några veckor framöver.
 
Trädgårdsjobb och lunch i västerläge
När det är så fint utejobbarväder finns det alltid något att göra. Igår plockade jag de första rabarberstjälkarna för säsongen. De hamnade sedan i en god paj tillsammans med hallon. 
Träd och buskar friseras och tunnas ut så solen kommer fram mellan deras grenar. Maskrosor plockas bort och en del annat ogräs likaså. Jag känner mig som hönorna då vi plockar och plockar i trädgården. Här står de på trappan och väntar på mig tills jag kommer ut igen då det var dags att äta lunch i solen.
Idag bestod min lunch av rester från helgen. Veganska örtbiffar och en färskpotatissallad plus rivna morötter. 
Det plingade till i mobilen och ena sonen berättade om en artikel han nyss läst. Den handlade om författaren till mina favoritfigurer som bor i Mumindalen, Tove Jansson.
Tove Jansson skrev många böcker för både barn och vuxna men hon var också en konstnär med pensel och andra uttrycksmedel. För ett antal år sedan, 2014 var det visst, tog T. och jag båten över till Helsingfors och där turistade vi en dag. Just då pågick en utställning om Tove Jansson som vi besökte och jag blev varse vilken allkonstnär och intressant person hon var. När corona lämnat oss är det dags för ett besök i Finland igen.
Museet där utställningen var förlagd hade ett café där jag för första gången smakade på äkta karelska prioger som togs till mitt hjärta. Till nästa helg kommer sådana att dyka upp på den vårbuffé jag då tänkt göra.
Eftermiddag i norrläge
Vad är skönare en varm vårdag än att sätta sig tillbakalutad i en behaglig stol. Det var vad jag gjorde idag när eftermiddagstimmarna rullade på. Ett stort glas kallt vatten på en stol intill mig och fram med boken igen. Sedan stängde jag ute omvärlden och kröp åter in i bokens värld. Där tog jag tåget till Köpenhamn, drack vin och åt smörrebröd medan bokens huvudperson brottades med sina problem. Tyvärr gick tiden alldeles för fort och så är det när man hittar en bok som lätt slukas. Jag får trösta mig med att när en bok tar slut finns det många andra på tur.
 
Klockan närmade sig middagstid så jag gick in i köket för att fixa till ugnsrostade potatisar och falafel med äppeltzatsiki. När jag kom in kände jag en doft från citronträdet som ännu inte flyttat ut. Den första blomman hade öppnat sig och jag bara njöt för att fånga det i mitt minne.
 
Matsedel vecka 17 - 2020
 
Måndag
Linsgryta med kokossmak
Tisdag
Pasta pomodore
Onsdag
Falafel, ugnsrostade rotsaker och äppeltzatsiki
Torsdag
Kålsoppa, rabarberpaj med vaniljsås
Fredag
Tofubiffar, färskpotatis och kall örtsås
Lördag
Eftermiddagsfika: chokladmousse med fruktsallad
senare
Tacos
Söndag
Grillade tzayspett med potatissallad och stekt sparris

Efter påsk

Lilys fjäderskrud gör att hon kan gömma sig bra bland stenarna.
 
Temperaturen är inte alls vad den var för några dagar sedan men så är det ju månaden april vilket brukar betyda omväxlande väder. Just nu sitter jag i växthuset som ger mig skydd från kalla vindar. Utanför strosar hönorna runt och städar i rabatterna. Under påsken har vi varit självförsörjande på ägg till påsklunchen och en omelett till annandagen. Så kommer det att bli på helgerna framöver med ekologiska ägg från våra glada hönor. För övrigt är det som vanligt vegetariskt/veganskt som gäller på våra tallrikar.
 
 
Lite skit på under naglarna skadar aldrig!
Det vackra vädret har fått oss att vara utomhus massor av timmar och jag har bland annat fixat ännu en odlingsplats. Två pallkragar på varandra med gamla tidningar i botten och sedan trädgårdsrens på det och därefter odlingsjord. Så varvades detta tills nivån blev tillräckligt bra och nu återstår att sätta ut plantorna jag drivit upp, men det dröjer några dagar till. Värmen måste bli lite mer stabil först. 
 
Det var förstås inte jobb hela helgen utan lite annat blev det också...........
   
Nybakad sockerkaka med kikärtsspad istället för ägg.
Här är receptet
 
Bilden visar en äppelfågel som en av mina elever gjorde en gång.
 
Matsedel vecka 16 - 2020
 
Måndag
Pumpagryta med råris 
Recept finns nedan.
 
Tisdag
Hembakad pizza
Onsdag
Ärtbullar i tikkasås, råris
Torsdag
Fredag
Citronpasta med sparris
Lördag
senare
Vegetarisk pyttipanna
Söndag
Örtbiffar med potatissallad 
rabarberpaj med havreknäck
 
 
 
Pumpagryta
2 portioner
1 butternutpumpa, ca 600 g
1 medelstor lök
1 grön chili, finkhackad
1 näve sockerärter eller annan liknande grönsak
2 msk rapsolja
1 msk garam masala
1 tsk salt
2 dl krossade tomater
2 dl kokosmjölk
1 förp. kokta vita bönor
ev. peppar
 
  1. Skär alla grönsakerna i mindre bitar och fräs dem sedan i oljan.
  2. Tillsätt kryddorna, de krossade tomaterna och kokosmjölken.
  3. Låt koka i ca. 10 minuter.
  4. Blanda ner de vita bönorna i grytan och låt allt få ett uppkok.
  5. Smaka av med mer kryddor om så önskas.

Skärtorsdag och chokladkaka

Nariga och torra händer hör våren till då de utsätts för påfrestning utöver det vanliga med trädgårdsjobb men också numera en hel del handdesinfektionsmedel. Därför är jag nu storförbrukare av handkräm för att återställa fuktigheten. Fler som känner igen problemet?
 
Idag var jag för första gången på tre veckor i en butik. Jag skulle köpa pallkragar för att få mer plats att odla i. I min ficka hade jag desinfektionsmedel och även en touchpenna för att slippa trycka på några knappar med fingrarna. Butiken var fullsmockad med folk som faktiskt höll hyfsat avstånd från varandra och det rådde ingen egentlig stress. Detta var bra, men mindre bra att det var en hel del  familjer där trots att man rekommenderar att inta ge sig iväg alla på en gång. Jag hörde någon som svepte förbi mig och sa att man kunde tro att corona inte existerade. Hyllorna var välfyllda och det var bara pasta och matolja som det var aningen utplockat av. Så ingen kris i butiken idag. Jag passade på att köpa 5 paket pasta för 45 kronor när jag nu ändå var på plats även om jag bara skulle köpa de där pallkragarna. 
Ett ärende till hade jag och det vara att hämta en av påskpresenterna till mig själv på paketutlämningen. Ytterligare några böcker som ska läsas nu när jag är passionär och solen lyser.
Det har blivit en hel del hönsbilder här och det är lite svårt att låta bli att glädjas åt de små liven. Men nu är det ju ändå påsk så det får bli en bild idag också men som motvikt tar jag med en på vår katt Tindra också. Hon är inte utomhus utan följer vad som händer på gården genom fönstret. Sedan blir hon mera ompysslad på kvällen när vi samlas inomhus. Eller kan man säga så när vi bara är två som bor här i huset?
Om vi följer med in i köket kanske det vankas något gott......
 
 
 
En mjuk chokladkaka utan ägg
ugnen 175 grader
gräddningstid ca. 25 minuter
 
3 1/2 dl vetemjöl
2 dl strösocker
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
1 krm salt
4 msk kakao
Alla de torra ingredienserna blandas i en skål.
I en annan skål blandas:
2 1/2 dl kallt vatten
3/4 dl matolja
saften från 1 apelsin (eller citron)
 
Rör snabbt ihop de båda skålarnas innehåll oc häll det sedan i en pappersklädd form. Placera formen mitt i ugnen i ca. 25 minuter. Testa med en provsticka om kakan är färdig.