En STARK trea till kvällens maträtt

Tallriksmodellen för en vegetarian.
 
Den var god men mycket stark, kvällens rätt som fick det att hetta till i munnen. Butternut i madrascurry med kokosmjölk och tomat. Dessutom stekt marinerad tofu och rostade jordnötter. En icke- vegetarian hade kunnat servera kyckling eller fläsktärningar till rätten.
 
Denna grönsak kallas butternutsquash eller butternutpumpa.
 
Curryn bestod av en skalad och tärnad butternut som frästes i olja med 1 skivad gul lök, 2 vitlöksklyftor, och 1 liten skivad chilifrukt. Efter en stund tillsattes 1 dl kokosmjölk, 1 dl vatten, 2 tsk madrascurry och allt fick koka ett par minuter. 3 tärnade tomater tillsattes mot slutet och rätten smakades av med saften från 1 citron och lite salt. 
Allt var supergott men som sagt mycket starkt.
 
Själv äter jag ju inte kött men för de som gör så kan meddelas att enligt medier kommer det kinesiska bolaget Boyalife i början av nästa år påbörja arbetet med att uppföra ”världens största” kloningsfabrik för djur i Tianjin. 
Detta för att möta den stora efterfrågan av nötkött. 
I Sverige protesterades det när en hotellkedja ville sluta servera bacon på sina frukostbufféer. Det ledde till att de nu lovat att inte gå vidare med sina planer på detta.
Vad gör köttet med människan?
I det här huset fick vi iaf. all näring som behövdes via kvällens tallriksmodell. Tack Årstiderna som stod för receptet!
 
 
 
 
Taggar: butternut i madrascurry;

Nej Ikea, i år blev jag inte imponerad!

 
Menyn på Ikeas julbord 2015.
 
Förra året var jag och en del av familjen och åt julbord på Ikea. Även för en vegetarian fanns det mycket att välja på och det smakade gott, var trevligt uppdukat och prisvärt.
Igår var det därför dags igen. Förväntningarna hade höjts då jag läst att Ikea i år hade extra fokus på grönt med många vegetariska alternativ. Menyn ser du på bilden ovan. Jag blev nyfiken på vad julölsmarinerad briska skulle vara. Letade på nätet men fann bara at briska var en lite mindre söt cider. Julölsmarinerad cider lät ju helgalet men skulle alltså kollas upp.
Vi var inte ensamma i restaurangen men det gick smidigt att betala de 129 kronorna för att få ett klistermärke som berättigade till julbordet som det här året mer än fördubblat sin yta. Via en repomgärdad gång kom vi in i det allra innersta med julmaten uppdukad. Om jag inte minns fel var det fem bord med identiska rätter plus ett dessertbord som avslutning. 
 Jag märkte inte så mycket av det gröna som det skulle vara extra fokus på och informationslappar saknades på en del av rätterna. Men jag fick ihop en tallrik med vegetariska rätter som rödbetssallad, rödkål, rotfruktsgratäng, ägghalva, vetekornssallad, selleri- och äppelsallad, grönkålssallad, grönsaksbullar, vörtbröd, dillknäcke och färskost Kullados. Detta med lingondricka till skulle nu testas vid bordet. Där satt min sambo, mina båda söner och den enes fru samt två döttrar. Trevlig sällskap alltså! 
En del av rätterna skulle förmodligen varit varma eller i vart fall inte kalla men någon måste i så fall dragit ut kontakten för på min tallrik var ingen varm mat. Minus för detta. 
Kulladosen smakade jag förra året och uppskattade så mycket att jag letade fram recept på den som sedan gjordes till julbordet här hemma. Men den som jag åt igår var totalt smaklös och det var merparten av den andra maten också. Det enda som var bra var rödbetssalladen och grönsaksbullarna samt dillknäckebröden. Sammanfattningsvis var det inte prisvärt för en vegetarian. 
De runt bordet som åt av kött, sill och annat animaliskt verkade nöjda med sina portioner.
Just det, briska skulle jag kolla upp och den hittade jag. Det visade sig vara julölsmarinerad bringa i tunna skivor.
Kanske ska ge lite pluspoäng för de goda pepparkakorna som ett av barnbarnen och jag var och hämtade på dessertbordet.

Vilken soppa!

Corn chowder eller majssoppa är soppan jag syftar på. En snabb, god och prisvärd soppa som lätt kan göras även av den som inte är så "köksvan". Så upp till bevis du som räknar dig till novisen vid spisen. 
Självklart kan alla andra koka soppan också. 😉
 
Majssoppan serverades med en paprika/bönröra  och ostquesadillas.
 
Cornshowder 4 port.
 
1 hackad gul lök
2 hackade vitlöksklyftor
2 msk rapsolja
400 g frysta majskorn
1 tsk sambal oelek
 
Fräs löken, majsen och sambal oelek i olja i en kastrull som rymmer minst 1,5 liter.
 
6 dl vatten
3 dl mjölk
2 dl grekisk yoghurt
2 grönsaksbuljongtärningar
1 msk vitvinsvinäger
 
Tillsätt vatten, mjölk och resten som står ovan. Låt allt småkoka i 10 minuter.
Mixa sedan soppan och den är färdig.
 
Paprika/ bönröra
 
1 tärnad röd paprika
2 tärnade tomater
1 dl upptinad majs
1 liten förpackning kokta svarta bönor
5 cm skivad purjolök 
salt
peppar
 
Quesadillas
 
8 tortillasbröd
2 dl riven ost
 
Fördela osten på 4 bröd och lägg sedan de andra på så osten hamnar mellan bröden.
Stek bröden i en torr stekpanna på medelvärme cirka 1. minut per sida.
 
Taggar: Majssoppa, Quesadillas;