Än är det inte höst i Skåne

Hösten infaller när det i fem dygn varit högst tio grader under dygnet. Visserligen är nätterna kallare nu men dagarna håller fortfarande över femton grader här i Malmö. 
 
Idag väntar beskärning av vårt äppelträd. Förra året var jag ivrig med sekatören och beskar det för kraftigt. Detta ledde till en massa vattenskott som jag nu måste rensa bort. Solen skiner härligt så det blir att förena nytta med nöje under arbetets gång. Nöjet är att insupa solens strålar innan det är dags att gå i ide.
 
 
Jag har kommit igång ordentligt med släktforskningen igen. Nu rör jag mig på platsen Konungsö i Barnarps socken söder om Jönköping. Där fanns ett Bergslagshemman med personer som var anfäder till med mig. Jag har nu kunnat blicka tillbaka till 1600-talet men vill ha mera information så sökandet fortsätter i gamla böcker, kartor och andras forskning. Spännande är det!
Lantmäteriet som har kartor av alla de sorter är en guldgruva med sina historiska kartor som även kan beställas digitala kopior av. De har bl.a. en Geografisk karta över Jönköpings län och härader. Där återfann jag Tveta härad från 1674 och minsann Konungsö finns med där. Jag har gjort ett litet klipp från den större kartan, som finns tillgänglig på Lantmäteriet.
Samla information är en stor del av släktforskandet för att kunna förstå tiden då våra anfäderna levde.
 
 
Igår tog T. och jag en cykeltur till Alnarp som ligger norr om Malmö och tillhör Lomma kommun. Då det bara är strax över en mil dit var vi framme på cirka trettio minuter. Alnarp är förutom en tätort med fina äldre byggnader även ett stor park och ett Lantbruksuniversitet. Jag tog några bilder när vi "turistade" oss runt i miljön.
 
Huvudbyggnaden, Slottet, är från 1859-1862. 
 
 
 
 
Den stora parken runt Slottet har stora gräsytor och cirka 2500 olika sorters träd och buskar med namnskyltar på. Eken på bilden ovan lär ha varit magnifik under sina dagar men lika imponerande som stor torr stubbe. Undrar när trädet var ugnt?
På en gräsmatta var en minnessten rest av lärjungarna till föreståndaren Hjalmar Nathorst som var nitisk över sitt arbete för att främja det svenska jordbruket.
Alnarp har en månghundraårig historia att berätta från medeltiden och framåt. Till en början var det en dansk sätesgård, en kungagård. Läs här
 
Med Alnarp i färskt minne går jag nu ut till den egna lilla täppan för att beskära äppelträdet.
 
 
 
 

Å så är det måndag igen

Helgen har varit bra och full av allehanda aktiviteter.
I fredags hade vi hotellverksamhet för två barnbarn. De fick checka in när de anlänt med sina små resväskor i släptåg. Kvällens måltid fick en av dem vara med och fixa medan den andra valde att titta på någon YouTubesändning. Det finns så mycket att se i denna digitala värld. De var nöjda och gav maten tummen upp. Barbielek, film och en liten skål med glass och tortillachips följde sedan.
Kyckling på barnens tallrikar och en vegansk variant till oss vuxna.
Till vår lördagsfrukost hade jag beställt ostbullar som levererades hem till dörren. De var goda och stora. Efter energiintaget följde en spelstund där man sätts på prov då det råder lite olika regler beroende på vem man spelar med. 😄
 
Så var det dags för hämtning men en av "gästerna" ville stanna kvar för att göra äppel/päronmos med mig. Som tack för att hon gjorde ett så bra jobb fick hon med sig en burk hem.
 
Sedan gick resten av lördagen i en rask fart innan vi åkte iväg för att lämna bort en soffa vi inte behöver längre. Soffan var längre än bilen den lastats i och hängde ut en bit genom bakluckan och nog sjutton skulle det börja regna just när vi åkte iväg. Men ingen skada blev skedd då vi hade ett skyddstyg som gjorde nytta.
 
Så var det plötsligt söndag, en dag som fått sitt namn efter Sol eller Sunna som var en fornnordisk gudinna. Sunnudaghr var förr den dag som inledde veckan. Först 1972 ändrades det så att vi fick måndagen som startdag på veckan och det är nu en internationell standard.
 
Vår söndag innehöll bl.a. en cykeltur till Torup utanför Malmö och sedan tillbaka, totalt 2,2 mil. Den nya cykeln med sitt batteri var riktigt bra och för första gången kunde jag ta alla backarna utan att få ont i mina knän. Det är annars min akilleshäl att jag har så svaga knän. 
Kvällen tillbringades i Tv-fåtöljerna då vi hyrde och tittade på första Matrixfilmen. Den kom 1999 och är en science fiction/actionfilm och följdes senare av ytterligare två filmer. Filmen höll fortfarande måttet sen jag såg den på bio en gång, men tydligt var att den digitala tekniken har förändrats på över 20 år. Jag tänker då främst på mobiler och datorerna med gamla skärmar och tangentbord. Ikväll kör vi andra filmen, Matrix Reloaded. 
 
Neo Anderson får här välja mellan det röda eller det blå pillret.

Þórrs-daghur

Torsdagen har fått sitt namn efter asaguden Tor som hette Þórr på fornnordiska. Hans mor var Fjorgyn (jordens, regnets och åskans gudinna) och fadern Oden. Deras son Tor blev den starkaste av alla gudarna och han styrde över vädret. Tor for omkring bland molnen men sin vagn dragen av två bockar. I sin hand hade han en hammare som hette Mjölner och när den användes bixtrade det.
 
 
Det är spännade att läsa om de nordiska myterna, sagor eller sanna är upp till var och en att bedömma. Innan människor kristnades var det olika gudar som människor trodde på och tillbad av olika anledningar. Jag kan se framför mig hur människor sitter runt elden under kalla vinternätter eller ute på sommaren. De berättar för varandra om asagudarna och gudinnorna samt deras bedrifter. Några fruktade de och visade respekt, andra såg de upp till med viss form av avund. Berättelserna vandrade muntligt mellan generationerna innan de så småningom skrevs ner. I boken Nordiska myter berättas en del av alla historier som finns men som det står i författarens inledning. "Så mycket har gått förlorat."
 
Soppa på en torsdag
Under medeltiden när Sverige var katolskt skulle fredagarna vara köttfria. Eftersom ärtsoppa med fläsk redan då var något man åt blev det vanligt att äta det på torsdagar för att hålla sig extra mätt inför fredagens fasta. Att äta ärtsoppa eller andra soppor på torsdagar är en tradition som håller i sig än idag, även om det inte behöver ha med någon religion att göra, utan snarare för att det är gott.
Den här gången blev vår torsdagssoppa en tomatsoppa med danska rågbrödsskivor till. Pälägget bestod av mjukost gjord på havre. 
 
 
Nytt transportmedel
Tänk om man haft ett sådant transportmedel som Tor. Klimatvänligt, snabbt och motorer i form av bockar som är självladdande med gräsätning. Sådant finns inte att tillgå för mig utan jag har istället inhandlat en ny järnhäst som kom igår. Den levererades hem och jag blev först en aning misstänksam när paketet såg ut så här:
 
 
Packbandet var avslitet och ett hål uppskuret men då allt var helt när paketet öppnats kunde jag dra en lättnadens suck.