Expresskaka mm

I det här inlägget bjuder jag på ett recept på en vegansk snabbakad kaka. Enkel att baka, få ingredienser, billig, god och klimatvänlig. 😀
Kakan togs ut från ugnen i samma ögonblick som T. kom hem från sitt lördagsjobbpass idag. Den fick godkänt av oss båda så nu kanske även du vill baka en egen kaka. Receptet kommer sist i det här inlägget.
 
IGÅR - FREDAG
Lördag är det nu och äntligen lite regn efter en längre torrperiod. Igår var det närmare 25 grader i Malmö och rena sommarvärmen. Det var ju inte helt fel att vara ledig då....
Efter den häftiga blåsten som var här tidigare i veckan var det dags att städa upp lite i rabatten där flera planksektioner rasat. Vid närmare inspektion kunde jag se att flera brädor var murkna och nu inte ville vara med längre. Nu återstår att se vad grannen på andra sidan om det bortplockade planket tycker vi ska göra åt saken. Det är inte alltid så självklart att lösa gemensamma gränser smidigt. Ungefär som i den politiska världen. 
Den härligt varma fredagen utnyttjades bl.a. till att rensa bort en massa kirskål och maskrosor som dålde sig bakom tulpanerna när planksektionerna lyfts bort. Till min fasa upptäckte jag att den nu blottade granntomten verkar ha en hel odling av just dessa växter så det vill till snabba beslut för att få upp ett nytt gränsskydd.
Arbete och värme kräver törstsläckning och pauser. Det fick bli i form av iste och grissini. Gott! Några sidor i ännu en bra bok hann jag också med.
 
I väntan på regn planerades också för flera regntunnor som placerats ut på strategiska platser i trädgården. Att samla upp vatten till trädgårdens behov är inte fel. Både om det blir vattenbrist som förra sommaren men även om vi råkar ut för skyfall. Va-syd har skickat ut ett erbjudande som vi nappat på. De kallar det för plats för vattnet. Via länken finns information inför ev. skyfall. Deras erbjudande går ut på att kapa och plugga igen stuprören och ist. samla vattnet i tunnor eller leda ut det i trädgården. Dels har vi skaffat egna tunnor men nu även beställt en via dem. Det går även att få ekonomisk ersättning från Va-syd om man uppfyller deras kriterier. Tänk om jag ändå hade haft några fina gamla trätunnor som hade passat här på vår vingård!
 
Nu till receptet
 
Vegansk expresskaka
8 stora bitar
 ugnen 200 grader
 
3 dl vetemjöl
1 dl havregryn
1 dl socker
2 tsk mald eller stött kardemumma
2 tsk bakpulver
75 g mjölkfritt smör (margarin)
2 dl havremjölk
-----
pärlsocker, nötter eller mandlar till garnering
 
(obs kakan innehåller inte ägg)
 
Blanda alla ingredienser i den ordning de står.
Margarinet smulas ner med fingertopparna eller med hjälp av en gaffel.
 
Istället för att smörja en form klär jag den med bakplåtspapper
som kan användas flera gånger. Det är dessutom så lätt att bara lyfta upp
den färdiga kakan ur bakformen.
 
Visa fler inlägg