Expresskaka mm

I det här inlägget bjuder jag på ett recept på en vegansk snabbakad kaka. Enkel att baka, få ingredienser, billig, god och klimatvänlig. 😀
Kakan togs ut från ugnen i samma ögonblick som T. kom hem från sitt lördagsjobbpass idag. Den fick godkänt av oss båda så nu kanske även du vill baka en egen kaka. Receptet kommer sist i det här inlägget.
 
IGÅR - FREDAG
Lördag är det nu och äntligen lite regn efter en längre torrperiod. Igår var det närmare 25 grader i Malmö och rena sommarvärmen. Det var ju inte helt fel att vara ledig då....
Efter den häftiga blåsten som var här tidigare i veckan var det dags att städa upp lite i rabatten där flera planksektioner rasat. Vid närmare inspektion kunde jag se att flera brädor var murkna och nu inte ville vara med längre. Nu återstår att se vad grannen på andra sidan om det bortplockade planket tycker vi ska göra åt saken. Det är inte alltid så självklart att lösa gemensamma gränser smidigt. Ungefär som i den politiska världen. 
Den härligt varma fredagen utnyttjades bl.a. till att rensa bort en massa kirskål och maskrosor som dålde sig bakom tulpanerna när planksektionerna lyfts bort. Till min fasa upptäckte jag att den nu blottade granntomten verkar ha en hel odling av just dessa växter så det vill till snabba beslut för att få upp ett nytt gränsskydd.
Arbete och värme kräver törstsläckning och pauser. Det fick bli i form av iste och grissini. Gott! Några sidor i ännu en bra bok hann jag också med.
 
I väntan på regn planerades också för flera regntunnor som placerats ut på strategiska platser i trädgården. Att samla upp vatten till trädgårdens behov är inte fel. Både om det blir vattenbrist som förra sommaren men även om vi råkar ut för skyfall. Va-syd har skickat ut ett erbjudande som vi nappat på. De kallar det för plats för vattnet. Via länken finns information inför ev. skyfall. Deras erbjudande går ut på att kapa och plugga igen stuprören och ist. samla vattnet i tunnor eller leda ut det i trädgården. Dels har vi skaffat egna tunnor men nu även beställt en via dem. Det går även att få ekonomisk ersättning från Va-syd om man uppfyller deras kriterier. Tänk om jag ändå hade haft några fina gamla trätunnor som hade passat här på vår vingård!
 
Nu till receptet
 
Vegansk expresskaka
8 stora bitar
 ugnen 200 grader
 
3 dl vetemjöl
1 dl havregryn
1 dl socker
2 tsk mald eller stött kardemumma
2 tsk bakpulver
75 g mjölkfritt smör (margarin)
2 dl havremjölk
-----
pärlsocker, nötter eller mandlar till garnering
 
(obs kakan innehåller inte ägg)
 
Blanda alla ingredienser i den ordning de står.
Margarinet smulas ner med fingertopparna eller med hjälp av en gaffel.
 
Istället för att smörja en form klär jag den med bakplåtspapper
som kan användas flera gånger. Det är dessutom så lätt att bara lyfta upp
den färdiga kakan ur bakformen.
 
Taggar: vegansk expresskaka;

1793

(null)
Så ser boken ut som är så spännande att det inte går att lämna den långa stunder.
Nu sitter jag under Skärtorsdagens sena eftermiddagstimmar på vår soliga altan. Den ena rysligheten avlöser den andra i boken som utspelar sig i Stocholm året 1793. Det är en tidstypisk kriminalhistoria som nystas upp i en tid så främmande för oss idag. 
Då jag i min släktforskning ofta befinner mig i den tiden som beskrivs har jag mycket att lära mig men också lättare att förstå från det jag stött på i olika skrifter.
Ett avsnitt beskriver en halshuggning av en kvinnomördare som sker på galgbacken i Hammarby. Så här läser jag:
 
"Han är ung, säkert inte ens tjugo, ertappad efter att ha strypt sin trolovade över en stulen höna - han ville stilla sin hunger omedelbart, hon skona djuret för äggen."
 
För två veckor sedan berättade jag på den släktträff vi hade i Nässjö om en ana till oss som var dödsdömd. Hon hade begått hor och ett barn hade avlats. Halshuggas skulle hon men hade turen på sin sida då hennes mor kunde betala de böter som straffet omsattes till. Händelsen inträffade på 1670-talet då döden var ett nära att ta till som straff. Hon fick leva många år därefter men utan sin man och deras gemensamma barn
Häxprocesser på den tiden gjorde bl.a. att både män och kvinnor kunde anklagas för allt möjligt och straffas med döden. Avrättningar var en form av gratisnöjen man kunde se på. (galghumor) Vi var inte så upplysta då...........
 
Nu måste jag dyka ner i boken igen och se om Cecil Winge och palten Cardell lyckas lösa gåtan med den stympade mannen, som hittats naken och inlidad i ett finare tyg där i Fatburen på Södermalm. 
Boken är skriven av Niklas Natt och Dag och rekommenderas om du är på läshumör

Full rulle i köket

Det är ganska skönt att få vara ensam i köket härhemma ibland.
  • Att kunna filosofera under tiden jag knådar ihop en deg som sedan bakas ut till brödbullar.
  • Att senare i lugn och ro få sitta och provsmaka bullarna till eftermiddagskaffet i en skön fåtölj.
  • Att samtidigt slötitta på ett serieavsnitt är inte heller fel.
Inte för att min sambo stör mig eller gör något som helst väsen av sig utan för att kontrasten till när jag är på jobbet blir så tydlig.
Idag var jag alltså ledig och passade på att baka. Igår var det jobb och att ha 17 elever i årskurs fem som alla samtidigt ska steka pannkakor och koka hallonsylt, det ger en viss form av trötthet när man kommer hem. Dessutom är det flera arbetspass med elever i olika åldrar under en dag. Ni kanske förstår behovet av egentid?  Men samtidigt är de ganska söta de där barnen......
17 noviser vid spisen
 
På hemmaplan idag bakade jag morotsbullar med smak av pomeranskrydda. Passade perfekt till rabarbermarmeladen som fanns i källarkylen. Det gäller att äta upp av det som tidigare syltats innan årets skördar ska tas om hand och fyllas på nya burkar. Rabarbern har redan signalerat att den vill tas om hand.
Det växer så det knakar i rabarberlådan. 
 
Morotsbullar med rabarbermarmelad
Så här bakade jag brödbullarna idag och beroende på vilken storlek man vill ha så blir det mellan 24 och 30 styck.
Morotsbullar med pomeranskrydda
ugnen 225 grader
 
1 pkt jäst
6 dl ljummet vatten
½ dl rapsolja
1 tsk salt
2 tsk mald pomeranskrydda
3 dl rivna morötter
3 dl havregryn
1 dl solroskärnor
2 dl grahamsmjöl
ca. 8 dl vetemjöl
 
Blanda ihop degens ingredienser i den ordning de står.
Låt degen jäsa ca 40 min. på en dragfri plats.
Ta sedan upp degen på en bänk och knåda den en stund.
(Fundera under tiden på något av livets glädjeämnen.)
Forma bullar som läggs på två plåtar och låt jäsa i 30 min.
Grädda därefter bullarna tills de får den färg du vill ha på dem.
Det tar ca. 12 min. per plåt om du inte kör båda samtidigt i varmluftsugn.
 
Taggar: morotsbullar med pomerans;