Midsommar är över.....


...sommarsolståndet likaså och nu går vi mot mörkare tider. Lite trist att vi hade kallt och blåsigt väder när sommarhögtiden skulle firas. Vår midsommarmåltid hanns ändå med att ätas utomhus innan stugvärmen lockade för mycket. Vår lilla buffé bestod delvis av rätter från Linas matkasse. Så perfekt hon tajmat med en potatispaj och en dilldoftande gurksallad med rädisor. Jag kompletterade med stekta mandelbullar, sill och självklart ett antal nubbar. Gubbarna åts tidigare på dagen. :)


Som om det inte räcker med ekologisk mat har vi numera även ekologiska drycker och snapsarna ovan var otroligt goda. Ett bra köp och dessutom perfekt med småflaskor när man vill smaka flera sorter. Det blir sällan några slattar över på så sätt.

Axels grönsakspaj.

Vi har skapat lite nya vanor sedan sonen i huset flyttat till egen bostad. På onsdagar bjuder han oss på kvällsfika och på lördagar fixar jag lunch. I onsdags hade han utlovat kanelbullar och glass till kaffet men när vi kom dit vid femtiden stod han vid spisen och bakade paj, minsann. Se bilden. Mycket god var den med yoghurt, grönsaker och bröd till. Kaffe som utlovat fick vi också. Som mamma var jag inte sen att säga att det här är bättre än bara fika. Så lyxigt att gå iväg en vardag och bli serverad mat. Tack Axel!
Receptet på pajen hade han hämtat från den bästa av kokböcker när man startar upp ett nytt hushåll - hemkunskapsboken. Där finns recept till två personer som lätt görs om till flera om man får gäster.

Här är grundreceptet för degen och äggstanningen. Vad man fyller pajskalet med för övrigt kan vara helt efter tycke och smak. Axel hade champinjoner, paprika, tomater, fetaost och vanlig ost.

Pajdeg till 2 personer
1,5 dl vetemjöl
50 g smör
1,5 msk kallt vatten
Smula ner smöret i mjölet och tillsätt sedan vattnet. Arbeta ihop till en deg som trycks ut i en pajform.

Äggstanningen till 2 personer
1 ägg 
1 dl mjölk
0,5 krm peppar
1 krm salt
+
1 dl riven ost
Vispa ihop alla ingredienserna till äggstanningen. Övrig fyllning kan variera efter vad som finns hemma i kylen.
Pajen ska gräddas i 225 graders värme i cirka 20 minuter.
Visa fler inlägg