Midsommar är över.....


...sommarsolståndet likaså och nu går vi mot mörkare tider. Lite trist att vi hade kallt och blåsigt väder när sommarhögtiden skulle firas. Vår midsommarmåltid hanns ändå med att ätas utomhus innan stugvärmen lockade för mycket. Vår lilla buffé bestod delvis av rätter från Linas matkasse. Så perfekt hon tajmat med en potatispaj och en dilldoftande gurksallad med rädisor. Jag kompletterade med stekta mandelbullar, sill och självklart ett antal nubbar. Gubbarna åts tidigare på dagen. :)


Som om det inte räcker med ekologisk mat har vi numera även ekologiska drycker och snapsarna ovan var otroligt goda. Ett bra köp och dessutom perfekt med småflaskor när man vill smaka flera sorter. Det blir sällan några slattar över på så sätt.

Axels grönsakspaj.

Vi har skapat lite nya vanor sedan sonen i huset flyttat till egen bostad. På onsdagar bjuder han oss på kvällsfika och på lördagar fixar jag lunch. I onsdags hade han utlovat kanelbullar och glass till kaffet men när vi kom dit vid femtiden stod han vid spisen och bakade paj, minsann. Se bilden. Mycket god var den med yoghurt, grönsaker och bröd till. Kaffe som utlovat fick vi också. Som mamma var jag inte sen att säga att det här är bättre än bara fika. Så lyxigt att gå iväg en vardag och bli serverad mat. Tack Axel!
Receptet på pajen hade han hämtat från den bästa av kokböcker när man startar upp ett nytt hushåll - hemkunskapsboken. Där finns recept till två personer som lätt görs om till flera om man får gäster.

Här är grundreceptet för degen och äggstanningen. Vad man fyller pajskalet med för övrigt kan vara helt efter tycke och smak. Axel hade champinjoner, paprika, tomater, fetaost och vanlig ost.

Pajdeg till 2 personer
1,5 dl vetemjöl
50 g smör
1,5 msk kallt vatten
Smula ner smöret i mjölet och tillsätt sedan vattnet. Arbeta ihop till en deg som trycks ut i en pajform.

Äggstanningen till 2 personer
1 ägg 
1 dl mjölk
0,5 krm peppar
1 krm salt
+
1 dl riven ost
Vispa ihop alla ingredienserna till äggstanningen. Övrig fyllning kan variera efter vad som finns hemma i kylen.
Pajen ska gräddas i 225 graders värme i cirka 20 minuter.




Taggar: ekologiska snapsar, matpaj, matpaket;

Ogräs, vad är det?


Ogräs är växter som växer där jag inte vill att det ska växa, får jag lära mig på Wikipedia. Det stämmer verkligen.
Kamomill är en sådan växt. Den finns lite varstans, i och utanför rabatterna. Ibland känns den ok, som på bilden, men ibland rycker jag upp den och kastar i trädgårdstunnan.
Idag började jag fundera lite över att kamomill används i teer och skönhets/hudvårdsprodukter ja även i sångform. Evert Taube skev dessa kända strofer:

Änglamark

Kalla den änglamarken eller himlajorden om du vill,
jorden vi ärvde och lunden den gröna.
Vildrosor och blåsippor och lindblommor och kamomill
låt dem få leva, de är ju så sköna.

Det finns ett företag som heter Weleda som gör naturvårdsprodukter och på deras hemsida hittade jag receptet på en kamomilldryck som ska testas. Den ska vara bra när man har svårt att sova eftersom kamomill har en rogivande effekt. Nu somnar jag oftast väldigt lätt, men man vet aldrig.

Kamomill- latte 

2 dl gammeldags, ekologisk mjölk
3-4 kamomillblommor, färska eller torkade
1/2 tsk honung

Häll upp mjölken i en kastrull. Lägg i kamomillblommorna och låt stå tills mjölken börjar sjuda. Lyft kastrullen från plattan, söta eventuellt med honung, drick och sov gott!

Ja, då är det väl bara att plocka kamomillblommor för framtida bruk.  Det händer att jag lockas av lite häxkonster och detta får väl räknas som en sådan.



Taggar: kamomill- latte, ogräs;

Rabarber del 2

 
Tre omgångar dryck har jag kokat hittills den här säsongen och då menar jag med rabarber som en huvudingrediens. De främre flaskorna innehåller rabarber, fläder och citron. Den bakre har ingen fläder. Idag hällde jag upp flaskor med rabarber, fläder och lime. Det går att variera smakerna hur mycket som helst. Snart är det dags för jordgubbar, vinbär och annat gott.
Nu var det inte saft jag vill berätta om utan GLASS. Vem gillar inte det?
Förra sommaren köpte vi en liten glassmaskin och den fick jobba i söndags när jag skulle bjuda sonen på lunch.
Det blev en rabarberglass med kanel till desserten. Jag började med att koka en rabarberkompott och blandade den sedan med turkisk yoghurt i maskinen som fick frysa glassen i cirka 20 minuter. Glassen var lite syrlig som den ska vara med just rabarbersmak, så den passar nog vuxna bäst. Den ska absolut göras igen.
 
Rabarberkompott till glassen
 
Rabarberglass 4 - 6 portioner
  • 200 g rabarber i mindre bitar
  • 1 dl strösocker
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 1 tsk kanel
  • saften från 1 lime
  • 4 dl turkisk yoghurt
  1. Koka rabarber, socker, vanilj och kanel i en kastrull på medelvärme tills det blir en simmig kompott. Det tar cirka 10 minuter.
  2. Blanda ner limesaften och yoghurten.
  3. Arbeta i en glassmaskin eller frys i en lämplig form i frysen tills lagom konsistens.
 
 
Nu till veckans matsedel som inleddes med en supergod matvetesallad och rödbetsbiffar. En härlig sommarrätt med smaker som harmonierade fantastisk bra. Nektariner, fänkål, rödlök, fetaost och därtill en fikonbalsamvinägerdressing. Det vattnas i munnen bara jag tänker på hur gott det var.
Veckan kommer att bjuda på mycket mer men i morgon skippar vi kökstjänst och tar oss till Köpenhamn och äter där.
 
Matsedel vecka 25
Mån: Matvetesallad med rödbetsbiffar.
Tisdag: -
Onsdag: Huevos rancheros med avocado.
Torsdag: Pasta, tomatsås och halloumitärningar.
Fredag: Potatis- och lökpaj, sommarsallad med dillsmak, mandelbullar och sill. Jordgubbar med glass. Nubbe.
Lördag: Vegetarisk lasagne. 
Söndag: Örtslungad färskpotatis, grekisk bönsallad och morotsbiffar.
 
Bakeriet:
Annicas krispiga chokladkakor
Grahamsbullar
Kanelbullar