Så trött.....

Jag vidhåller min åsikt om att ändra klockan till sommartid är skit. Pigg var jag igår på kvällen men eftersom det var jobbdag idag fanns ingen återvändo, sängen ropade. Vred och vände mig länge innan sömnen förmodligen fångade mig till slut. Drömvärlden gav mig knasiga bilder med personer, platser och händelser i ett enda virrvarr och så klockan 6 ringde en klocka i sovrummet. Det var ju ingen idé att somna om efter det, även om det snozades någon gång. Frukost och så iväg till jobbet. Där visade klockan 07.00 när mina elever steg in genom dörren för sin första lektion. Det var inte precis med ett Yippie utan snarare som ett antal zombies som gått fel. Att då som ickepigg lärare motivera dem till att nu ska vi laga mat och äta den om en timme var inte det lättaste. Men det gick trots allt hyfsat bra för maten blev tillagad och uppäten och jag ändrade klockan som vips slukade upp en timme av vår tid.
Kan inte någon få beslutsfattarna att ge upp klockeriupptåget en gång för alla?  Om det blir vintertid eller sommartid struntar jag i, men snälla ändra inte fram och åter. 
Nu sitter jag med dunderhuvudvärk och försöker motivera mig till att laga mat, pyttipanna med ägg, som ska vara klar tills sambon kommer från ett möte han är på. Jag är så trött och kan inte alls glädjas åt att det är ljust ute.
Undrar du över vad eleverna ( zombierna ) åt mitt i ottan så får du receptet här.
Elevlagad pastagratäng till 2 personer.
 
Pastagratäng
2 portioner
 4 nystan tagliatelle eller annan pasta
100 g broccoli i små buketter
½ tsk salt
100 g rökt skinka i tärningar eller skivade champinjoner
1 msk matfett ( smör )
1 msk vetemjöl
2 dl mjölk
½ buljongtärning
1 krm peppar
 ½ dl riven ost
matfett att smörja formen med
 
  1. Sätt ugnen på 250 grader. Smörj en ugnssäker form.
  2. Koka pastan enligt koktiden på förpackningen, salta.
  3. Låt broccolin koka med pastan de sista 4 minuterna av koktiden.
  4. Gör under tiden såsen.
  5. Fräs skinkan eller svampen i smöret så det får färg.
  6. Strö över mjölet.
  7. Tillsätt mjölken och buljontärningen. Låt såsen sjuda så den tjocknar. Rör under tiden.
  8. Tillsätt hälften av den rivna osten och krydda med peppar.
  9. Lägg den kokta pastan och broccolin i den smorda formen.
  10. Häll såsen över och strö på resten av osten.
  11. Gratinera mitt i ugnen ca. 10 minuter.
Mormorstips: Gratängen kan även göras av överblivna rester.
Taggar: pastagratäng;

Kärlek och omsorg kan det aldrig bli för mycket av

En fin påskgåva ( Gardenia ) som jag ska sköta om så den öppnar sina fina vita väldoftande blommor.
Tack för den och för skålen med välsmakande ägg som vi också fick igår!
De eller det som man tycker om behöver få veta det regelbundet precis som när man vattnar en blomma, klappar katten och ger den mat, kramar sina nära och kära eller unnar sig själv någonting extra. Det behöver inte vara stora dyra presenter utan just det där lilla som gör att någon känner sig speciell.
Den här påskhelgen har det funnits många sådana händelser som andas omsorg och kärlek. Familjekalas med skratt, kramar och god mat har jag redan berättat om. Redan när jag själv var barn och växte upp i en stor familj önskade jag att jag själv skulle få ha det så i framtiden. Så blev det också och bland det bästa som finns är just att träffas regelbundet för att fylla på med nya minnen.
Idag jobbade sambon och då passade jag på att ha en trädgårdsdag. Växthuset städades så pass mycket att det senare kunde invigas med en fika i värmen därinne. Rester från mangopajen igår var lika god idag!
Rabatter krattades och trädgårdstunnan fylldes med löv och grenar så sopgubbarna kan tömma den i morgon. Tänk vilken service det finns!
Någonstans där försvann solen och vindarna som hela tiden virvlat omkring mig kändes plötsligt väldigt kalla. Men bilen var ännu inte tvättad och jag såg nog hur den försökte flörta med mig för att få bli av med vinterns vägdamm. Vad hade jag för val, så fram med vattenslang, handskar, hink och svamp. 
 
Nu är det kväll och middagen har ätits, idag med ett glas vin till. Flygande Jakob var förebilden till vad som hamnade på våra tallrikar om än tillagad på mitt sätt. Ursprungsreceptet kom till i mitten på 1970- talet av någon som hette Jakobsson har jag för mig. Det innehöll kokt ris, grillad kyckling, bacon, bananer, jordnötter, grädde och chilisås. Allt varvades i en ugnsform och var en smidig rätt men kanske inte den vackraste att se på.
Min flygande Jakob idag bestod av kokta korngryn, stekta qournbitar, klippt krasse, matlagningsgrädde med tomatpuré och sambal oelek, riven ost och jordnötter. 
 
 
I morgon börjar jobbvardagen igen och därför har veckans meny snickrats ihop. Allt för att underlätta i hemmet.
 
Matsedel vecka 13
 
Måndag   Vegetarisk Flygande Jakob.
Tisdag      Pyttipanna med stekt ägg och rödbetor.
Onsdag    Spaghetti med lins- och grönsakssås.
Fredag     Svampfylld paprika, bulgur, vitlöksbaguette.
Lördag     Broccolifritters, coleslaw och quornkorvslantar.
Söndag    Tacopaj, rosensås, fruktsallad med kladdkakemuffins.
Sköt om er alla ni därute och jag hoppas att sommartiden inte ställer till med allt för mycket besvär den närmaste tiden.
 
 

Kalas i dagarna två

Astrid 2 år,  kusin Tuwa och systern Agnes båda 4 år samt kusin Leo 6 år. De är 4 av mina 6 barnbarn.
Astrid var en av huvudpersonerna på påskaftonens kalas. Den andra var hennes pappa som också fyllt år nyligen.
Igår var det alltså dubbelt kalasfestande med mat som passar ett påskbord och sedan tårtkalasande. Däremellan hann vi med lite lek ute i trädgården där solen värmde skönt. Många paket öppnades och de små hade även fått lite påskägg med presenter i tidigare under dagen. Där fanns något som fyraåringarna uppskattade - pruttkuddar. Det behöver alltså inte bara vara ätbara saker bland de där gåvorna.
Efter festandet for vi hem och lämnade de yngre och små för sig själva. Det var fortfarande skönt väder så vi passade på att förbereda altanen med lite utemöbler. Kanske var det väl optimistiskt för idag kom regnet och det känns nästan som höst igen.
 
Gårdagskvällen ägnades åt köksarbete. Efterättspajer och en turkisk färspaj, börek eller burek, bakades. Idag var det nämligen min tur att bjuda på lunch. Förberedelserna underlättade ju arbetet idag.
Börek är en paj som jag gjorde i en långpanna och det är en perfekt bufférätt. Receptet hittade jag på en sida som heter Vegokoll. Pajdegen består av filodeg och mellan varje blad penslas det med en blandning av olja och yoghurt. Jag använde vanlig turkisk yoghurt. Färsfyllning gjorde jag av quornfärs. Rätten kommer jag att göra många gånger till och variera med olika sorters fyllning.
Idag serverades även en pastasallad, nybakat bröd och lite annat smått till lunchen.
Även idag blev det dessert, dock inte lika fina som gårdagens princesstårtor utan fruktpajer med glass till. Pajerna kan fyllas med olika sorters frukter eller bär. Tidigare har jag bakat med krossad ananas men idag var en fylld med skivad kiwi och en annan med mangotärningar (finns att köpa frysta).
 
 
Fruktpaj
ugnen 175 grader
 
Pajdegen 
150 g smör
0,5 dl socker
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver 
 
Fyllningen
2 dl turkisk yoghurt
0,5 dl socker
1 tsk vaniljsocker eller motsvarande vaniljpulver
2 ägg
frukt såsom
5 skivade kiwi eller
1 förpackning fryst tärnad mango eller
450 g krossad avrunnen ananas
 
  1. Smält smöret och tag sedan bort det från värmen. Låt det svalna lite.
  2. Rör i sockret och mjölet blandat med bakpulver. Rör ihop till en deg.
  3. Tryck ut degen i en pajform.
  4. Fyll pajskalet med den frukt eller bär du valt.
  5. Blanda yoghurt, ägg, socker och vanilj i en skål och häll det sedan i pajformen.
  6. Grädda mitt i ugnen i ca. 30 minuter eller tills smeten stannat och inte är flytande i mitten.
Taggar: börek, kiwipaj, mangopaj;