Påskdag med cykeltur

Uppe med tuppen kanske vore passande en dag som denna, men så var icke fallet. Det är inte fy skam med en sovmorgon då och då. Sedan en lång härlig frukost som det idag inte var min tur att fixa. Bra med uppdelning av sysslorna i hushållet. 
 
Vips var det solsken efter några dagars dystert väder. Det togs till vara med en härlig cykeltur till Torup och en fika på en solig bänk. Det kändes i benen att det fanns muskler som legat i träda.;)
 
För någon dag sedan bakades det morotsbullar och det blev även en omgång småkakor bakade (igen). De kallas för Makalösa och innehåller russin. Lite småsega och väldigt goda!
 
 
Recept kommer 
 

 
 
 

Låååååååååångfredag

Påsken är här igen och gamla traditioner ska dammas av med matminnen och annat. Nåja, numera är det inte så mycket som plockas fram men en liten kycklingparad på bordet blev det.
 
Har haft ledigt från elever och skolbestyr den här veckan och fått hitta mig själv lite. Det behövdes! Vi har gjort utflykter i när/härmiljön och bara tagit det lugnt med mycket film, matlagning, bakning, trädgårdsbestyr, cykelvård, biltvätt, shopping och så. Oj, det blev visst en hel del ändå!
 
  • En dag blev det besök med shopping på Malmös nya butikskomplex Emporia. En ganska häftig byggnad där man gjort en takterass med utsikt över Öresund bl.a. Det var flera utställningar i lokaler som inte var uthyrda till butiksverksamhet. Ett smart sätt att inte visa tomma ytor på. Popkonst i form av foton fanns på en plats och på en annan visade Sydsvenskan upp ett samarbete med designerstudenter. De hade gjort klänningar av tidningar. 
 
 
  • En annan dag for vi till Västra hamnen och njöt av en värmande sol som var riktigt skön om blåsten inte stört oss. Utflykten avslutades i Green Matmarknad butik med "grönt tankesätt". Där köptes varor utan bekämpningsmedel och annat skräp. Mycket att välja på, som vilken butik som helst och inte speciellt dyrare. Dit kommer jag definitivt att åka igen. Här är deras Facebookssida. 
 
 
 
  • Slutligen ett recept på en mycket god marmelad som kokats den här veckan. Passar till rostat bröd eller kex. Jag har använt den på Wilmas surdegsknäckebröd från besöket på Green Matmarknad men de finns att köpa i många andra affärer också. 
 
Morot- och apelsinmarmelad med ingefära

  • 500 g morötter som rivs grovt
          •  
  • 2 stora apelsiner, rivet skal och saften 
  • 1 citron, rivet skal och saften 
  • 1 liten bit riven ingefära
  • 5 dl vatten
  • 4 dl syltsocker
  • 3 st stjärnanis (kan uteslutas)
  1. Koka allt utan socker och stjärnanis i en kastrull i 5 minuter.
  2. Tillsätt sockret och stjärnanis och låt koka på svag värme utan lock ca 40 minuter.
  3. När marmeladen känns "seg" är den färdig. Den stelnar ytterligare när den svalnar.
 
 

Gillar du choklad?

Testande av produkter är inte så tokigt och speciellt inte när det är mumsig choklad. Den här gången var det en produkt som Kockens tillverkat, en mousse gjord på 70% choklad. Bara att vispa med mjölk, kyla i 2 timmar och sedan äta. Sonen stod för vispandet och jag skar frukter till komplement så det var rena teamworket. Helhetsomdömet för desserten blev 8 av 10 poäng. Lätt att tillreda, bra pris (ca.18 kr), god smak och inte för söt. Kanske något att testa till påsken? Jag har en påse kvar i skåpet om chokladlängtan infaller sig. :)
 
 
 
En kaka till kaffet?
Ibland kommer ett sug efter hembakta kakor. Då kanske de här välkända mördegskakorna kan passa. receptet ger ca 30 småkakor som bör förvaras torrt, gärna i en plåtburk eller i frysen. På bilden använder jag min lilla kakstuga. Det här receptet utarbetade jag till en utbildning för hemvårdspersonal. De hade bara 30 minuter på sig för att baka och därför fick det bli en del genvägar i receptetn. Här bytte jag ut fast smör mot flytande som gör att  det går snabbare att göra degen. Finns det möjlighet kan degen vila i kylen någon timme innan utbakningen.
 
Skurna chokladkakor
ca. 30 st 
  • 2 dl flytande smör eller margarin
  • 1 dl strösocker
  • 2 msk kakao
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 3½ dl vetemjöl
  • uppvispat ägg + 2 msk pärlsocker till garneringen
  1. Sätt ugnen på 175 grader. Placera ett bakplåtspaper på en plåt.
  2. Rör ihop margarin och socker i en skål med en sked.
  3. Tillsätt kakao, vaniljsocker och sedan mjölet i omgångar.
  4. Blanda ihop till en deg som delas i fyra bitar.
  5. Rulla ut varje bit till en rulle som placeras på plåten.
  6. Tryck till rullarna en aning och pensla sedan med ägg och garnera med pärlsockret.
  7. Grädda mitt i ugnen ca. 10 minuter.
  8. Kakorna stelnar ytterligare när de svalnat.