Inspiration från en familjebild

Slå upp ordet FAMILJ på Wikipedia och du kan läsa att det är en grupp individer som förenas genom ett ärftligt eller juridiskt släktskap. Ordet familj kommer från latinets FAMILIA. Det där visste du förstås och därmed lämnar jag det för att övergå till en av familjens uppgifter - att se till att alla i familjen får mat att äta. När jag tänker på familj och mat i samma mening ser jag framför mig ett stort bord med glada människor runt som äter och trivs ihop. Lite som Carl Larssons målningar eller julbordet i filmen Fanny och Alexander, men inte så långt som "Tomten är far till alla barnen" för där blev det mer tjafs än trivsel vid matbordet.
Fast egentligen behöver en familjemåltid  inte vara så storslaget utan en enkel måltid på en filt i gräset är gott nog.
 
 
Den här bilden från 1957 är tagen på landet i de djupa skogarna i Småland. Den visar mig själv ätandes på en bulle vid sidan om min far som har en rutig skjorta på sig. På filten sitter min ett år yngre bror tillsammans med vår ena kusin. Hennes syster kikar fram bakom min mor och där sitter även min faster. Den äldre damen är min farmors mor som då var över 80 år. Slutligen, mannen med kaffekoppen som är bror till kvinnan på stolen. 
En familj som tar en kaffepaus, på den tiden sa man inte fika, i gräset. Pratar om vardagen, drömmar, sorg och glädje. Platsen bär på många beröringspunkter för oss som hamnade på bilden och just de senaste dagarna har den varit i centrum för mig på många sätt.
Vi tar alltså en kaffepaus med smörgås och bullar och jag kan mycket väl tänka mig att det finns ett stekt ägg mellan pappas brödskivor för det var ett vanligt och mättande pålägg. Jag biter i min bulle och om den var bakad av farmor (ej i bild) så smakade den extra gott. Tack farbror Stig för att du fångade detta ögonblick!
 
Hade vi nu förflyttat den där bilden till en annan miljö söderut, kanske till ett medelhavsland är det säkert troligare att vi hade ätit en annan sorts måltid där på gräset. Kanske en pastarätt med hemkokt tomatsås och parmesanost. Lite bröd till och aprikoser efter. 
Fika eller mat spelar ingen roll, platsen kan vara lika rogivande och minnesvärd men de som finns där samtidigt, det är de som gör stunden, gemenskapen och minnena.
 
 
Tomatsås
Du får själv anpassa mängden till hur många som ska äta.
 
Gul eller röd lök i stora bitar
ganska många körsbärstomater och
paprikabitar samt chilifrukt får fräsa en stund i olja i en stekgryta.
Tillsätt vatten så det täcker grönsakerna och
smula i grönsaksbuljong.
Koka upp och sjud under lock i ca. 30 minuter.
Tryck sönder tomaterna mot kanten på grytan efter hand.
Smaka av med salt, peppar och oregano.
 
Från boken "Fantastiska fakta om djur" av Maja Säfström.
 
Taggar: Hemkokt tomatsås, kaffepaus i Tunabo;

Älskade recept

Fick en bunt gamla tidningar av en granne som rensar ut inför en stundande flytt. När det handlar om månadsmagasin som inte är av "nyhetstypen" gör det inget om de har några år på nacken. Nu har tidningarna fått en plats ute i mitt växthus och när jag söker efter lite förströelse är det läge att sitta där och bläddra lite. En av tidningarna innehöll ett reportage som handlade om grekisk mat och det bjöds på goda recept. Gissa om jag sög åt mig, jag som verkligen älskar medelhavsmat. Det fanns ett recept som fick ligga till grund för gårdagens middag som blev en toppenmåltid.
 
 
Det bjöds på pestokryddade ugnsgrönsaker med tsatziki och fetaostbiffar till. En måbramåltid med hemgjort vin till.  Att njuta av tillsammans med någon kär på altanen, en svensk sommarkväll. Det ger många feelgoodpoäng!
 
Pestogratinerade grönsaker
ugnen 225 grader
ca. 20 minuter
 
Smörj en ugnsform med olivolja.
Skär olika sorters grönsaker mindre bitar och lägg i formen.
Jag använde:
potatis
rödlök
sparris
paprika
tomater
vitkål
och
aubergine
 
Salta och peppra och klicka sedan pesto över grönsakerna och avsluta med att 
strö över solrosfrön och pumpafrön.
Allt efter tycke och smak.
In i ugnen och räkna med att det tar ca. 20 minuter.
 
Ekkogourmet är ett företag som tillverkar olika produkter för ickeköttätare. Jag har köpt deras seitan (glutenbaserad produkt) som var riktigt god. "Färsen" var kryddad och hur lätt som hels att använda. Priset 48 kronor för 500 gram. Då blir det inget svinn i stekpannan heller som när kött ska stekas.
 
Fetaostbiffar
6-7 st.
4 dl ekkofärs
150 g fetaost
1 ägg
 
Färsen fick först tina lite och därefter blandades smulad fetaost och ägget i till en smet.
Biffar formades och stektes några minuter per sida.
 
 
Taggar: ekkogourmet, fetaostbiffar, pestogratinerade grönsaker;

Midsommar, denna magiska härliga helg

 Igår drack vi midsommarblot, idag dyrkar vi solguden utan att ägna så mycket tankar åt att det är högst hedniska  riter. Midsommar och sommarsolståndet hänger ihop och har mycket gamla anor från vår asatro och hedniska tid. Det är fascinerande att läsa om all magi som styrde över människor långt tillbaka i tiden. 
Igår var det midsommarafton men även ännu en födelsedag för mig. Jag föddes på en midsommarafton och med några års mellanrum infaller den 24 juni på just midsommarafton. Då känns dagen alltid lite extra magisk.
 
Det var en lugn och behaglig dag. Den inleddes med frukost ute i solskenet, som torkade upp efter nattens skyfall med just magiskt åskoväder. Barn och barnbarn kom sedan på brunch. Sådant gillar jag!
 Stommen på en brunch är nog bröd, ost och dryck.
En vietnamesisk sallad passade bra. Melon och gurka som toppades med jordnötter och en dressing bestående av citronsaft blandad med hoisinsås.
Hallonsmoothie med grynmix. Glasen har jag köpt på en semester  i Aten en gång.
Snabbpizzor på tortillasbröd. En korvvariant och en med stekt sparris, rödlök och persikor.
Morotssallad eller morotslax om man så vill. En ny favorit som jag återkommer till i ett senare inlägg.
Dessutom hamnade minipajer med spenat på bordet och slutligen icke att förglömma de obligatoriska chokladbollarna.
 
Som om det inte skulle räcka med att få besök och kramar från de jag håller av fick jag en mängd fina paket också. Tack älskade ni!
 
När det närmade sig kvällningen dukade vi upp till den mest svenska måltiden bestående av potatis, ost,bröd, sill och nubbe. Innan jag hamnade rätt med orden i nubbevisan var jag tvungen att testa flera gånger. Till slut fick jag både Helan och Halvan på rätt plats.
Sedan några år tillbaka finns det en midsommartraditioner jag hoppar över, blommor under kudden.Varför drömma om något som redan finns intill mig?
 
Taggar: Midsommar 2016;