Kalendern 2021 - lucka 11

 
 
 
Alla som heter Daniel har namnsdag idag, hurra!
Personen på bilden fick efter fadern Daniel sitt efternamn ta.
Han seglade till  Nyköpings hamn
där han togs emot av mången öppen famn.
Här skulle präglas mynt på nya sätt
sedan fick folket på dessa sätta sprätt. 
 
 
 
Kartan har jag hämtat från boken Vallonska rötter som getts ut av Sällskapet Vallonättlingar.
 
Dagens ana är Marcus Danielsson Kock (1585 - 1657). Han finns 12 generationer bort från min generation på min morfars sida. Marcus föddes i Liege i Belgien och hamnade i Sverige som kunglig myntmästare och hade befattningar på flera platser i Sverige. Den sista var i Avesta där han dog 1657 och där han blev begravd i deras kyrka. Marcus Kock hade anlitats av Gustav II Adolf 1626 och införde genom åren flera förbättringar inom de svenska myntverken.
 
Liege 1650
Släktskapet de tolv generationerna från mig och till Marcus Kock kan följas bakåt i tiden växelvis mellan svärdsidan (manliga) och spinnsidan (kvinnliga). Bland adeln i Sverige kunde bara släktnamnet föras vidare på svärdsidan från far till son osv. Även ogifta döttrar höll släkten levande tills de själva dog. Det är på detta sätt som så många gamla adelsätter dött ut. 
 
Marcus Kock var inte en adelsperson men hans barn adlades senare med namnet Cronström.
Det hölls en likpredikan då Marcus Danielsson Kock dog 1657 i Avesta och då sas det att han "först inhämtade sina kristendomsstycken, sedan lärde han sig att räkna och skriva nödtorftigt. Därefter sattes han i lära för sina mekaniska anlag." 
 
Ett svenskt kopparmynt från 1636 (Wikipedia)
 
Marcus  var en mycket kunnig hantverkare inom metallindustrin som den svenske kungen Gustav II Adolf (1594 - 1632) fick höra talas om och då kallade till sig. Detta var 1626. Åren dessförinnan hade Marcus rest runt i Europa för att lära sig mer om olika tekniker inom sitt intresseområde. Han var duktig på att göra gevär, olika sorters vågar och när han kom till Ungern lärde han sig mynttillverkning. Allt handlade om bergsindustrin. Han vistades två år hos sin farbror Abel Kock som var vågmästare i Danzig, vilket var det tyska namnet på staden Gdańsk i Polen. Här blev han farbroderns biträde men han utsattes också för olika prövningar som »så uti stadsens våg som andra publike byggninger».
Hos farbrodern Abel Kock samlades många av dåtidens duktiga mynmästare och en av dem var den polske myntmästaren i Danzig, Isak van Eijck (1567 - 1626). 1614 gifter Marcus sig med Isaks dotter Elisabeth van Eijck (1598 - 1665).
Efter två år i Danzig reser Marcus Kock med sin fru Elisabeth till Köningsberg och senare till Berlin. Marcus trivdes inte för länge i det katolska landet Polen (enl. likpredikan). Det gick bra för Marcus och han tjänade pengar på sina arbeten men efter en tvist om ägandet av ett gods blev han förbittrad. Just då kom ett erbjudande från kung Gustav II Adolf som behövde en myntmästare för att förnya och förbättra det svenska myntväsendet.
 
I december 1626 seglade Marcus Kock till Sverige, sitt nya hemland. Med sig hade han skickliga hantverksmän och var utrustad med erforderliga verktyg. De kom fram den 24 december till Nyköping. Han gjorde ett gott intryck och det hette att han var  »ein gar fleissiger, förständiger man». 
 
Marcus var Riksmyntmästare två år i Nyköping och därefter Säter, Arboga, Stockholm, Sala och till slut i Avesta. Under Kocks ledning utvecklades kopparverket i Avesta till ett av Europas förnämsta kopparverk. De levererade exempelvis kopparplåtar till  slottet i Versailles. Marcus Danielsson Kock dog i Avesta 20 november 1657.
 
Den 8 december besökte min bror Stefan Odehammar Stockholm och tog då denna bild på Kocks gränd intill Kungsträdgården i centrala Stockholm.
 
 
 
 
Bilden ovan visar generationerna från mig till Marcus Danielsson Kock.
 
 
 
I många tider har det druckits alkoholhaltiga drycker och av dem var likörer något som mest dracks i de finare salongerna. Jag har idag därför valt en hemgjord, mycket god limoncello som har sitt ursprung i Italien. Den dricks mest kall med en isbit i på sommaren men passar även uppvärmd som ett alternativ till glöggen till jul. Kall eller varm eller bara som den är  - limoncellon är god på alla sätt.
 
 
Limoncello
Blanda....
skal från 2 citroner
2 dl citronsaft
2 dl socker
5 dl sprit
 
Låt stå övertäckt i 3 dagar i rumstemperatur.
Sila och häll på flaska.
Förvara sedan i kylen.
 
(null)
 
 
 
Källorna som använts till min lucka idag är bl.a. Riksarkivet. och Wikipedia.
 
 
Taggar: Limoncello;

Kommentera inlägget här :