Några timmar senare

Så var det det där med att ta dagen som den kommer.....
Trist väder med skurar, vindar och icke-sommarvärme. Har ändå varit ute och plockat lite i trädgården men gav efter ett tag upp och satte mig vid symaskinen istället. Började zickzacka linnetygets kanter så de inte ska trassla sig. Så kom ett meddelande på mobilen om att sonen med familj befann sig på Eriksgården för att äta lunch och sedan ämnade plocka bär. Ville jag ha hem lite sådant?
Så klart, hallon fick vi knappt några på våra buskar i år och jordgubbarna åts upp så fort de mognade.
Någon dryg timme senare kom leveransen med bär av bästa kvalitet och därför fick jag ta dagen som den kom. 15 liter jordgubbar och 1250 gram hallon i mastodontstorlekar.
Nu har här kokats hallongubbsylt och rabarbergubbsylt på några liter bär men merparten har skivats och lagt i frysen. Sådant är kökslycka!
Till kaffet efter vår middag serverades skivade jordgubbar med smulad sockerkaka och havreglass. Så enkelt och gott! Tre jordgubbar, en halv skiva kaka och lite glass, mer behövs inte för att vardagsnjuta. Imorgon blir det skivade jordgubbar på frukostyoghurten, mums!
 
Första boken avslutad
Sju är böckerna till antalet i den episka serien om systrarna i en familj som söker sitt ursprung efter att deras adoptivfar dött. Första boken läste jag färdigt idag och den handlar om äldsta systern Maia. Boken utspelar sig vid Genèvsjön, i Paris och Rio de Janiero i nutid men även 1927. En central händelse är den enorma kristusstatyn som ska uppföras på berget Corcovado i Rio och de personer som ska utföra detta.
Då jag läser om monumentet Cristo Redentor på Wikipedia där även bilden ovan är hämtad får jag bl.a. veta att det till viss del är byggt av Skånska Cement, och att betongen i fundamentet kommer från Limhamn i Malmö.
Boken var av sträckläsarsorten och nu när jag ska ge mig in på del två är förväntningarna högt satta.
Taggar: Sju systrar;

Ta dagen som den kommer

(null)
 
(null)
Sitter i växthuset och har precis avslutat min frukost. Utanför dörren passerar några hönor förbi och kollar så allt är bra, för det är ju så att jag tillhör deras flock. Snorkfröken stiger in över tröskeln och får några smulor av brödet vilket hon uppskattar. Hon har för vana att alltid dyka upp när vi äter, precis som min son och barnbarnen gör. 😘
Kollar på väderleksappen och den visar på torrt väder idag och blött imorgon. Bra, då kan jag anpassa mina sysslor efter det. Måla idag och sy imorgon. En annan viktig sak att komma ihåg idag är att mata surdegen som sattes igår. (Minibilderna är klickbara)
 
  
 
 
Om någon timme kommer veckans matvaruleverans  och baserat på den har en matsedel gjorts. Det är ju trots allt vardag här igen. Jag tar dagen som den kommer och har det bra!
 
 
Matsedel vecka 31- 2020
 
Måndag
Linslasagne med squash och morötter
En veganskt variant där jag haft ett recept från Portionen under tian som utgångspunkt.
Tisdag
Grönsakspaj med tzatsiki
Onsdag
Anammabiffar, egen färskpotatis och stuvade morötter 
Torsdag
Potatis- och vitkålsoppa med grovt bröd
Rabarbermuffins som dessert
Fredag
Grekiska biffar med potatissallad
Lördag
Asiatiska kålplättar  med örtsås och ugnspotatis
Söndag
Chili sin carne, surdegsbröd
 


Oj vad det regnade idag

Skur på skur kom det idag och totalt samlade regnmätaren in 5 mm. Den senaste veckan har det varit varannadagsväder som gjort att vi fått anpassa var frukosten ska ätas, inomhus eller ute. Jag passade under regnet på att fixa med att få färdigt skuggskyddet i växthuset. Inköpta gardiner där vissa har fått förlängas, har hängts upp och fått stöd av vajrar som jag  fixat. Resultatet blev helt ok och nu sitter vi här som i ett tält och dricker varsitt glas vin när kvällssolen glimtar fram mellan träden.
Som synes är det två sorters gardiner. De tunnare till höger var de som köptes först och när jag sedan skulle komplettera var de slut och därför fick jag köpa en annan sort. LIte irriterande var det för på nätet fanns en uppgift om att det skulle finnas 10 förpackningar av den sort jag ville ha men när jag kom till butiken höll de på ett renovera (Jysk) och hade packat ner alla gardiner på lagret. Det skulle dröja två till tre månader innan ombyggnationen skulle var klar och så länge ville jag inte vänta. Därför åkte jag till en annan butik och så blev det som det blev. Men resultatet blev ändå bra.
För en stund sedan fick småhönsen en liten utskällning då de befann sig uppe i äppelträdet. De är lite väl företagsamma ibland 😬 rackarna.
Det blir mycket äpplen i år mot förra årets tre stycken. Härligt ska det bli för när de är mogna ska jag göra mos, äppelkakor, marmelad och torkade äpplen som är så gott. 
Imorgon börjar T. jobba igen men har om några veckor semester igen. Jag avundas honom icke då det är så skönt att slippa ge mig iväg till jobbet på morgonen.
Jag ska fortsätta min ledighet med att beta av ännu några punkter på min lista. På tur den här veckan står att klippa en häck som finns mot trottoaren. Inte för att den är i vägen för de gående men det är bättre att klippa innan den blir för stor plus att trädgårdtunnan töms imorgon så det finns plats att lägga de avklippta grenarna i den. Sedan ska jag börja sy min medeltidsklänning som legat tillklippt ett bra tag nu. Det ska bli en underklänning och en överklänning och dessutom en hätta till huvudet. Jag har tänkt mig att min klädsel skulle passa till en kvinna som var fataburshustru på medeltiden. Det som fattas för att göra klädseln komplett är några nycklar av äldre modell som ska hänga runt midjan. Men det problemet löser sig förhoppningsvis med tiden. Nycklarna var en viktig detalj för den kvinna som hade på sitt ansvar att införskaffa och förvara det som behövdes för att folket skulle ha det bra på en större gård eller ett slott. Senare blev titeln åldfru eller husfru.
Nu är vinet slut i glaset och det är dags att gå in och tillaga en kvällsmåltid som idag blir en kikärtsgryta med matvete till. En tomatsallad tror jag minsann att det blir också för som T. sa igår: "Vad skulle man göra utan tomater?"
Så här ser tomaterna ut som jag odlat i år. Sorten heter Tigerella och de är väldigt goda samt ger en bra skörd.