Att våga smaka

December i morgon och slutet på terminen, vilket betyder betygssättningar och sammanfattande av elevernas aktivitetet de senaste månaderna. Det är samma stressnivå i år som alla andra år som jag vistats i skolans värld. Stress som ger dunderhuvudvärk, magont och tyvärr även irritation. Vid den här tiden på året och inför sommaren funderar jag ofta på om det är dags att lämna in pennan, datorn och böckerna för ett liv utanför skolan. Vem vet, en dag kanske jag gör så!
 
Här är Leo lite över 1 år.
Idag fyller mitt äldsta barnbarn Leo, 8 år och till helgen har jag beställt en kram av honom då han ska besökas för det årliga kalaset. Idag har present inköpts och jag passade även på att köpa lite julklappar. Skönt att vara ute i god tid.
 
I tisdags var det barnbarnshämtning på dagis igen.De båda flickorna åt middag med oss och det serverades då raggmunkar med coleslaw och lingon. När femåringen förstod att det var potatis i pannkakorna sjönk intresset en aning. Men när jag då tog fram småplättsjärnet resonerade hon som så att raggmunkar var stora och plättar var små, förstås. Därför åts småplättarna med god aptit medan de större ratades och fick ätas av oss vuxna. Det är härligt med barnens logiska tänkande ibland.
Bilden visar mat upplagd av femåringen som även var den som fotade.
 
 
 
Raggmunkar

lagom till 3 portioner
 
2,5 dl vetemjöl
1 tsk salt
1 krm peppar
4 dl mjölk
2 ägg
3 stora rivna potatisar
olja till stekningen
 
Annan mat på fat
Veckans lektioner med årskurs åtta i hemkunskapen har varit att utgå från ett recept och sedan göra maträtten med, respektive utan animaliska produkter. Utmaningen var att göra en tilltalande uppläggning och presentation av det som tillagats. Efter smakandet röstades sedan fram en rangordning bland populariteten smakmässigt.
Till vänster grönsakstagliatelle med fetaostlax som varit i ugnen.
Till höger bönpasta med grönsaker i och stekta squashskivor med en sås som även den varit i ugnen.
Rätten till vänster fick flest röster för bästa presentation.
Det serverades även laxfärsbiffar med potatismos och till höger biffar av vita bönor, även de med potatismos. 
De här båda rätterna vann smakpriset.
 
Efter en hel del rynkande på näsorna då bönburken öppnades ändrades attityden mot de vegetariska biffarna när de var tillagade. Sammanfattningsvis spelar det inte så stor roll om gästen är fem eller fjorton år, de måste övertalas för att våga smaka. 
 
Visa fler inlägg