Att våga smaka

December i morgon och slutet på terminen, vilket betyder betygssättningar och sammanfattande av elevernas aktivitetet de senaste månaderna. Det är samma stressnivå i år som alla andra år som jag vistats i skolans värld. Stress som ger dunderhuvudvärk, magont och tyvärr även irritation. Vid den här tiden på året och inför sommaren funderar jag ofta på om det är dags att lämna in pennan, datorn och böckerna för ett liv utanför skolan. Vem vet, en dag kanske jag gör så!
 
Här är Leo lite över 1 år.
Idag fyller mitt äldsta barnbarn Leo, 8 år och till helgen har jag beställt en kram av honom då han ska besökas för det årliga kalaset. Idag har present inköpts och jag passade även på att köpa lite julklappar. Skönt att vara ute i god tid.
 
I tisdags var det barnbarnshämtning på dagis igen.De båda flickorna åt middag med oss och det serverades då raggmunkar med coleslaw och lingon. När femåringen förstod att det var potatis i pannkakorna sjönk intresset en aning. Men när jag då tog fram småplättsjärnet resonerade hon som så att raggmunkar var stora och plättar var små, förstås. Därför åts småplättarna med god aptit medan de större ratades och fick ätas av oss vuxna. Det är härligt med barnens logiska tänkande ibland.
Bilden visar mat upplagd av femåringen som även var den som fotade.
 
 
 
Raggmunkar

lagom till 3 portioner
 
2,5 dl vetemjöl
1 tsk salt
1 krm peppar
4 dl mjölk
2 ägg
3 stora rivna potatisar
olja till stekningen
 
Annan mat på fat
Veckans lektioner med årskurs åtta i hemkunskapen har varit att utgå från ett recept och sedan göra maträtten med, respektive utan animaliska produkter. Utmaningen var att göra en tilltalande uppläggning och presentation av det som tillagats. Efter smakandet röstades sedan fram en rangordning bland populariteten smakmässigt.
Till vänster grönsakstagliatelle med fetaostlax som varit i ugnen.
Till höger bönpasta med grönsaker i och stekta squashskivor med en sås som även den varit i ugnen.
Rätten till vänster fick flest röster för bästa presentation.
Det serverades även laxfärsbiffar med potatismos och till höger biffar av vita bönor, även de med potatismos. 
De här båda rätterna vann smakpriset.
 
Efter en hel del rynkande på näsorna då bönburken öppnades ändrades attityden mot de vegetariska biffarna när de var tillagade. Sammanfattningsvis spelar det inte så stor roll om gästen är fem eller fjorton år, de måste övertalas för att våga smaka. 
 

Recept i repris

Vissa maträtter är så goda att de dyker upp i repris. Så var det med dagens middag som innehöll potatismos med misofrästa champinjoner. Till det serverade jag lättstekt sparris. Så gott!
Bilden är från början av oktober där jag gjorde ett rotsaksmos istället för enbart potatismos till fräset. Misopastan som används i rätten är en japansk sojaprodukt. Rätten får en s.k. umamismak. Exempel på produkter, där smaken naturligt förstärks av umami är fisk, skaldjur, kött, svampar, vissa grönsaker (bland annat tomater, spenat, och selleri) eller grönt te samt jästa eller lagrade produkter som ost (lagrad) och sojasås.(enl. Wikipedia)
 
Misofrästa champinjoner
2-3 port.
200 g champinjoner i bitar
lite olja, till stekning
1 vitlöksklyfta, finhackad
1 msk tamarinsoja eller annan soja
1 msk rödvinsvinäger
1 tsk agavesirap 
1 tsk brun misopasta
salt och peppar
 
Fräs champinjonerna med vitlöken i olja. Blanda resten i en skål och häll det sedan över champinjonerna. Låt det småputtra några minuter.
 
 
 Då jag numera väljer att köpa 2:sorteringens grönsaker har jag inte har en susning om vad jag får, utan det är en kul utmaning att skapa mat utifrån kassens innehåll.
Dagens champinjoner och sparris var i hur bra skick som helst trots att de klassades som sekunda. I morgon blir det coleslaw av superfin spetskål som också kommer att räcka till kålsoppan senare i veckan. Så där går mina matsedelstankar när grönsakerna sätts i fokus. Annars tror jag att de flesta utgår från kött- eller fiskprodukterna när måltiderna ska planeras. Hur gör du själv?
Dagen hade nästan börjat övergå från dag till kväll när jag kom hem från jobbet idag. Att det är mörkt gör föstås sitt till och när det dessutom regnade kändes det skönt att komma inomhus i värmen.
Ett jobb som väntade mig var att klippa och klistra på etiketter på det senast buteljerade vinet som nu jäst färdigt. Egenodlade röda druvor blev vin i några flaskor och vita druvor från en "gård" i närheten hamnade i betydligt fler flaskor. Återanvändande av flaskor är förstås vad som gäller och jag har haft turen att få många sådana från olika festligheter jag varit inblandad i.
 
Ett påMACKANtips
Då vi tycker om ost på frukostbrödet och gärna skulle byta ut en del av den osten mot vegetabiliska alternativ, var det positivt med en produkt tillverkad av OATLY. Det handlar om en "färskost" som var väldigt lyckad. Bredbar som den är höll den även grönsakerna på plats. Det ryktas att det ska komma smaksatta varianter också.
 
Taggar: misofrästa champinjoner;

Svårt att sova

Har haft svårt att sova en tid och tror att det beror på att hjärnan jobbar och jobbar, stress alltså. Igår satt både jag och T. framför TV:n och somnade när vårt serieavsnitt var som mest spännande. Vi stängde av och jag trodde att sömnen skulle infinna sig direkt när huvudet hamnat på kudden. Men icke....
Slutligen gav jag upp och utnyttjade vakentiden till att göra veckans matsedel och lite annat. Resultatet kommer längre ner på sidan. Sömnen infann sig så småningom men om jag hade sällskap av några får vet jag inte. ;)
Efter frukost, tidningsläsande och småpratande runt bordet satte jag igång med köksarbete. Det var ett tag sedan jag bakade och med stundande helger kan det vara trevligt med lite fikabröd i frysen. Så efter receptletande plockades olika ingredienser fram. För att komma i lite stämning värmdes lite äppelbrygd från Kiviks musteri. Glöggen får vänta ännu någon vecka.
Så försvann några timmar och resultatet blev saffransbullar, lussekatter, biscotti, pepparkaksmuffins och ett grovt snabbakat matbröd med frukt och nötter i. Bakar och lagar mat med saffran gör jag året runt men det är ändå någor speciellt med saffransbrödet som förknippas med advent och jul.
Biscotti ska mina elever baka de kommande veckorna och jag använde samma recept hemma idag. Det blev en mindre sats med goda skorpkakor där jag använder torkade tranbär samt solroskärnor som smaktillsats. Självklart kan receptet mångdubblas om så önskas. 
Biscotti
20-24 st
ugnen ska vara på 200 grader först och sedan på 125 grader
 
45 g smör
1 dl socker
1 ägg
ca. 2½ dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
½ dl solroskärnor
2 msk torkade tranbär
 
  1. Värm ugnen till 200 grader. Placera ett bakplåtspapper på en plåt.
  2. Rör matfett och socker poröst i en skål.
  3. Tillsätt ägget och rör kraftigt.
  4. Häll mjölet i skålen men blanda inte med resten direkt.
  5. Lägg bakpulver, tranbär och solroskärnor i mjölet. Blanda sedan allt till en deg.
  6. Ta upp degen på ett bord och dela den i två delar som rullas till längder som är ca. 20 cm långa.
  7. Grädda mitt i ugnen i ungefär 20 minuter.
  8. Ta ut plåten och sänk ugnsvärmen till 125 grader.
  9. Skär nu längderna i sneda bitar som är några centimeter breda.
  10. PLacera bitarna med snittytan uppåt på plåten igen. Torka dem i ugnen i 30 minuter. Vänd dem efter halva tiden.
  11. Förvara biscotti i en plåtburk i rumstemperatur.
 
Matsedel vecka 48
 
Måndag: Misofräst svamp, potatismos och bräckt sparris
Tisdag: Raggmunkar med lingon och coleslaw
Onsdag: Quornfärssås med pasta
Torsdag: Pumpasoppa med grovt bröd
Fredag: Kålpudding med klyftpotatis
Lördag: Bortbjuden på kalas
Söndag: Bönstroganoff med råris
 
 
Taggar: biscotti;