23 grader både inne och ute


Sol ute, sol inne.
Sol i hjärta och sol i sinne.

Så mycket lättare allt känns när solen visar sig och tinar upp oss i kalla norr. Fast det är klart att i Malmö kanske vi inte räknar oss till norr precis. Skönt är det i vart fall.


Trädgårdens syrener har nästan blommat över nu. Tänk, det som var en typisk skolavslutningsblomma förr! När lokalerna skulle smyckas och de sommarklädda barnen ha lov med spring i benen. När den sköna solen skulle värma även då. Nu är det tre veckor kvar på terminen för eleverna och ytterligare en innan lärarna får semester. Det blir en sommarlovsstart utan syrener, men kanske är det bara jag som vill ha blomstren från förr.

Här ett mattips till sommarens utflykter och snabba luncher när man hellre vill vistas utomhus än stå i köket med matlagning.
Gör ett gäng med piroger och lägg i frysen. De kan tinas upp för att sedan ätas varma eller kalla. Komplettera med sallad och en kryddsmaksatt turkisk yoghurt. Kanske även ett glas vitt kan serveras till. Välj själv, vatten eller vin!


Piroger 5 - 6 st stora
Ugnen: 225 grader

Degen:
1 dl olja
2 dl mjölk eller vatten
0,5 pkt jäst
2 krm salt 
ca. 5 dl vetemjöl

Fyllningen:
1 hackad gul lök
I liter skuren vitkål
1 liten burk skivade champinjoner
1 finskuren röd paprika
Salt
Peppar
100 g mjukost
2 msk olja
( Alla ingredienser till fyllningen utom osten fräses ihop i en stekpanna så det mjuknar. Slutligen blandas osten ner. )

Ägg till pensling

1. Värm olja och vätska i en kastrull tills det är fingervarmt.
2. Tillsätt söndersmulad jäst och salt.
3. Tag i mjölet i omgångar tills det blir en smidig deg.
4. Låt degen jäsa medan fyllningen görs.
5. När fyllningen är gjord delas degen upp i så många bitar som du vill göra piroger.
6. Varje degbit kavlas ut till en rund tunn kaka.
7. Fördela fyllningen på degen. Vik ihop och tryck ihop kanterna med en gaffel.
8. Låt pirogerna jäsa på en bakplåtsklädd plåt i 15 minuter.
9. Pensla med ägg och grädda sedan mitt i ugnen ca. 15 minuter.

Om det blir fyllning över kan den serveras som tillbehör till pirogerna.
Det går lika bra att fylla pirogerna med en köttfärsröra.

Visa fler inlägg