23 grader både inne och ute


Sol ute, sol inne.
Sol i hjärta och sol i sinne.

Så mycket lättare allt känns när solen visar sig och tinar upp oss i kalla norr. Fast det är klart att i Malmö kanske vi inte räknar oss till norr precis. Skönt är det i vart fall.


Trädgårdens syrener har nästan blommat över nu. Tänk, det som var en typisk skolavslutningsblomma förr! När lokalerna skulle smyckas och de sommarklädda barnen ha lov med spring i benen. När den sköna solen skulle värma även då. Nu är det tre veckor kvar på terminen för eleverna och ytterligare en innan lärarna får semester. Det blir en sommarlovsstart utan syrener, men kanske är det bara jag som vill ha blomstren från förr.

Här ett mattips till sommarens utflykter och snabba luncher när man hellre vill vistas utomhus än stå i köket med matlagning.
Gör ett gäng med piroger och lägg i frysen. De kan tinas upp för att sedan ätas varma eller kalla. Komplettera med sallad och en kryddsmaksatt turkisk yoghurt. Kanske även ett glas vitt kan serveras till. Välj själv, vatten eller vin!


Piroger 5 - 6 st stora
Ugnen: 225 grader

Degen:
1 dl olja
2 dl mjölk eller vatten
0,5 pkt jäst
2 krm salt 
ca. 5 dl vetemjöl

Fyllningen:
1 hackad gul lök
I liter skuren vitkål
1 liten burk skivade champinjoner
1 finskuren röd paprika
Salt
Peppar
100 g mjukost
2 msk olja
( Alla ingredienser till fyllningen utom osten fräses ihop i en stekpanna så det mjuknar. Slutligen blandas osten ner. )

Ägg till pensling

1. Värm olja och vätska i en kastrull tills det är fingervarmt.
2. Tillsätt söndersmulad jäst och salt.
3. Tag i mjölet i omgångar tills det blir en smidig deg.
4. Låt degen jäsa medan fyllningen görs.
5. När fyllningen är gjord delas degen upp i så många bitar som du vill göra piroger.
6. Varje degbit kavlas ut till en rund tunn kaka.
7. Fördela fyllningen på degen. Vik ihop och tryck ihop kanterna med en gaffel.
8. Låt pirogerna jäsa på en bakplåtsklädd plåt i 15 minuter.
9. Pensla med ägg och grädda sedan mitt i ugnen ca. 15 minuter.

Om det blir fyllning över kan den serveras som tillbehör till pirogerna.
Det går lika bra att fylla pirogerna med en köttfärsröra.

Taggar: piroger;

M som i måndag eller moussaka

Till vänster en vegetarisk och till höger en med kött.

Moussaka stod på menyn och efter den goda måltiden var även fyra  lunchlådor fyllda. Perfekt till den kommande jobbveckan. 
Moussaka är en av de rätter jag fattade tycke för på 80- talet när flera resor till Grekland gjordes. Då kunde det vara basfödan under en hel semesterresa. Det och tsatsiki samt inte att förglömma ouzon. Numera gör jag min moussaka vegetarisk. Ibland blir det en quornfärssås som fyllning och ibland en ren grönsakssås. 
Den goda gratängen som är Greklands nationalrätt, består av skivad aubergine, en kanelkryddad köttfärssås och en tjock ostsås. Allt varvas i en ugnsfast form och gräddas cirka 30 minuter i 200 grader.


Idag gjordes moussakan delvis enligt den hemkunskapsbok mina elever får använda och enligt mitt eget kylskåpsinnerhåll. Det betyder att potatis fick ersätta auberginen och ostsåsens ost blev ricotta. Hade jag tagit lasagneplattor istället hade det blivit en helt annan maträtt.

Idag hade jag planerat att börja med stensättandet vid nya grinden. Tyvärr var inte vädrets makter snälla men fem ynka små stenar finns nu som en start på det som komma skall.
Lite skrivningar har också rättats och det är inte helt fel nu när det närmar sig betygsättartider. 


Taggar: moussaka;

Sniglar till lunch?

 
Tur för den lille rackaren att jag inte äter kött. Risken hade annars varit att den hamnat i en gryta och sedan serverats med vitlökssmör. Låter det gott? Inte för mig men säkert för många andra. 
Här ett recept från Per Morberg 
Snigeln är ganska vacker och kämpar på med sin byggnad på ryggen. Nackdelen är ändå att den tuggar i sig det som ska bli ätbart för mig om några månader, just nu squashplantor. Om den äter kompostskräp gör mig inget men mina grönsaker, där går gränsen.
Igår byggde T. och jag en grind för att avgränsa vår trädgårdsavdelning och tomtens framsida från varandra. Samtidigt gör vi det svårare för besökande småbarn att springa ut på gatan.
 
Så här såg det ut vid husets trappa för 7 år sedan.
 
Så här såg det ut igår.
 
 
Idag väntar jag på att regnet ska upphöra så att plattorna kan avlägsnas. Vill ju inte bli blöt när jag jobbar och jag har inget hus på ryggen som skyddar mig.
 
Förra veckan hade vi leverans från Linas matkasse och en av rätterna var den här.
 
Pasta med ett fräs av skogschampinjoner, lök och persilja. Rätten serverades med en äggula och pecorino, som är en riven getost. En mycket god och snabblagad rätt som dessutom kompletterades med en färsk spenatsallad. "Lina" tipsade om att äggvitorna som inte skulle användas kunde sparas till en marängdessert av något slag. Jag fick tre vitor och i lördags gjorde jag därför maränger av dem. Maränger innehåller mängder av socker för att vitorna ska vispas styva men jag tyckte att 1½ dl socker per vita var i mesta laget. Därför gjorde jag mina maränger så här.
 
 
3 äggvitor vispades med endast 1½ dl socker till en hård smet som kunde vändas upp och ner.
Jag hade finhackat 100 g mandel som sedan vändes ner i smeten.
På två plåtar klickade jag ut maränger som sedan gräddades i 175 grader i 15 minuter. Jag sänkte sedan värmen till 50 grader och lät plåtarna vara kvar i 10 minuter till.
OBS!
Endast en plåt i ugnen i taget.
 
På kvällen serverades fruktsallad med glass och maräng.
 
Om det nu inte ska serveras sniglar till lunch, vad blir det då för mat?
 
Matsedel vecka 20
 
Mån: Potatismoussaka.
Tis: Mandelbullar, stuvade makaroner, coleslaw.
Ons: Spenatpaj, rosensås.
Tor: Tomatsoppa med pasta och mozarella.
Fre: Piroger.
Lör: Dillquorngryta, potatis. Rabarberpaj med fetaost och en variant med vaniljsås.
Sön: Gulaschsoppa, focaccia (blev inte som planerat förra veckan). Chokladpudding med maränger.
 
Skrivis Bakeri:
 
 
 
 
Taggar: maränger, trädgården;