Öppet Hus

28 maj på en skola i Vellinge kommun:
 
Mellan 17.00 och 19.00 var det igår öppet hus på Tångvallaskolan i Falsterbo. Det är en skola med barn i klasserna F-9. En arbetsplats där det sprudlar av glädje till vardags men igår blev det än värre. Det kom syskon, föräldrar och mor-och farföräldrar i mängder. Elever och lärare hade gjort fint och plockat fram allt möjligt som det jobbats med under den gångna terminen. Det var dansuppvisningar, musik och sång, och tävlingar av typen "Vem är smartare än en tredjeklassare" för att bara nämna en del. Utanför skolbyggnaderna svajade flaggorna och det var bara att stiga på!
 
Innanför fönstren längst till vänster i bild befann jag mig. Där har hemkunskapen sina lokaler och där bakades det muffins. Årskurs 9 hade caféverksamhet under kvällen och till den producerade vi 500 muffins. Choklad eller hallon, vanliga, glutenfria, äggfria, laktosfria och veganska. Det var en del att hålla koll på!
Först var det sex elever som bakade och efter en timme avlöstes de av sex andra. Allt gick som smort. Besökare kom och berömde bagarna, de fotograferade och filmade och alla var så positiva. En mamma kom in och sa till mig att hennes son hade aldrig bakat hemma och nu fick hon se en dold talang.
Jag själv var ganska låst vid köket, som det heter, men vid ett tillfälle tog jag med mig en bricka med nybakat på och gick bort till caféet. Vilken kö där stod utanför! Det var väldigt populärt precis som försäljningen av soppa med bröd var i matsalen.
För att få min del att fungera krävdes ett bra recept att utgå ifrån och jag hade förberett med uppvägda ingredienser i skålar som stod framme på arbetsbänkarna. Eleverna fick arbeta en och en för att inte tappa fokus men självklart kunde de vara sociala med varandra ändå. Det var lite som "på riktigt". 
Sista gruppen gjorde grovdisken och sedan tog jag finliret när de lämnat skolan för dagen.
20.15 satte jag mig i bilen och for mot Malmö -trött men nöjd! 
Som lön för mödan har elever och lärare ledigt idag därför blev det en välförtjänt sovmorgon.
 
 
Taggar: Chokladmuffins;

En bit på väg och ta en kaka till

Tisdag och ledig dag, eller undervisningsfri iaf. Mulet ute så det kändes perfekt att  börja knyta knyta ihop säcken / säckarna inför betygen som snart ska sättas. Många är eleverna som vill ha bästa betyget och det ska de få - sitt bästa!
Ännu återstår många timmars funderingar innan betygen manglats fram den 9 juni. Sedan är det för sent, men just nu känner jag att läget är under kontroll. Den 13 juni är det skolavslutning för eleverna där jag har min anställning.
En paus gjorde jag när matvaruleveransen anlände. Så smidigt det är att bara ta emot i dörren och sedan plocka in varorna där de trivs bäst.
En annan paus gjordes då jag snabbt fixade en mjuk kaka som sedan avsmakades när T. kom hem från jobbet. Det blev en vegansk sockerkaka med lite riven kokos i. Äggen ersattes med aquafaba som är spadet som blir när kikärtor kokats. Köps konserverade kikärtor kan det spadet användas. Mjölk- och smöralternativ användes också förstås.
Kakan blev väldigt god och fick följa med ut i trädgården för en fotostund vid den nyinköpta alunroten.
Det blev faktiskt en tredje kortare paus under de fem timmarna då jag "skrivbordsarbetade". Det var när jag vattnade tomater och annat i växthuset. Den första minigurkan är nästan klar för skörd men får vänta någon dag till innan den ska avnjutas. Så roligt det är att se resultatet av eget arbete!
 
Vegansk sockerkaka med kokosflingor
ugnen 175 grader
Smörj och bröa en sockerkaksform som rymmer ca. 1½ liter.
 
75 g margarin (mjölkfritt)
1 dl aquafaba
1½ dl strösocker
3 dl vetemjöl
1 nypa salt
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
½ dl kokosflingor
1 dl havre- eller mandelmjölk
  1. Smält margarinet och låt det svalna.
  2. Vispa aquafaban med sockret så det blir pösigt.
  3. Blanda de torra ingredienserna i en egen skål innan de blandas med det nyss vispade.
  4. Rör, inte vispa, i mjölken och den svalnade margarinet. 
  5. Häll upp smeten i den smorda sockerkaksformen.
  6. Grädda mitt i ugnen ca.35 minuter.
 
 
Taggar: Vegansk sockerkaka;

Svampbiffar, får det kallas så?

Fick leverans från Mathem.se i torsdags. Min vana trogen valde jag att köpa en kasse grönsaker av andrasortering och samma med frukt. Andrasortering är verkligen inte skräpvaror utan kan betyda en liten prick, aningen för mycket mogen eller bara att en förpackning blivit bruten för att plocka bort den frukt eller grönsak som inte platsar längre. Det vanliga har tyvärr varit att rensa bort och kasta när det kommer nytt till butiken som ser fräschare ut. Skandal!
I veckans grönsakskasse fanns bl.a. en förpackning fina champinjoner. De skulle användas idag.
 
För någon vecka sedan tipsade min ena son om svampbiffar som han gjort. Perfekt tänkte jag och letade fram länken han sänt mig. Jag valde att steka mina biffar istället för att fritera, vilket går precis lika bra och är betydligt bättre på många sätt. Några andra justeringar gjorde jag också. Resultatet blev lyckat och gott.
 
Muskotkryddat potatismos med hackad spenat, rabarberchutney och 
champinjonbiffar.
 
 
8 biffar
 
1 tsk olja
250 g färska hackade champinjoner
 1 mellanstor lök
1 klyfta vitlök
---
2 msk vegansk mjukost  (gärna med tomatsmak)
3 msk vetemjöl
2 msk solroskärnor
2 msk ströbröd
1 msk hackad dill
½ tsk salt
1 krm peppar
---
stek biffarna i olja
 
Fräs svamp och lök tills den "vattnat" av sig och fått färg.
Låt sedan svampen svalna ca.10 minuter.
Mixa svampen eller blanda den bara med resten av ingredienserna.
Forma till biffar och stek i olja.
 
Namnet då?
 
Det pågår en hel del diskussioner om att det är felaktigt att använda namnen biffar, bullar eller korvar till sådant som inte är tillverkat av animaliska ursprungsprodukter. Sådant tycker jag är så löjligt och knappast kan orsaka förvirringar om man har koll på vad som köps och konsumeras. Men om det nu är så viktigt är det väl bara att hitta på lite nya namn. Därför kanske mina champinjonbiffar borde heta fritters som i det engelska ursprungsreceptet i länken ovan. Fast nu har jag ju inte friterat dem..... hmmm  
Taggar: Svampbiffar - veganska;