Böcker och annat läsvärt

"Att läsa utan att reflektera är som att äta utan matsmältning."
Edmund Burke 1729 - 1797
 
Lite tristare väder idag, mulet och svalare men ändå helt ok. Drog mig in i växthuset med min kaffekopp och lite läsvärt. Började läsa i en ny bok igår. Den heter Jonas Eckel och en norsk författare, Karin Fossum är upphovet till den. På baksidan står att det är en skickligt berättad historia som ger en krypande känsla av obehag. Ja det återstår att se om huvudpersonen Jonas Eckel är speciell som det står i bokens första mening.
Passade på att åka iväg för att uträtta lite ärenden i eftermiddags och köpte då senaste numret av tidningen VEGO. Det är en vegetarisk mattidningen jag skrivit om tidigare. Mängder av goda recept och tips som inbjuder mig till att testa själv det som andra redan gjort. Det vattnas i munnen av alla vackra bilder och jag markerar det som lockar mig mest just nu. Marockansk kikärtssallad, äggfri majonnäs, solrosfröbollar, fyllda pannkaksknyten, edamamefalafel mm mm. Edanmame är inget konstigare än färska, gröna sojabönor. 
Det tredje läsvärda är en gammal bok om hemkonservering. Den är tummad och fläckig eftersom jag använt den många gånger. När jag gick min lärarutbildning i Göteborg på 1970- talet användes den som kurslitteratur i "praktisk matlagning".  Jag har många gånger tänkt tillbaka på vilken fantastisk bra utbildning jag fick och så mycket privat nytta jag haft av den. Det var verkligen att förena nytta med nöje, inkomst med privat användning. Eller husmorskunskaper som man sa förr.
Igår kom boken fram igen då jag gjorde saft av en del av svartvinbärsskörden som buskarna på gården skänkt oss. Sådan saft är som en dunderkur mot onda halsar och förkylning när vintern slår till igen. Men saften ska då drickas varm, kom ihåg det!
 
Vinbärssaft
 1 kg svarta vinbär
7 dl vatten
5 dl socker per liter avrunnen saft
 
Skölj bären men de behöver inte repas från stjälkarna.
Lägg dem i en syltgryta och häll i vattnet.
Koka under lock i 10 minuter och tryck sönder bären då och då under tiden.
Låt sedan allt rinna genom en silställning.
Mät saften och blanda med den sockermängden som behövs.
Koka långsamt 10 minuter.
Skumma saften tills den är helt klar.
Förpacka i flaskor eller frys den.
Jag fryser in saften i små förpackningar och behöver då inget konserveringsmedel.
Saft förpackad i små dubbla plastpåsar klara för frysen.
 
Avslutningsvis en bok som jag fick idag av en granne som håller på att flytta. Boken är full av köksråd från en svunnen tid och har bearbetats till svenska förhållanden. Den innehåller knep när man inte hade modern utrustning som frys eller när man inte importerade frukter och grönsaker mitt i vintern. Jag har all anledning att återkomma till denna fantastiska bok och kunde inte låta bli att låna en bild som finns på första sidan.
 
 
 
 
 
Taggar: Svart vinbärssaft;

Vill dra ut på varje minut

 
Sommar, svensk sommar, sol och varma vindar, svala kvällar och ledig tid. Sådant som man sitter och längtar efter när vintern kommer igen. Allt detta har vi här nu och jag vill verkligen dra ut på den härliga känslan de sista två semesterveckorna som återstår för mig.
i år har jag/vi haft en sommar på hemmaplan och det har känts skönt att varva ner. Dagsutflykter kan vara lika givande som längre resor, plus lite snällare mot plånboken.
En resa  upp till huvudstadens omgivningar blir det som kommer att sätta punkt på årets semester. Min äldsta dotter fyller då år? Hon föddes 1976 så har jag inte avslöjat hennes ålder då hon ju som många kvinnor fyller 25.
En Londonresa i slutet på hösten planeras också. Har tänkt mig en långhelg för att turista och hälsa på "minstingen" som har fått jobb och flyttar dit om en vecka.
Men än så sitter jag här i skuggan och luktar på blommorna medan jag kisar upp mot solen. Livet är skönt!
Den bästa tomatsåsen är hemkokt
 
Skålen intill mig innehåller en del av morgonens tomater och paprikor som skördats i växthuset. Sedan har jag plussat på med lök, aubergine och det ska även bli squash samt kryddor och olivolja. Allt skärs i mindre bitar och hur härligt är det inte att sitta ute med den sysslan?
 
Snart tar jag fram den stora järngrytan från Skeppshult och fräser först allt en stund i olja. Därefter häller jag på så mycket vatten att det precis täcker grönsakerna. Kryddar med grönsaksbuljongtärning, smulat lagerblad och låter såsen småputtra i 30 minuter under lock. Under tiden kryddar jag med örtkryddor från trädgården, smakar av och späder såsen om den ör för tjock.
Ingen köpt tomatsås i världen slår den hemkokta. I frysen förpackad till senare användning är det sommarlycka om något.
Gårdagens middag var ostfyllda quornsnitzlar som tillagats i ugnen. Mycket goda till till potatisen som köpts på Eriksgården utanför Sjöbo. Till det severades egenodlade gurka som lagts i ättiksblandning och en smarrig, lite grov currymajonnäs. Maten passade bra med ett glas kall öl till.
På tal om öl och alkohol gäller det att se upp med sådana  drycker när det är varmt ute. Här är en artikel från tidningen Metro.
 
 
Currymajonnäs
3-4 port.
 
1 tärnat äpple
1 liten tärnad paprika
2 msk klippt gräslök
2 tsk curry 
svartpeppar och salt
0,5 dl majonnäs
1 dl matlagningsyoghurt
 
 
Glutenfri söndagspaj
4-6 port.
Vem kan motstå denna goda paj? Inte jag, sambon eller den besökande sonen och inte heller grannen som "tittade förbi". Serverad med lätt smält vaniljglass var den som gjord för en söndagsfika under parasollet.
 
Smuldegen som ska vara kladdig blandades med följande:
100 g mjukt smör
1 dl mandelmjöl
0,5 dl kokosflingor
1 dl havregryn
0,5 dl rårörsocker
 
I den smorda pajformen hade jag:
1 skuren rabarberstång
4 nektariner i bitar
4 dl hallon
2 msk rårörsocker
 
På frukten och bären smulade jag degen samt garnerade med lite flagad mandel och gräddade sedan pajen 25 minuter i 200 graders ugn.
Taggar: Hemkokt tomatsås, currymajonnäs, glutenfri sommarpaj;

Rapport från och köksengagemang i Skrivis hus

Igår fick jag ett brev på posten. Ja, ett riktigt handskrivet brev och med det följde en bok. Engagemang heter den och författaren är Per Grankvist. Brevets avsändare var min syster som i brevet berättade hur hon ordnat en föreläsning med författaren till det företag som hon är chefens högra hand på. Läs gärna boken, skrev hon i brevet, och du kan även titta på YouTube där föreläsningar finns bandade. 
Tack kära syster, för boken som verkligen ska läsas!  Men som en teaser tittade jag på YouTube för en stund sedan. En halvtimmes underhållande genomgång om vad som engagerade oss tidigare och numera var en väl använd halvtimme. Länk finns nedan.
Som en parentes kan sägas att jag blev sugen på att se Batman och Robins tidiga äventyr och att jag inte har likat en viss godsak på Facebook.
 
Gårdagens middag var en fullpoängare
Förutom att middagen igår var så himla god så kunde vi sitta utomhus på altanen för att äta den. Och då var klockan över 21. Det har inte kunnat ske många gånger den här sommaren. Recepten jag utgick ifrån var ur tidningen VEGO som jag skrev i gårdagens inlägg. Men som vanligt anpassar jag till vilka råvaror som finns hemma.
Potatis med dillpesto, morotssallad och kikärtsbullar med soltorkade tomater.
Till detta smakade vi nyupptappat vin. Ett glas vardera fick räcka eftersom resten ska lagras några månader.
 
Tillagningsmetod
Potatis med dilllpesto
4 port.
 
800 g potatis tärnas och kokas i saltat vatten
1 dl cashewnötter eller andra nötter mixas
och blandas med
1 dl olivolja
1 dl hackad dill
0,5 dl riven smakrik ost
svartpeppar och ev salt
 
När potatisen är mjuk får den svalna lite och blandas sedan med  dillpeston.
Så gott!
 
Kikärtsbullar med soltorkade tomater
4 port.
 
1 burk kokta kikärtor
0,5 dl ströbröd
1 gul lök
2 klyftor vitlök
5 soltorkade tomater i olja
1 näve färsk hackad basilika
1 msk torkad oregano
0,5 tsk svartpeppar
0,5 tsk salt
3 msk olivolja
 
Häll av vattnet från kikärtorna och mixa dem i en skål.
Blanda med ströbröd, hackad lök och hackade tomater samt resten i receptet.
Forma till platta eller runda bullar och stek på medelvärme i olja.
 
Här ska blandas och sedan stekas fantastiskt goda bullar.
 
Morotssalladen var som vanligt god men den här gången gjorde jag inte som i receptet. Där står att de tunna morotsskivorna ska bakas i ugnen. Jag stekte dem istället i en torr stekpanna och det var hur bra som helst.
Taggar: Per Grankvist, engagemang, kikärtsbullar med soltorkade tomater, potatis med dillpesto;