Se upp för nötter

(null)
Både T. och jag är lediga på fredagar vilket är hur härligt som helst. Det brukar ändå tyvärr betyda att den där kända fredagströttheten kommer en kväll tidigare. Men det får vi ta.
Till kvällens serietittande (vad det nu blir) har inköpts en påse jordnötter. Gissa vår förvåning när det står: Kan innehålla spår av nötter. Jag är tacksam om påsen innehåller jordnötter men förstår förstås att man varnar för andra sorters nötter. 
Så lite kul var väl varningen ändå eller är det bara jag som är trött i huvudet?
(null)
Kanske har jag inandats för mycket såpa och fönsterputsmedel under mitt långa städpass hemma idag. Har jag blivit mer snurrig än vanligt?
Nu luktar det i alla fall gott här och köksgolvet går det nästan att spegla sig i. 
Imorgon blir det sovmorgon..............
 
 
 

En gång ska du vara en av dem som levat för längesedan

 
 
 
Med fokusering och stark vilja har jag idag fått till några olika övningar där mina elever i årskurs nio ska visa sina kunskaper i konsumenträtt. Det gäller att förstå olika ord och begrepp och att använda dem på rätt sätt. Det finns många bra websidor där tips kan hämtas som Kronofogden, Konsumentverket och andra. Det gäller att ge eleverna möjligheten att undvika den där förädliga skuldfällan som många trampar i. Mitt arbete idag tog några timmar och jag kände mig nöjd när det var klart.
 
Efter skrivbordsarbetet belönade jag mig själv genom att få fortsätta mitt släktsökande kring Arbetskarlen och f.d. sjöartilleristen Johan Pehrsson Loo som gifte sig och bildade familj i Blekingesocknen Nättraby. Jag tror mig veta en hel del om hans födelse i Vinnerstad 1784 och uppväxt i Östergötland och hur han sedan kom till Stockholm 1806. Därefter är det en lucka tills han dyker upp i Nättraby 1816. Johan Pehrsson föddes med ett annat efternamn och om jag har rätt i mina antaganden om hans barndom är det en spännande resa som kan göras bakåt i tiden. Men än vågar jag inte avslöja något om den. Johan är min morfars-farfars-morfar och han levde mellan 1784-1827.
Nättrabys Kyrka är från 1100-talet och ligger vid Nättrabyån som rinner ut vid Karlskrona. Precis innanför muren mot ån finns en familjegrav där min morfar och hans föräldrar ligger begravda.
2017 var min bror och jag på ett av våra gemensamma besök i vår mammas och släktens fotspår. Då visade några släktingar oss den vackra platsen där graven finns. Vår mamma hade aldrig under hela sin levnadstid velat visa platsen för oss då den förmodligen rev upp allt för jobbiga minnen hos henne. Men nu vet vi om platsen och om allt går som jag vill ska jag kunna väva ihop släktsagan lite till.
En gång skall du vara en av dem som levat för längesen.
Sagt av Pär Lagerkvist som fick Nobelpriset
i litteratur 1951.

Vi komma, vi komma

Från Pepparkakeland komma de goda kakorna när det närmar sig juletider. Kan tyckas att det är lite i tidigaste laget nu. Men när det idag var barnbarnsdag nummer två och en önskan om att få baka pepparkakor var det bara upp till mig att uppfylla den önskan. Vilken tur att jag då hade en pepparkaksdeg i frysen. Jag snabbtinade förpackningen i en skål med varmt vatten och sedan var det bara att börja baka. Vinterkänsla med snö fixades med vetemjöl som pudrades över bakbordet och degen.
En liten stund innan bakningen skulle påbörjas knackade det försiktigt på dörren. Där stod ett grannbarn som gärna ville vara med och baka. De båda flickorna som är nästan jämngamla fann varandra väldigt snabbt och höll sedan varandra sällskap hela dagen.
Varsinn påse med pepparkakor fick de och jag kunde inte annat än baka lite till oss här i huset också.
Efter en enkel lunch gick vi ut på ett uppdrag där två lekplatser i närområdet skulle testas. Bilderna är från den lekplats som lågt längst bort. Där finns ett skepp som man kunde leka i. Det som lockade flickorna mer var en karusell som de ville åka fort, fort i. Jag tror att jag blev yrare än de blev. Då behövde jag ändå inte göra mer än putta på så de fick bra fart.
Direkt efter första lekplatsen besökte vi nästa men där tog jag inga bilder. Båda flickorna var eniga om att lekplats två var bäst för där var en karusell som kunde snurra ännu snabbare. 
Det var lite småkallt ute idag så det var skönt att komma hem till värmen igen där det vankades mellanmål och senare popcorn med filmmys.
 
Nu har det varit två barndagar här men i morgon är det dags för jobbförberedelser igen. Jag har tänkt få till några små övningar till mina olika hemkunskapsgrupper så eleverna kan få visa vad de lärt sig den här terminen.
 
Putsa fönster står på min lista också. Förra veckan kom vår fönsterputsare och gjorde dem rena på utsidan och det var ju bra men nu syns ju ännu tydligare hur smutsiga insidorna är. Man brukar ofta säga att det är insidan som räknas, undrar om det gäller även för fönster.
 
Beträffande insidan läste jag i Expressen om att det sias om att vegetariska köttalternativ kan sälja lika mycket som äkta kött 2030. Man tycker sig se att det många trott vara en trend snarare är ett skifte i sättet att göra våra matval. Här en länk.
 
Ett gott och näringsrikt alternativ till kött serverades till middagen här i huset ikväll. Svarta bönbiffar med kokta potatisklyftor och en champinjonsås förstärkt med rödlök, tomatbitar och hackad paprika. Såsen gjordes av havregrädde. Biffarna blev väldigt goda. Testa gärna när du har en köttfri måndag eller varför inte vilken dag som helst. 
 
Bönbiffar
3-4 port.
1 förp. kokta svarta bönor (häll bort vätskan)
1 hackad gul lök
½ dl havregryn
½ dl ströbröd
½ dl majsstärkelse
1 krm peppar
1 msk soja
ev. salt
 
Mixa och blanda allt.
Forma till små biffar och stek i olja.
 
Taggar: bönbiffar;