Kauralastut

 
Igår regnade det hela dagen, ja hela dygnet. I Malmö kom det mer än 50 mm. Det är en hel del vatten och betyder 50 liter per kvadratmeter. Hade allt detta fallit på en timme skulle det vara ett stort skyfall men som tur var tog det många timmar på sig. Alla våra vattentunnor är nu fyllda till bredden.
Min att-göra-lista för den närmaste tiden består av både inom- och utomhussysslor men igår valde jag endast sådant som kunde utföras under tak.
Utsortering av gamla jobbpapper tycks ta evigheter. Pärmar som innehåller sådant som ska kastas, kastas, kastas och kanske sparas. Minnen som dyker upp från mina olika arbetsplatser, elevers namn som flyger förbi och stannar till en stund när sorteringen pågår. Hur gick det för dem och har de det bra? Ännu återstår mycket att rensa bort men det går framåt.
 
Kauralastut och matbröd
När det är regnigt och ruggigt ute passar det bra att få upp värmen i köket med bakning, ugnen gör underverk. På min lista hade jag noterat att matbröd, äppelkakor och havrekakor skulle bakas den här veckan. Två limpor rågsiktsbröd blev det och då använde jag ett recept från Lindas bakskola. Dubblera gärna receptet och få två limpor lika snabbt som en. Här är receptet
 
Äppelkakor blev det inga igår, jag har däremot plockat fram ingredienser för att göra några nu. Det har inte blivit många äpplen på vårt eget träd i år men de lär räcka till dagens kakor.
 
Så till lite kvällslyx en regnig tisdagskväll i augusti. Min sambo som är född i Finland (Åbo) brukar uppskatta när här serveras finska rätter och bakverk. Jag som brukar veganisera olika recept behövde inte göra det själv den här gången då detta dök upp i tidningen VEGOs sommarnummer. Resultatet blev lyckat!
Kaura betyder havre och lastut spån eller flis. Alltså en havrekaka som vi på svenska kallar för havreflarn. Jag halverade receptet och fick då 20 stycken kakor som var ca. 8 cm i diameter.
Provsmakningen skedde med havreglass och en klick fruktkompott till en mugg kaffe.
 
Här är receptet med de mängder jag tog. Använd en våg så blir mängderna mer exakta!
 
Kauralastut
ugnen 190 grader
20 kakor
 
70 g havregryn
60 g strösocker
15 g vetemjöl
2 krm bakpulver
1 krm salt
50 g kallpressad kokosolja
50 g naturell yoghurt (gärna havre)
 
  • Blanda alla ingredienserna i en skål.
  • Låt smeten stå 15 minuter i kylen.
  • Klicka ut smeten i 1 msk stora klickar på bakplåtsklädda plåtar. Jag hade 10 klickar per plåt. De ska ligga glest för de flyter ut.
  • Grädda mitt i ugnen ca. 12 minuter. Ytterkanterna på kakorna ska bli bruna.
  • När kakorna svalnat stelnar de i mitten så ta inte bort dem från plåten för tidigt. 
 
 
 
Taggar: Finska havreflarn, kauralastut;

Skurarna avlöser varandra

Idag är det ett innersittarväder, perfekt för reflektioner över ditten och datten. Långfrukost med nybakade bullar som levererades hem till dörren inledde lördagen. Med på bordet fanns även nypressad apelsinjuice. Vilken lyx!
 
 
 
 
Har idag beställt några nya böcker inför höstens läsande i någon myshörna, med kaminen tänd och en tekopp i handen. Fyra böcker blev det.
 
        bokomslag Tidvatten  bokomslag Älvornas kulle  bokomslag Berätta aldrig det här
 
Augusti får väl ändå räknas in i sommarmånaderna och mitt mål med att läsa tio böcker under sommaren har jag nu uppfyllt. Bok nummer tolv ligger på tur för att dela med sig av sitt innehåll. Titeln är Herravälde och författaren Elin Olofsson. Boken utspelar sig 1921 och Alice man får ett slaganfall. Hon får då ta över hans företag som visar sig vara något helt annat än hon trott. Boken ska handla om tre kvinnors kamp för frihet. 
Igår avslutade jag " Ett år av vila och avkoppling" Trots att den endast bestod av 220 sidor tog den mig en hel vecka att läsa och jag hade lust att flera gånger bara lägga den åt sidan. Men se det fick jag inte (för mig själv).
På omslagets baksida går att läsa: "Underhållande och välskriven sedeskildring. Rå och briljant i sin skoningslösa samtidskritik." "Svindlande läsning."
Men boken föll mig inte alls i smaken. Bokens jag som aldrig avslöjade sitt namn bestämmer sig i början av 2000-talet att sova bort ett helt år. Hon besöker regelbundet under året en psykiatriker och får en mängd olika preparatprover och recept som hon flitigt använder och mixar på olika sätt. Hon vet inte alltid vad hon gör då livet levs under drogpåverkan och mest sovande, en sorts kemisk dvala. Helt surrealistiskt och knäppt och alltså inte my cup of tea.
 
 
 
Gårdagens kvällsmåltid serverades utomhus i en behaglig sensommartemperatur. På menyn fanns grekisk potatissallad med stekta veganska chorizokorvar och hembakat surdegsbröd med oliver i. Ur glasen drack vi IPA från Visby, med namnet Galgbacken. Grekisk potatissallad är i mitt tycke den godaste potatissallad som kan göras och när jag nu äntligen hittat en god vegansk "fetaost" ska den göras oftare.
Salladen består av kokt potatis i bitar, skivad rödlök, osttärningar, oliver, torkad och färsk basilika och på toppen ringlad olivolja.
Ost och ägg är de enda animaliska livsmedlen vi fuskar med i vårt hushåll, resten är vegetabiliskt. Jag är dock säker på att animalisk ost kommer att fasas ut för oss inom en ganska snar framtid. Redan nu använder vi riven vegoost såväl som mjukost och nu även fetaosten. 
 
Den 9 augusti fyllde min älskade sambo år, samma datum som Tove Jansson, skaparen av Mumin. Därför for vi iväg på en utflykt till Höganäs där vi först besökte Iittala outlet som sålde en speciell sorts Muminmugg. Muggen säljs bara under en enda dag och som många andra Muminälskare är den ett måste hos oss. 
Efter inköpen besökte vi den gamla Höganäsfabriken där det för cirka hundra år sedan började tillverkas olika produkter i stengods. Vi var inne i en gammal brännugn och kunde få en känsla av hantverket som krävde sina kunniga arbetare.
Där fanns även ett s.k. microbryggeri och de hade försäljning av sitt svagare öl. Den starkare varianten finns på Systembolaget, för så är det i Sverige. 
Efter inköp och annat kom hungern vilken ledde oss till en byggnad på fabriksområdet som kallades för garaget. När vi först kom dit var där fullsatt men lite senare hade vi turen att få ett bord. Detta fick bli T. födelsedagsmåltid, vegoburgare med öl och tung rockmusik i en garagemiljö. Jag tror han uppskattade det.
 
 
 
 


Åren går

Grattis på födelsedagen min älskade dotter!
På 1970-talet bodde jag i Göteborg i fem år och studerade under den tiden till lärare. Bostaden 
fanns i Rannebergen som låg i Angered, i den norra delen av Göteborg. Under de fem åren hann jag ta min examen, arbeta något år i Hammarkullen, gifta mig och få mittt första barn. En söt liten flicka som föddes på Östra sjukhuset och som vägde 3360 gram. Hon hade mörkt hår och var så fin. Hennes fars och mitt första barn och våra föräldrars första barnbarn. Idag fyller hon år och därför sänder jag extra många tankar till henne. 🤗
 
 
En bild från Östra sjukhuset i början av augusti 1976.
 
Åren går fort när det blickas tillbaka och mycket har hänt sedan sjuttiotalet. Nu är den lilla flickan själv mor till två skolbarn och skapar sin egen historia. Det är väl det som är meningen med livet.
 
Igår var här besök av min andra dotter och vi hade "egentid" tillsammans en hel härlig dag. Vi satt i växthuset och drack kaffe med hembakad butterkaka och bondkakor. Sedan en lång härlig promenad, lunch och senare kaffe med nybakad plommonkaka. En perfekt mor - dotterdag!
 
Plommonkaka eller valfri annan smak
ugnen 175 grader
 Kakan tar 30-40 min beroende på vilken fyllning man väljer.
 
75 g margarin som först får ligga i rumstemperatur och mjukna 
1 dl socker
1¾ dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
1 dl växtbaserad mjölk
gärna några matskedar kokosflingor
½ dl sylt i klickar eller 2 dl valfria sorters bärbitar
 
* Rör först ihop margarinet och sockret.
* Blanda sedan i övriga ingredienser utom sylt eller bär.
* Häll smeten i en pappersklädd eller smord form. Ca. 20 cm i diameter.
* Grädda mitt i ugnen.
* Pudra gärna lite florsocker över kakan när den serveras.
 
 

Taggar: plommonkaka;