Tror du på Tomten? (julmat 3)

Jag sitter och doppar den sista biscottin i mitt kaffe och funderar lite över årets jul. Strax ska här städas och lagas mat inför den stundande nyårsaftonen. Då blir det besök av barn och barnbarn - härligt! Menyn är fixad och det ska bara kompletteringsköpas lite idag. Igår var vi hos sonen och busade med Agnes och hennes leksaker. Vi blev bjudna på tacos som var gott att avbryta den lite tjatiga julmaten med. Den lilla gumman somnade innan vi begav oss hemåt men någon timme senare fick vi veta att hon vaknat med hög feber. Kan det inte räcka med sjukdomar nu?
Såg du Historieätarna firar jul, när det sändes på SVT den 26/12? Där fick man veta om olika jultraditioner från då till nu. Ett program som är värt att se och det finns tillgängligt på SVTplay en månad från sändningsdagen. Den genomgående rätten sedan 1400-talet är kanske inte helt oväntat gröten, så småningom följt av lutfisken men det vi idag har på julbordet har bara hängt med ca. 100 år och kan sammanfattas i de här fyra rätterna:
 
 
Fyra rätter är det som blir över om man komprimerar den moderna julmaten. Fyra rätter och en massa julklappar och kanske någon julgran är alltså julen. Den ursprungliga anledningen till att julen firas glöms gärna bort och själv lämnade jag Svenska kyrkan för 10 år sedan och uppskattar mest ledigheten och möjligheten att träffa nära och kära några dagar.
Som synes på min skärmbild har jag uppe en flik från bloggen Vegankrubb, där hittade jag receptet på kålrotsskinkan vi hade i år. Den var god och ska definitivt göras igen men precis som vanlig julskinka blir man trött på den efter några dagar så nu hamnar den i en kålrotsgratäng. Det går att använda samma recept till kokning och griljeringar av rotselleri.
 
 
Griljerad kokt kålrot
koktid ca. 1 timme
Griljering 225 grader i ugnen
  • 1 Kålrot på ca 500 gram
  • Buljong:
  • 1.5 liter vatten
  • 2 tärningar grönsaksbuljong
  • 5 kryddpepparkorn
  • 5 vitpepparkorn
  • några lagerblad
  • ev. salt
  • Griljeringen:
  • 1 uppvispat ägg
  • 1 msk senap
  • 1dl ströbröd
  1. Kålroten skalas och buljongens ingredienser hälls över den i en kastrull.
  2. Buljongen ska nästan täcka kålroten. 
  3. Koka upp och lägg på ett lock.
  4. Koka på medelvärme tills kålroten är mjuk rakt igenom. Vänd den några gånger under koktiden.
  5. När kålroten är mjuk tar man upp den från kastrullen och den placeras på ett ugnssäkert fat.
  6. Den blandade griljeringen stryks på kålroten och den får sedan griljeras i ugnen tills det är en fin färg på ytan. ( Jag äter ägg men vill man göra griljeringar utan ägg finns recept på sidan Vegankrubb)
  7. När kålroten svalnat något är den lätt att skära i skivor.
  8. Servera med en god senap.
Provsmakning av den nygriljerade kålroten.
Nu är sista smulan av biscottin slut och ugnen värms upp på nytt. Här ska bakas minikorvbröd till prinskorvar.  Nu höll jag på att glömma något. 
Tror du på Tomten?
Julen 1984
 
Taggar: Kålrotsskinka;

Lite godis till julhelgen (julmat 2)

Överst Bounty från T. julklappsgodis. Underst hemgjort innan det skars i bitar.
 

 Kokosbitar som smakar som Bounty

  • Blanda följande i en kastrull och koka i 5 min.
  • 50 g margarin, ½ dl vit sirap, ½ dl florsocker, 2 dl matlagningsgrädde.
  • Tillsätt 1 påse kokosflingor.
  • Häll upp smeten på ett bakplåtspapper och ställ kallt i några timmar.
  • Dela sedan i bitar.
  • Smält 175g blockchoklad och doppa bitarna i chokladen, eller häll chokladen över och skär i bitar.
  • Låt chokladen stelna.
  • Förvara kallt.
  • Mumsiga till kaffet!
 

 

Taggar: Bountygodis;

Mandelbullar istället för mandel i gröten (julmat 1)

 
 
Mandelbullar var det som blev den största hiten av ickekötträtter på vårt julbord. Först gjorde jag en omgång enligt det recept jag hittade. De blev goda men kändes väldigt kompakta. Idag har jag stekt omgång nummer två och de var lika goda och hade en bättre konsistens. Bullarna ser nästan ut som sin kusin köttbullen och passar oss som vill äta lite annorlunda mat som ändå ser lite vanlig ut. Tänk bara på att inte bjuda en mandelallergiker att smaka.
Här är receptet efter min ändringar.
 
Mandelbullar 25 st.
  • 100 g mandel som ska malas eller mixas fint
  • 1 liten finhackad lök
  • 1 dl ströbröd
  • 1½ dl riven ost
  • ½ dl vatten
  • 2 stora ägg
  • ½ tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
  • ev. annan krydda som paprika eller örtkrydda
  • olja att steka bullarna i
  1. Blanda allt i den ordning det står i listan och rör då och då.
  2. Forma smeten till runda små bullar. Blöt händerna så är det lättare att rulla.
  3. Stek bullarna på medelvärme så de får en gyllenbrun färg. Skaka pannan då och då under stekningen och lägg inte för många bullar åt gången i stekpannan.
 
 
 Årets tomteparad