Att lägga rabarber på bröden

Ja, kanske inte riktig så jag menar men att lägga rabarber i bröden så blir det bättre. Hittade ett recept i en liten skrift som Arla gav ut sommaren 2012 och det provbakades för några dagar sedan. Av åtgången att dömma så var det gott. ;)) Som vanligt har jag gjort lite ändringar utefter vad som fanns hemma i skåpen och dessutom bakade jag inte bullar utan brytbröd i långpannan. Dubbel sats gjordes, alltså till två långpannor men mitt recept nedan är en enkelsats.
 
Rabarberbröd
1 långpanna
ugnen: 200º
  • 250 g rabarber klippta i mindre bitar
  • 3 dl vatten
  • 2 msk socker
  • 50 g jäst
  • ½ dl olja
  • 1 tsk salt
  • ev. 1 tsk brödkrydda
  • 3 dl grahamsmjöl
  • ca. 8 dl vetemjöl
  1. Rabarber kokas upp med vatten och socker och får sedan svalna till 37º.
  2. Därefter smulas jästen ner i degspadet tillsammans med olja, salt samt ev. brödkrydda.
  3. Så är det mjölets tur, graham först och sedan vetemjöl lite i taget.
  4. Degen arbetas smidig och får därefter jäsa i 30 minuter.
  5. Fram med en inoljad plåt och häll ut den jästa degen på den. Klappa ut den till en jämntjock kaka. Skåra i 20 bitar och jäs i 20 minuter.
  6. Gräddningen i ugnen tar ca. 20 minuter.

 
Testing  Testing  Testing
 

Jag har skaffat ett konto på Vimeo.com och lagt lite filmsnuttar där och vill nu bara testa hur det fungerar.
 
Den första
är lite musik från en konsert vi var på i onsdags. Platsen var Sankt Gertrud och musiken stod Pontus Snibb med band.
Den andra
filmen är på barnbarnet Agnes som tydligt demonstrerar att en 1,5 åring själv bestämmer var hon vill sitta.
 

Barnvaktskväll hos Agnes

När sonen med sambo vill ha en kväll för sig själva rycker farmorservice ut. Vem kan motstå ett charmtroll som Agnes? När jag kom hade hon själv plockat fram en film som skulle ses men sedan var hon inte så intresserad av den utan vi lekte plockaundanleksakerleken istället. Under högljutt skrattande kastade vi leksaker i en korg och golvet blev rent och fint. En perfekt lek tills hon ville leka den igen, alltså tömde ut allt på golvet. Jag får fundera ut en annan taktik till nästa gång. Efter blöjbyte, välling och Imse Vimse somnade Agnes lätt som en plätt (håller tummarna att det funkar för hela natten).
 
Innan barnvaktandet lagade jag middag hemma och det var falafel som gjordes igår och nystekta köttbullar av nötfärs till sonen. Lovade mig själv idag att undvika färdiga köttbullar från någon kyldisk i fortsättningen. Mat ska i möjligaste mån lagas från grunden hemma. 
Vi hade även en ny rätt som var ett mellanting av potatissallad och pyttipanna. Jag hittade ett recept på en Fransk potatissallad och modifierade det lite och fram kom denna rätt som blir en bra ensamrätt för vegetarianer men även passar som tillbehör till grillat mm. 
 
 
Potatis- och kikärtsallad med spenat
4 pers.
  • 1 gul lök, tärnad
  • 1kg potatis som tärnas och kokas i saltat vatten
  • 1 burk kikärtor (gärna hemkokta) 
  • 100 g bladspenat (helst färsk) skuren i mindre bitar
  • 6 körsbärstomater
  • 1 päron
  • salt, peppar, paprikapulver
  • 1 msk torkad basilika eller färsk
Allt stektes i en panna i den ordning som listan visar.
 
Taggar: Mat ska i möjligaste mån lagas från grunden hemma;

Skördetider med köksproduktioner som följd

 
 
"Ska vi plocka körsbär i min trädgård" var en låt på tapeten 1975 men den spelade inte T. för mig igår, när jag plockade det som fanns på trädgårdens träd. Han körde lite tuffare tongångar. :)
Några liter med mörkt röda bär blev det och ni anar inte vad jag saknar den körsbärsurkärnare jag köpte en gång. Den är puts väck! Jag ska strax sätta mig med dessa kärnfulla bär för att sedan baka en körsbärskaka till helgen.
 
En annan kaka som bakades tidigare i veckan var riktigt god. Jag hittade ett recept, tillsatte nytt, tog bort, blandade och vips hade ett nytt recept fötts. Här är det:
 
 
Nektarinkaka
  • 100 g smör
  • 1 dl strösocker
  • 2 ägg
  • 3 dl vetemjöl
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 dl kesella
  • 3 nektariner
  • ½ dl solrosfrön (eller hackade nötter)
  1. Sätt ugnen på 175º.
  2. Smörj en form.
  3. Rör smör och socker mjukt.
  4. Tillsätt äggen, ett i taget.
  5. Blanda ner mjöl, bakpulver och vaniljsocker.
  6. Rör slutligen i kesellan och häll därefter smeten i formen.
  7. Dekorera med nektainerna skurna i klyftor och strö över solrosfrön.
  8. Grädda kakan på ett galler mitt i ugnen ca 25 minuter.
 
Taggar: körsbär;