Delad börda är dubbel glädje

Sensommar eller höst, kalla det vad du vill men det är en härlig tid som råder nu. Synd är det bara att inte vara ledig mer och kunna njuta fullt ut. Det gäller alltså att som alltid ta till vara och se de små sakerna i helheten.
 
När jag kom hem idag möttes jag av ett vackert spindelnät utanför ytterdörren. Så fint det var när regndropparna fastnat i det och spindelns vävarförmåga syntes så mycket tydligare. Vilket naturens under jag kunde skåda!
Kaffesugen som jag var stegade jag direkt in till köket och satte på bryggaren. Fram med två av de härliga Muminmuggarna på bordet och en påse provkaffe från senaste Smartboxlådan. Det kommer från Sofiero Kafferosteri och idag fick det bli en påse mörkt Skånerostat kaffe.
Jag bara älskar alla underfundiga figurer från Tove Janssons böcker. En sak som jag flera gånger funderat på när muggen med Hattifnattarna tas fram, är hur de beter sig när de ska nå sina kaffekoppar som är i knäna.
Kupade händer
När jag ska lära mina elever hur mycket frukt, grönsaker och rotfrukter vi behöver äta varje dag, för att få näring därifrån, använder jag mig av detta råd:
Så mycket som mina händer rymmer av det gröna är bra att äta varje dag. Små barn har mindre händer och vuxna har större och så blir ju även portionerna på tallrikarna. För en vuxen motsvarar det ca. 500 g på en dag. Samma tankesätt bör gälla annat som sötsaker och drycker också. Dock är kupade händer långt för mycket att äta vid ett och samma tillfälle enligt mitt sätt att se på saken. Det går förstås att helt avstå men OM man nödvändigtvis vill äta/dricka sött så skona barnen från att få för mycket och föregå gärna som vuxen med gott exempel. Om någon tar illa upp så ber jag om ursäkt.
Kalorier (energi) finns ju även i öl och idag tog vi varsitt glas alkoholfri öl till middagen. Jag plockade fram glas från min tid som restaurangägare och kock. Lite nostalgiska minnen rusade snabbt genom huvudet, för så blir det lätt vid åsynen av vissa saker.
På bordet står dels den alkoholfria ölen Störtebeker där 1 dl ger 20 kcal och en starköl där motsvarande mängd ger 48 kcal. Den alkoholfria smakade riktigt bra och fungerade fint till maten medan den starkare ölen får vänta till vårt "fredagsmys".
Färgrik regnbågsmat
Alla dessa vackra grönsaker och frukter gör mig så glad när de plockas fram för att beredas till måltider. Idag var det kålrabbi, äpple, lök, squash, ingefära, paprika samt även champinjoner som fick bli till en ratatouille. Egenodlad oregano gav kryddsmak förutom salt och peppar. Lätt och snabbt att göra!
Falafel är inte heller svårt om en matberedare eller mixer används. Jag använde det här receptet och det ger toppengoda bollar. Tillbehöret blev bröd och lite tzatsiki. Extra trevligt var det vid spisen då T. stod för stekningen medan jag gjorde förberedelserna. Delad börda är dubbel glädje.
Gårdagens middag var extra färgrik och vacker och väldigt god. Färsk rödbetsfärgad pasta blev färdig på några få minuter. Ägg kokades och halverades. Sparris frästes och saltades samt pepprades lite. Så var det den goda saffranssåsen. Det här är rena festmaten som kommer att göras flera gånger.
Saffranssås
3-4 port.
 
1 msk olja
1 hackad gul lök
2 hackade vitlöksklyftor
2 hackade tomater
4 dl matlagningsgrädde
½ paket saffran
salt 
peppar
  • Fräs löken i olja.
  • Tillsätt sedan tomater, grädde och saffran.
  • Koka i några minuter på medelvärme och smaka sedan av med salt och peppar.
 
Taggar: Saffranssås;

Bilar

 
 
Ikväll  besökte vi Södra Sveriges största träff för motorentusiaster!
Varje tisdag från den 2 maj till den 12 september 2017, vallfärdar besökare, i alla åldrar, till skånska Löddeköpinge. Där finns ett unikt arkeologiskt friluftsmuseum, med fokus på vikingatid och tidig medeltid. Men på tisdagar är det motorfordon som lockar storpublik. VikingaTider som driver museet anordnar också tisdagsträffarna för motorvännerna och de är många. Tre stora fält med massor av bilar och motorcyklar visas upp varje tisdag mellan 17.00 och 20.00. Vi har varit där några gånger de senaste åren och idag var det dags igen.
Där finns vanliga och ovanliga bilar, söta och fula, villhabilar och villintehabilar och så några till. Idag var det två som hamnat på bild av mig.
Den första var en röd/vit söting och den var dessutom till salu. Men vid närmare titt var den nog inte riktigt så trafiksäker och bra för att köras i modern storstadstrafik. Så det fick stanna vid en bild på Citroënen.
 
Nästa bil vet jag inte ens om jag vill kalla en bil. Den var snarare ett monster och dessutom grön som Hulken. När den brummade in på fältet var det med en stor överlägsenhet över fordonen som redan befann sig där. Nej den tilltalande inte mig. Alltså kolla bara hur liten min annars så långa sambo är när han står vid bilen. Undrar om han velat ha ett sådant fordon utanför huset?
 
Tänkvärt!
Om ett år ska min nuvarande arbetsplats renoveras och byggas om och vi ska då få låna andra lokaler under byggtiden. Redan nu har jag börjat operation rensande och kastande av gammalt material som inte får följa med vid flytten. Idag kastade jag en hög med gamla elevuppgifter och mitt i högen hittade jag denna bild som togs tillvara. Teckningens tankar kan appliceras på många situationer som arbetsliv, privatliv eller varför inte politik?
 

Julmust, gröt och torkade äppelbitar

Precis det plus lite till innehöll matbrödet jag slängde ihop under lördagen. Efter jäsningen hällde jag bara degen,  som var ganska kladdig, i en långpanna och gräddade det. Minimalt med arbete och kylskåpsrensning resulterade i ett mycket gott bröd. 
Inte kylskåpsrensning men väl äppelträdsrensning ledde till en gryta mos. Bitarna av äpplen hamnade i en gryta med 1 dl vatten och fick sedan koka så de mjuknade innan jag mosade dem med en potatisstöt. Lite socker och kanel blandades i och gav ett svagt ljusbrunt mos med lite bitar i. Så vill jag att att hemmamos ska vara. Jag hällde upp det i små plastburkar och nu förvaras det i frysen. På så sätt behövs inga konserveringsmedel eller annat tjafs. Äkta vara är bäst!
På tal om äkta vara så smakade jag på en fantastiskt god choklad i fredags. Den ingick i den senast levererade Smakboxen.  Liten men naggande god var chokladen som fick sällskap av ett glas Whisky i fredags.
I Smakboxen fanns även en förpackning med en bulgurblandning. Ett nytt uppskattat tillbehör till våra måltider. Bulgur, gröna linser och pumpakärnor fungerade hur bra som helst tillsammans och i igår blev det premiär för Risentas hit när jag gjorde en quorngryta till middag.
Grytan bestod av en tomatsoppsrest som förstärktes med lök, broccoli, quornbitar, lök, kokosmjölk och kryddor.
Så här blev resultatet.
Både igår och idag har jag brottats med gamla rosor och växter som nu förpassats till skräphögen. Stenrabatten börjar bli färdig. Två källarfönster blottades och släpper nu in ljus i källarrummen igen. Jag passade på att putsa dem vilket inte skett på flera år då de blockerats av taggiga buskar. Nu återstår att göra eller införskaffa stora krukor där någon form av växter ska vara för att inte det ska bli för sterilt framför huset. De gamla krukorna som står där nu får inte heller vara med längre då de har sett bättre dagar och inte håller tätt längre. Jag känner mig nöjd med arbetet och det känns i musklerna att rötterna inte gärna ville förlora.
'
Söndagens middag blev en tomat-och mozarellapaj med tzatsiki. I fredags fick vi hemleverans från MatHem.se. Jag har sagt det förut men säger det igen. Att handla sin mat på nätet är så himla skönt, tidsbesparande och ja, bara helt toppen! Den här gången köpte jag bl.a. en kasse med 4 kg grönsaker som räknades som 2:a sortering. Det mesta var ekologiskt och förutom någon enstaka brun fläck eller mjukt parti så fick jag för 50 kronor en enorm valuta för inköpet. Kassen innehöll gula och röda tomater (de gula hamnade i dagens paj) , paprikor, gul lök, purjolök, sparris, champinjoner, avocado, gräslök, sallad, lime, citron och gurka. Alla dessa godsaker har nu omvandlats till ingredienser i den kommande veckans matsedel för våra middagar. 
Jag känner mig verkligen som den där planetskötaren och det är en behaglig känslaför själen, magen och för plånboken.
Matsedel vecka 35 - 2017
Måndag: Kikärtsgryta med lime och kokos. Äpple med crunch i glas.
Tisdag: Saffranspasta med sparris och äggklyftor.
Onsdag: Ratatouille, falafel och stekpannebröd.
Torsdag: Morotssoppa med kokos och pestomuffins.
Fredag: Rödbetsbiffar, potatisklyftor och kall bearnaise. Päronkaka med glass.
Lördag: Panerad tofu med stuvad potatis och frästa grönsaker.