- Värmde ugnen.
- Gjorde en deg till syltkakor, lät den vila lite (receptet får du längre ner på sidan).
- Vispade ihop äggstanning till pastagratänger (pastarester från måndagen).
- In med gratängerna i ugnen. Blev till en middag och en lunch.
- Satte en jäsdeg.
- Gjorde en pastasås med lök, svamp, paprika, tomater och färska kryddor. Rev ost och skar mozzarella.
- Bakade ut syltkakor och tummade en liten grop i varje. Väntade med den hemgjorda krusbärssylten.
- Tog hälften av jäsdegen, resten fick stå lite till. Kavlade ut två plåtstora pizzbottnar.
- Gratängerna färdiga, höjde värmen i ugnen.
- Drack vatten!
- Gjorde pizzorna med tomatsåsen och osten plus mer kryddor och in i ugnen. Bra med varmluft så jag kan ha flera plåtar samtidigt.
- Det blev tomatsås över. Fram med nötfärs som smulades ner i den och en köttfärssås växte fram.
- Resten av jäsdegen blev till en focaccia med oliver och färsk timjan. (min rosmarin dog under vintern). Jäsning!
- Grovdiskning och dukning till middag.
- Pizzorna färdiga och ena pizzan hamnade i min och sonens magar. Den andra blev till sonens lunch idag.
- Focaccian gräddades under tiden vi åt.
- Efter maten sänktes ugnstemperaturen.
- En klick sylt i varje kakgrop och sedan var det kakgräddning.
- Färdig!
- Belöningen blev en god fruktsallad med ananas, päron, äpple, banan och solrosfrön. Frukt är godis!
Receptet på syltkakorna Gör gärna dubbel sats när du ändå håller på ;)
- Värm ugnen till 175 grader. Lägg ett plåtpappper på en plåt eller använd små pappersformar.
- Blanda margarin och socker i en skål.
- Tillsätt mjöl och vaniljsocker. Blanda och ta sedan upp på bänken. Om degen är för smulig tillsätt lite vatten.
- Arbeta degen en stund och rulla sedan ut den till en längd.
- Dela längden i lika stora bitar som sedan rullas till bollar.
- Tryck en grop i mitten på varje boll och lägg lite sylt där.
- Grädda mitt i ugnen tills kakorna är ljusbruna. Tar ca. 15 minuter.