Planerar för omplantering

En god och mycket användbar grönsak är squash eller zucchini som man också säger. Jag använder den bl.a. i soppor, pannkakor, gryträtter, färssåser, kakor, bröd och annat. I år ska jag odla den själv också. Några fröer sattes för drygt två veckor sedan och det tog inte en vecka innan de växt fram - varje frö. Igår såg det ut så här i miniväxthuset.
Och idag så här.
Squashen tar för sig och locket på växthuset går inte längre att stänga. Tomatplantorna däremot är lite mer försiktiga och vill säkert ha varmt och ombonat runt sig ett tag till. Därför får squashen helt enkelt flytta därifrån nu. 
Jag sökte och fann en sida på nätet med bra info om odling och där läste jag:
  • När plantan har fyra blad skolar man om till en större kruka med planteringsjord. Så snart det blivit tillräckligt varmt ute börjar man avhärda plantan en vecka innan den planteras ut.
Det fjärde bladet är som man kan se på gång så om några dagar blir det egna krukor och ny jord för plantbarnen som därmed kanske kan betraktas som tonåringar. Sedan är nästa steg att få flytta ut i växthuset. Men då måste det har blivit vårvarmt först.
Webbsidan med de fina tipsen heter Wexthuset och jag tackar för alla tips det går att få genom dem.
Solen börjar så smått att kika fram men termometern visar ännu bara på 4 plusgrader. Jag hade tänkt mig en fortsättning på trädgårdsfixande idag men tror det får bli växthusstädandet som får gå före. Så fram med såpa, varmt vatten, borste och gummihandskar. Här ska städas och fejas. Sedan ska skuggardiner sättas upp som skyddar ömtåliga växter från stark vårsol.
 
Dagens planerade middag
Efter allt skrivande och funderande kring squash är det en självklarhet att det får bli en ingrediens i dagens middag. Vad sägs om squashburgare enligt det här receptet?
 

Trädgården hälsade mig välkommen åter

Över 8 plusgrader var det i Malmö idag. Det var nästan så solen ville tränga igenom molnen men den lyckades inte helt. Det härliga vädret bjöd ut mig till trädgården och efter en rundtur för att se hur långt växtligheten kommit blev det några timmars kroppsarbete. Trädgårdstunnan fylldes med löv, avklippta grenar och annat skräp. Nu står den redo att tömmas i morgon när sopbilen passerar vårt hus. Sedan är det bara att fylla den igen. Bra service det där att någon hämtar trädgårdsavfallet, visserligen mot en kostnad - men ändå.
 Vi tog idag även en tur till en av stadens båda sopstationer där större saker som skräpfyllda sopsäckar, gammalt virke och sådant som samlats på hög kastades. Idag gick det hyfsat snabbt och smidigt på stationen. Det sägs att påskhelgen brukar vara den stora trädgårdsrensardagen och att det då blir smått kaosartat på "soptippen". Skönt att inte behöva åka dit då.
Vid 15.30-tiden var det skönt att komma in och bli bjuden på kaffe som T. fixat. Han hade även varit iväg och köpt fikabröd. Sådant uppskattas!
En timmes bokläsande fyllde sedan på med positiv hjärnaktivitet då jag nu läser den fjärde och sista delen av Elena Ferrantes böcker om vännerna  Elena och Lilas liv i Neapel. En bokserie som är av sträckläsartypen men nu består ju livet av annat än bara läsande så det har ändå tagit lite tid att komma till den fjärde delen.
Jag kan känna en glädje av att bara gå in i bokens värld och försvinna bort i den för en timme eller så. Lite gammaldags må jag vara men jag väljer bort ljudböcker som kan vara ett smidigt alternativ. För min del är det något visst att hålla i boken och själv vända blad och bestämma läshastigheten eller bara ta en paus utan att behöva trycka på en knapp för detta.
 
Supersallad till middag
För någon vecka sedan fick jag en reklamskrift från MatHem i brevlådan och i den fanns ett recept som testades till vår middag idag. Det är hämtat från en bok som heter Happy Food - om hur mat och lycka hänger ihop. Författare är kocken Niklas Ekstedt och salladen var toppengod, fullspäckad med fibrer och sådant som våra tarmbakterier gillar. Receptet finns även på MatHems receptsida. Grynen jag använde var mathavre och istället för hasselnötter tog jag valnötter.
Jag kan inte direkt säga att jag blev "omgående" lycklig av maten men gott var det och mätt blev jag. 

M som i middagar

Gjorde veckans matsedel igår för att underlätta i vardagen. Bättre att lägga lite extra tid på detta vid ett tillfälle i veckan än att behöva fundera ut måltiderna varje dag. Så är det bara - tid är pengar. Speciellt då jag upplever mig som väldigt stressad för tillfället är detta ett bra sätt att "köpa tid". Varubeställningen sändes också iväg så på onsdag får vi påfyllning i förråden. Det är så lyxigt att handla utan att behöva lämna hemmet.
Att planera sin tid och arbete är också något jag vill förmedla till mina elever. Det gäller studieteknik, framförhållning med oika sorters uppgifter men även när de har praktiskt arbete i hemkunskapen. Träning i att veta hur lång tid det tar att göra olika moment som att koka potatis är ett exempel. Det tar 20-30 minuter att koka hela potatis, men om de delas i mindre bitar kan tiden halveras. Läggs de i kokande vatten sparas ytterligare tid. Sådana små knep kan hjälpa dem i deras framtida vardag med matlagning. Om de kommer att laga mat själva återstår dock att se då det numera sker en hel del förändringar på den fronten. Jag hoppas förstås att de flesta tycker att hemlagat och egenlagat vinner i längden.
 
Middagar vecka 12, 2018

Söndag:
 Kikärtsbiffar, linsotto och kikärtsmajonnäs
Måndag: Grönsakssås i kokosmjölk med spagetti
Tisdag: Grön ärtsoppa med krutonger. Amerikanska pannkakor
Onsdag: Wrap med curryfyllning
Torsdag: Engelsk frukost i en kvällsvariant
Fredag: Vegansk lasagne
Lördag: Arrabbiatagryta med hackade valnötter, surdegsbröd
 
Söndag
En förpackning linsotto blev snabbt tillagad i det som är min favoritgryta, en järngryta av woktyp. Först frästes grynen som är kompletta med kryddor och sedan kokades de i vatten. Det krävde minimalt med arbete och blev mycket smakrikt.
Till linsotton serverade jag kikärtsbiffar och av spadet som ärterna låg i gjordes en dillmajonnäs. Ica har ett bra recept på majonnäsen som jag använde och utöver det tillsatte jag klippt dill i som smaksättning. Allt kikärtsspad användes inte utan resten sparades till tisdagens pannkakor. 
Mina kikärtsbiffar
6-8 st.
1 förp. 400 g kikärter, kokta
1 hackad gul lök
1 hackad vitlöksklyfta
 1 tsk senap
 1 tsk oregano
1 tsk majsstärlelse
salt
peppar
 
Skölj kikärterna men spara först spadet om du vill använda det.
Mixa alla ingredienserna och gör biffar av smeten.
Stek biffarna i rapsolja.
Måndag
Det blev en portion över från gårdagens linsotto. Den hamnade i dagens grönsakssås. En sådan sås gör jag oftast enligt receptet "man tager vad man haver". Dagens ingredienser syns på bilden nedan. Det räckte till ca. fyra portioner. Svartkål, aubergine, paprika, lök, vitlök, ajvar, kokosmjölk, krossade tomater, salt och peppar + gårdagens rest. Veganskt för vår del men gillar man annat så är det upp till var och en. Annars kan det vara en tanke att ha en köttfri måndag. 
 
 
 
 

Taggar: kikärtsbiffar;