Skrämmande statistik

 

Blinkersanvändning geografiskt.

PlatsBlinkar (%)Blinkar ej (%)
Karlstad4258
Falköping5446
Göteborg7129
Stockholm7426
Malmö7723
Sundsvall7723
Hässleholm7822
Borlänge7921
Gotland8020
Jönköping8317
Kalmar8713
Norrköping8911
Umeå8911
Östersund919
Helsingborg955
Totalt7624
Läs och ta en funderare över varför så många inte använder sin blinkers på bilen eller motorcykeln. Statistiken är pinfärsk och har utförts av Motormännen som har kollat över 12000 fordon i trevägs- och fyrvägskorsningar. Männen var sämre än kvinnorna på att informera sina medtrafikanter om att de skulle ändra färdriktning. Det är skandal och jag skulle gärna vilja se en undersökning över hur många som kör med trasiga ljuslyktor oxå. 
 
 
Efter en sen arbetsdag som avslutades med att jag hade utvecklingssamtal med två av mina elever körde jag hem och konstaterade att statistiken ovan sannerligen inte ljög ett dugg. Eller kan man köpa bilar utan blinkers?
 
Väl hemma fixades en god middag i form av en hyfsat snabbt lagad linsgryta som vi åt med matvete till.
 
Linsgryta med fetaost
Linsgryta till ca 3 portioner
  • 1 rödlök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 msk olja
  • 1½ dl okokta röda linser
  • 3 dl vatten
  • 1 grönsaksbuljongtärning
  • 1 grön paprika i bitar
  • 1 burk krossade tomater
  • 2 krm svartpeppar
  • 2 tsk paprikapulver
  • 150 g fetaost
  • färsk basilika
  1. Skala och hacka lök och vitlök. Fräs den i oljan i en stekgryta.
  2. Tillsätt linser, vatten och buljong.
  3. Koka under lock i 5 minuter.
  4. Lägg i paprikan i bitar, krossade tomater, salt och peppar. Koka ytterligare 10 minuter.
  5. Smula ner fetaosten och basilikan samt smaka av om det behövs mer kryddor.
Grytan är god med bara bröd till och kan även serveras till pasta eller annat.
 
Det var gårdagens middag, idag serverades ugnspannkaka med lingon enligt ett recept från Ica.  Det smakade gott efter en lång arbetsdag som följdes av ett träningspass på Bulltofta motionscenter. Idag var det trångt med så det uppstod köer vid "tortyrredskapen".
 
Ugnspannkaka med lingon
 
Taggar: linsgryta med fetaost;

Lyxig söndag

Har precis suttit och sparat recept från dagens tidning och hittade ett på halloumi- och grönsaksburgare. Det ska absolut testas!
Även om jag tycker om att laga mat, baka och fixa i köket är det skönt att få komma bort och sätta sig vid ett dukat bord ibland. Därför uppskattar jag arrangemanget då yngste sonen och vi bjuder på söndagsmiddag varannan vecka vardera. Idag är det hans tur och vi blir extra många runt hans bord då även hans bror med familj kommer. Det är precis så jag fantiserade om att ha det när jag en gång som ung såg framåt i tiden. Att samla hela eller stora delar av familjen, äta tillsammans och låta småbarnen eller kusinerna busa runt av glädje. Det är meningen med livet, umgänge mellan generationer. Det är bara en detalj som saknas. I min fantasi satt vi alltid i en trädgård under vinrankor i härlig värme. Idag är det småkallt, halt och lite vitt på marken. Men man kan inte få allt. 
 
 
Om en stund ska jag bege mig till träningslokalen på Bulltofta här i Malmö. Jag inhandlade i fredags ett förköpskort som inte ska ligga i plånboken oanvänt. I höstas hade jag ett fullspäckad arbetsschema då min arbetstid var mer än heltid och därför "orkade" jag helt enkelt inte träna. Låter som en undanflykt men jag hade helt enkelt ingen motivation. Nu har längtan efter styrketräning återkommit så hallå alla muskler, vakna!
 
Dagens boktips!
 

En tunn bok på med bara 140 sidors text. Susan Hill har skapat en skräckroman som är lätt att sträckläsa. Kvinnan i svart utspelar sig i ett hus på en dimmig, fuktig sankmarksplats. Jag läste hälften till frukosten igår och resten till eftermiddagskaffet med sherryglaset intill. Tror du på spöken?
 
 
Receptips!
 
Lök- och ruccolapaj

Rucolan som ratades av en familjemedlem och därför hamnade i vårt kylskåp har nästan tusen liv, tycks det. Först hamnade en del i supergoda linsbiffar sedan på en god pizza med fetaost och morotsröra som fanns i kylen. Igår bakade jag en ostpaj med gul lök och purjolök och ser man på där var minsann ruccolan framme igen. 3 dl hackades och frästes med löken. Röran hamnade sedan i pajskalet med riven ost och äggstanning över sig. Det var en paj till sex personer så några matlådor fick vi också. 
 
Pajdeg
4,5 dl vetemjöl
150 g smör
4 msk kallt vatten
 
Fyllningen
1 gul hackad lök
1 liten skivad purjolök
3 dl grovt hackad ruccola
salt, peppar och paprikapulver
3 dl smakrik riven ost
 
Äggstanningen
3 ägg
4 dl mjölk
salt, peppar

Ugnen ska vara på 225 grader och pajen tar ca. 30 minuter att grädda.

Slutligen!
 
Matsedel vecka 5 2015
 
Måndag:  Rester från kyl och frys 
Tisdag:  Linsgryta med fetaost och matvete
Torsdag: Rödbetssoppa, vitlöksbröd
Fredag:  Quorngratäng med lök och ost, bulgur
Lördag:  Vegetarisk paella enligt tidningen LagaLätt
Söndag: Rotfruktsgryta, naanbröd. Tiramisu därefter.
 



 
Taggar: lök- och ruccolapaj;

Den som äter palsternacka...

Grönsaksätarsången eller Den som äter palsternacka....
 
Visan du kan lyssna på här ovan vill jag tillägna min äldsta son som inte gillar   och inte heller  gillar 
 I helgen när vi var där fick vi därför med oss av dessa godsaker, vi som gillar sådana. 
Idag användes en del, ruccolan i linsbiffar som var ett eget hopkok skapat för stunden och palsternacka med andra ugnsrostade rotsaker. Hela måltiden fick maxpoäng när vi smakat. Så här såg maten ut när den var färdig.
 
 
 
Jag började med att skala rotsaker och lök som sedan sattes in i ugnen med olja och kryddor som smakförhöjare i formen. Efter 225º i 30 minuter var det färdigt och så var även biffarna och såsen. 
 
Linsbiffar med ruccola och paprikatärningar
ca. 12 biffar
  • 2 dl röda linser som kokas 5 dl saltat vatten i 10 minuter
  • 1 stor röd tärnad paprika
  • ruccola som ryms i två kupade händer och sedan hackas
  • 1 ägg
  • 1 dl vetemjöl
  • 1 dl riven ost
  • 2 krm svartpeppar
  • 2 krm paprikapulver
  • olja till stekningen
  1. Först kokas linserna i 10 minuter och om det finns vatten kvar silas det bort.
  2. Därefter blandas resten av ingredienserna. Använd kastrullen att blanda i så sparas det på disk.
  3. Värm en stekpanna med olja och klicka sedan ut smeten som plattas till med en sked.
  4. Stek 2-3 minuter per sida. Stek inte för mycket i pannan på en gång.
 
 
 
Taggar: linsbiffar med ruccola och paprika;