Fettisdagsafton

Idag är det måndag och dagen före Fettisdagen, alltså dagen då det ska ätas semlor, hetvägg, fastlagsbullar eller vad man nu väljer att kalla bullen med gräddfyllning. På förmiddagen bakade jag en plåt med veganska släta bullar inför morgondagen. Veganska är inget konstigare än att jag använde mjölkfritt matfett och havremjölk i degen plus att jag penslade bullarna med kikärtsspad.
När så T. kom hem sa han att det måste ju vara fettisdagsafton idag och därmed ok att redan nu äta en semla. Därför fick det bli så.......
De släta bullarna var inte det enda som bakades idag. Yngsta barnbarnet tillbringade dagen här och när hon lekt färdigt med Barbiedockorna, ritat , lekt med bondgårdsdjuren och sådant kom hon ut i köket och ville baka något själv. Ett häfte med tecknade recept för barn plockades fram och där valdes ett recept ut. Ingredienserna fanns hemma så det var bara att köra på.
Lite kladdigt var det men ack så fina små chokladbollar hon tillverkade. De rullades i kokos och fick sedan stelna till lite i kylen. Bakverken tog hon sedan med sig hem när det var dags att avrunda för kvällen.
 
 

Starka vindar

Snart är helgen över och det har varit några dagar med ordentliga vindar och regnskurar som ibland blandats med hagel. Temperaturen här i Malmö har legat runt 6 plusgrader men blåsten gör att upplevelsen blir som om det var nästan nollgradigt. Ovädret slår lite olika hårt mot områden runt om i landet. På vissa håll är det översvämningar och man har fått bygga skyddsvallar, träd blåser omkull och källare vattenfylls. Jag har barn och barnbarn i Värnamo där Lagan nu inte bara rinner där den ska genom staden utan även fyller stora områden i sin omgivning. Det har bildats insjöar av allt vattnet. Oron är stor och man undrar förstås vad som är på gång.
Här på hemmaplan märks att våra hönor har ett annat beteendemönster när det är oväder. De är inomhus mycket mer och sitter inte lika mycket på sina sittpinnar i sin gård. Inte så konstigt då det säkert är en balanskonst att sitta där även om det inte blåser det minsta. När de är utomhus uppsöker de gärna sitt krypin under hönshuset. Jag tog en bild på dem när de igår fick sin dagliga "godsakstallrik". Fr.v. är det Busan, Lilla My, Lily och Snorkfröken.
 
När vindarna tar i blir jag ofta orolig och går till köksfönstret för att se om granen som finns i grannskapet ger vika. Den har gungat och dansat ordentligt och då den är väldigt hög kan jag tänka mig vilken skada den kan göra på flera av husen och gårdarna i omgivningen, inte minst på hönsgården.
 
Det var tänkt att vi skulle ta en långpromenad igår med så blev det inte utan istället fixade jag en teatime. Grova scones bakades och serverades med ett grönt hallonte från Hallongården. På sconesen hade vi hemkokt björnbärsmarmelad och limecurd. För att lyxa till lite extra serverades även en bit blåbärskaka.
Den engelska känslan förstärktes ytterligare med att vi samtidigt tittade på ett avsnitt av The Tudors.
 
The Tudors handlar om den engelske kungen Henrik VIII:s regeringstid på 1500-talet.
 
Jag såg alla avsnitten i serien för omkring tio år sedan men det är precis som med en bra bok, andra gången man läser den gör man det med andra glasögon.
 

Förena nytta med nöje

Så var det dags att angripa strykhögen igen. En timme per månad brukar jag avsätta för detta men i januari blev det inget sådant gjort så därför straffade det sig idag. 
Men, det gjorde inget för under de två timmarna som jag strök hann jag samtidigt se två serieavsnitt på SVT-play.
De båda avsnitten jag tittade på var från säsong 1 av Min fantastiska väninna. Våren 2017 började jag läsa första boken av fyra som handlar om vännerna Elena och Lila där mycket utspelar sig i Neapel. De övriga tre böckerna lästes också. De skildrar väninnorna från barndomen och genom livet. Författaren Elena Ferrante har inte bara fångat mig utan många, många med sitt sätt att skriva. HBO har filmatiserat första boken och den andra lär vara på gång. Nu när serien visats på SVT finns den även tillgänglig på deras Playkanal. Men det gäller att vara snabb för de tre första avsnitten tas bort om några dagar. 
 
 
Fredagsmys
 
Fram med våffeljärnet, riv potatis och blanda till en smet och våffla sedan potatisvåfflor. Vi serverade med tångrom, rödlök, havrefraiche och lite till. T. åt även några med lingonsylt. Det var inte alls så konstigt för potatisvåfflor är i stort sett våfflade raggmunkar.
 
Potatisvåfflor
ca. 6 våfflor
 
250 g riven potatis 
2 dl vetemjöl
1 tsk salt
2 tsk bakpulver
1 krm peppar
2½ dl havremjölk eller annan mjölkdryck
¾ dl rapsolja
 
Börja med att riva potatisen och pressa ut vätskan från den.
Blanda alla torra ingredienser i en skål.
Vispa ihop med mjölk och olja.
Blanda slutligen i potatisen.
Våffla.
Smörj  gärna våffeljärnet då och då.
 
 
Taggar: potatisvåfflor;