Morötter är bara så gott

Bilden är hämtad från tidningen Buffé.
 
Jag läser i tidningen Buffé som ICA ger ut till sina kunder. I det senaste numret har de en artikel som handlar om morötter. Läs hela artikeln här.
 
I artikeln läser jag följande: 
"I Sverige odlade man lila morötter från stenåldern och fram till 1700-talet, då den orange-röda moroten som utvecklats i Holland introducerades Den blev snabbt populär eftersom den har en sötare smak och inte färgar av sig."
Förra veckan hade jag lektioner för elever i åttan om grönsaker, många sorters grönsaker. De fick lära sig namnen, användningsområden, historik, näringsinnehåll och liknande. Vad gäller morötter visade jag gula, orange och lila sådana. Vi provsmakade dem och det är en smakskillnad men även skillnad på saftigheten och konsistensen. De lila, lite mer ursprungliga är min favorit medan eleverna valde de orange.
Visste du förresten att precis som vi människor påverkas morötterna negativt av stress. Smaken blir beskare om de skakats våldsamt vid skörd, tvätt och lagring?
 
 
Något som är gott att göra av morötter är biffar. Jag gör mina med en smaksättning av curry och spiskummin. Rötterna blandar jag med purjolök, rorselleri eller någon annan god rot. För ett antal år sedan delade jag med mig av receptet på en receptsida som heter Kokaihop och när de sedan samlade en del av recepten där i en kokbok var mina biffar med. Kul tycker jag förstås! ;)
Här är mitt ursprungsrecept.
 
För ett tag sedan började jag handla via Mat.se och där finns möjligheten att beställa varor utifrån recept. Jag bläddrade runt lite och där dök mitt recept upp igen och det var kanske inte så konstigt när det visade sig att Kokaihop och Mat.se verkar ett visst sammarbete.
Här är länken till hur receptet presenteras på Mat.se.
 
Morotsbiffar, korngryn och svamsås.
(Tyvärr var det lite mörkt när bilden togs.)
 
 
 
Taggar: Mat.se, morotsbiffar Metro;

Snabb cheesecakevariant

 
 
Meningen var att vi skulle ha en middagsdessert idag, men lördagsfikat på eftermiddagen närmade sig så därför fick desserten bli eftermiddagsfika istället. Det är en snabb sorts cheesecake som lätt fixas under tiden som kaffet bubblar i bryggaren. Glasen som den mumsiga desserten ligger i kommer från IKEA och innehöll tidigare ljusen Tindra. Då de lyst färdigt och diskats ur fungerar de bra i kökssammanhang. 
 
 
Jag började med att plocka fram glasen och ingrediensrna som skulle räcka till två personer. Är man fler som ska äta kan receptet lätt räknas om.
Halloncheesecake i glas
2 portioner
 
100 g philadelphiaost
1 dl turkisk yoghurt
1,5 msk strösocker
1 krm vaniljpulver (eller 0,5 tsk vaniljsocker)
2 dl tinade eller färska hallon
4 digestivekex
 
 
Philadelphiaost, yoghurt, socker och vanilj blandas i en skål.
Kexen smulas. Jag gjorde det i en plastpåse.
Slutligen varvade jag kex, hallon och ostblandningen i glasen.
 
 
 
Taggar: halloncheesecake i glas;

Får det lov att vara en bit paj?

Brysselkålspaj med surdegsbaguette, sallad och en yoghurtsås, mmmmmm!
 
 
Bilden har jag hämtat på Wikipedia.
 
Jag gillar brysselkål men använder den alltför sällan måste erkännas. Oftast blir det kokt som tillbehör till en kraftigare middag eller i en wok. Men det godaste sättet att använda den är nog i en paj. Så därför blev det så igår. Sex bitar delades den färdiga pajen i så några luncher finns nu på lut i frysen. Så gott!
Brysselkål sägs komma just från den Belgiska staden Bryssel och odlades där redan någon gång på 1400-talet. Vi har odlat kålen i Sverige sedan slutet av 1700-talet. Växten har ett speciellt växtsätt då en kraftig stam som är knappt en meter hög får små kålhuvuden runtom sig. 
Nu under vintern säljs färsk brysselkål i butikerna till ett bra pris så passa på att testa min paj. Men självklart finns kålen även att finna i frysdisken. Därför behöver du inte vara utan denna goda, vitaminrika och energisnåla grönsak, i en pajskapelse som kan smaka bra året runt.
Jag använde mig av färsk brysselkål som jag ansat (rensat) och kokt  5-10 minuter i saltat vatten. Detta förberedde jag dagen innan pajen skulle göras.
 
Brysselkålspaj
4-6 portioner
ugnen 225°
 
Pajdegen
 
3 dl vetemjöl
125 g smör
2 msk kallt vatten
  • Arbeta samman degen tills ingredienserna håller ihop. Tryck ut den i en en pajform som är ca. 24 cm, gärna med avtagbar kant. Har du tid är det bra om degen hinner vila en halvtimme i kylen innan den naggas och sätts 10 minuter i ugnen där den förgräddas.
Fyllningen
300 g kokt brysselkål
1 stor, tunt skivad gul eller röd lök
olja att fräsa löken i
3 ägg
3 dl matlagningsgrädde
2 msk senap
2 msk hackad persilja, persilja
salt och peppar
2 dl riven ost
100 g Philadelphiaost eller liknande
 
  • Fräs den skivade löken i en stekpanna. Lägg den sedan i pajskalet som förgräddats.
  • Halvera brysselkålen. Lägg den på löken.
  • Vispa ihop ägg, grädde, senap och persilja med kryddor och ost.
  • Häll blandningen över det andra i pajskalet.
  • Grädda pajen i nedre delen av ugnen tills den fått färg. Det tar runt 35 minuter.
Taggar: Brysselkålspaj;