En dag i ord och bilder

Varje höst kommer pepparkaksfilen åter i mejeridisken. Saknad av mig och många andra. Det var extra gott att få ta den till morgonmüslin när frukosten skulle ätas. Att jag även har några dagar ledigt och inte behöver morgonstressa är ett annat plus.
 
En vända ute i trädgården och jag hittade denna gren som fått sig en smäll när det stormade i förrgår. Jag plockade in den och satte den i vatten som den samarit jag är. :))
 
  
 
Så blev det bullbaksdags, som utlovat. En vetedeg på 7 dl vätska där jag blandade ner 3 grovt rivna morötter. Lite nyttigare med fibrer som är bra för magen men inte har någon större smakpåverkan. Så varför inte?
Några grova kumminkryddade baguetter bakades också av bara farten.
Jag har varit / är förkyld och tappat orken ett tag, men idag återkom mitt rätta jag lite igen. Gäller att passa på så det blev en liten vals med dammsugaren och putstrasan efter bakningen. Ja, inte överdrivet lång stund men lite här och lite där.
 
Efter fikat med nybakade bullar vände jag några blad i boken som varit i mitt sällskap en tid nu.Den har över 800 sidor och idag passerade jag sida 450. Varje sida är bra och spännande läsning som utspelar sig kring ett hemligt sällskap i början av 1800-talets London.
 
 
Middagsdags!
Idag stod det Fetaostbollar på menyn. I senaste numret av Coops tidning Mer Smak hade jag sett ett recept som modifierades en aning och resultatet blev bollarna ovan. De såg nästan ut som vanliga köttbullar men som den vegetarian jag är fanns inget kött i närheten. Bollarna hamnade i en tomatsås och serverades till rester av potatisgratängen vi hade igår.
 
Fetaostbollar 20 st.
  • 200 g fetaost
  • 1 ägg
  • 1 dl ströbröd
  • 1 finhackad gul lök
  • 1 tsk paprikapulver
  • lite salt och peppar
  • 2 msk hackade färska örter
  • olja att steka i
  • 2 dl krossade tomater
  • 1 tsk oregano
  1. Mosa osten och blanda den med övriga ingredienser i en skål.
  2. Blöt dina händer i kallt vatten och forma bollar av smeten.
  3. Stek bollarna på medelvärme i olja.
  4. När de fått färg hälls tomaterna över och värms upp.
  5. Krydda.
 
Så avslutas kvällen i soffan med en bricka som sambon fixat. Irish Coffee och bullar (morotsvarianten). På skärmen framför oss ser vi Succeduon med Anders och Måns. Här är ett klipp.
 
 
Taggar: Fetaostbollar;

Man kan inte leva på kunskap allena

Det jag gör idag slipper jag göra en annan dag.
I stort sett hela dagen har jag suttit och förberett lektioner och gjort beömningsmatriser av olika slag. Detta för att mina kommande lektioner med hemkunskapen i årskurs sex ska bli ännu bättre och att eleverna / föräldrarna / skolledningen och de som vill ska bli nöjda när jag utför mitt jobb. Just nu är jag mest nöjd själv som ligger före i tidsplanen eftersom planeringen gäller först vårterminens lektionspass.
Nu till varför jag satte den rubrik jag gjorde. 
  
 
I kylen fanns några färska rödbetor och på bänken ett recept på en kaka jag ville provbaka. Med assistans av en bakglad sambo blev det en mycket god mjuk kaka som vi provsmakade till en kopp te efter middagen. Kan berätta att enligt receptet skulle man ha en glasyr och hackade valnötter på den men vi placerade nötterna i kakan istället och skippade glasyren. Dessutom bytte vi ut 1 dl av vetemjölet mot riktigt smulig müsli. Lite nyttigare och gott ändå och dessutom minskades sockermängden i kakan. Förstår inte varför det alltid ska vara så mycket sött i det mesta?
 
Rödbetskaka  10-12 bitar
ugnen: 175º
  • smör och ½ dl kokos att smörja en rund form med (gärna med avtagbar kant)
  • 2 ägg
  • 2 dl strösocker
  • 4 rivna rödbetor
  • 1½ dl rapsolja
  • 2 dl vetemjöl
  • 1 dl müsli
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 msk kanel
  • 50 g hackade valnötter
  1. Formen smordes och ströddes med kokos och ugnen värmdes.
  2. Ägg och socker vispas poröst.
  3. Rivna rödbetor och olja blandas ner.
  4. Därefter alla torra ingredienser som först blandats ordentligt.
  5. Smeten hälls i den smorda formen som sedan ställs på ett galler mitt i ugnen.
  6. Efter 30 minuter är kakan färdig.
Innan vi fick äta den goda kakan serverades en potatisgratäng som var lite annorlunda tillagad. God även den.
 
 
Skivad potatis, en kokt basilikakryddad tomatsås med några rivna morötter i och en förpackning Kelda svampsås plus riven ost på toppen. Så gjordes dagens gratäng som tog drygt 30 minuter på sig i ugnens 225 grader. 
Det finns många användningsområden för en produkt som denna.
I morgon ska här bakas kanelbullar - med morötter i. :))

Det blåser i träden idag

 
Simone drar över Sverige just nu och här i Malmö var det som värst mellan klockan 17 och 18 och då måste jag erkänna att mitt hjärta satt i halsgropen som det heter. Över 40 m/s har uppmätts i Skåne och Halland och hos oss strax därunder. Otäcka vindar som gjort att det knakat och låtit riktigt läskigt här. Vid ett tillfälle small det till och sonen sa.
- Det var taket!
Jag såg framför mig hur hela taket for iväg som i filmen Trollkarlen från Oz. Vi öppnade dörren för att se en tacknockspanna rulla runt på marken. Hur stora skadorna är återstår att se i morgon. Nu är klockan 21 och det börjar lugna ner sig. D.v.s. när dörrar och fönster är stängda är det hyfsat lugnt men när jag av nyfikenhet har gläntat på dörren är det inte vidare trevligt ute.
Vi har till skillnad från många andra under stormen haft ström hela tiden (peppar, peppar). Därför kunde kvällens middag tillagas utan problem. Det var en pastarätt och ingredienserna till den inköptes på dagens veckoinköpstur på Maxi. Där sålde de bl.a. svartkål och hade ett bra pris på färsk tortellini dels med svampfyllning och med pestofyllning. Det passade perfekt till den planerade menyn.
 
 
Receptet till 4 personer delar jag med mig av här.
Fylld tortellini i grön sås med valnötter
  • 500 g färsk tortellini ( jag hade hälften med svamp och hälften med pestofyllning)
  • 1 stor gul hackad lök
  • 100 g hackad svartkål eller bladspenat
  • 50 g hackade valnötter
  • 5 dl matlagningsgrädde
  • salt, svartpeppar
  1. Först kokades pastan enligt förpackningens anvisning.
  2. Löken förvälldes tillsammans med kålen och därefter tillsattes valnötterna.
  3. Sedan var det gräddens tur att blandas i och allt kokades upp.
  4. Efter kryddningen hälldes pastan i såsen.
  5. Så var en god rätt född!