Solig soppa

Dagens middagssoppa var en ingefärssmakande morotssoppa. Vacker med sin solgula färg. Nyttig, billig och ganska snabbgjord när jag kom hem sent och trött efter en intensiv jobbdag. Linfröbullana som bakades igår smakade gott till och efter soppan lyxade vi till det med stora muffins med hallon i.
Receptet på soppan hittade jag i Icas tidning Buffé.
Här en länk om du vill testa själv.

Höstens första potatismos

 
 
Bilden visar hanggliding som mina söner provade på i söndags i närheten av Kåseberga. Jag fick följa med (kanske för att fixa en del av lunchen) och det var en strålande dag.
I dag hade jag premiär för höstens första hemgjorda potatismos. Det är aldrig lyckat att göra mos av färskpotatism men nu var det dags, så gott det blev! Serverades gjordes det till en coleslow och fiskpinnar. Några tomater från växthuset fick bli färgklicken på tallriken.
Nu har jobbet satt fart och det märks på att jag känner mig stressad och får ångest över saker jag vill hinna med. Det är alltid mycket pappersarbete när en ny termin sätter igång. Dessutom tjänstgör jag på två skolor och får därför göra dubbla planeringar, suck. Ikväll har jag suttit och påbörjat en uppdatering av skolans webbplats men stötte på en del problem och får därför fortsätta i morgon.
Något som däremot är färdigt är veckans matsedel som ser ut så här:
 
 
Husets meny vecka 34

Markerade maträtter går att klicka på för recept

Måndag:

Rester

Tisdag:

Stekt fisk, potatismos och coleslow

Onsdag:

Pastapanna med kyckling

Torsdag:

Räkmacka

Fredag:

Tomatsoppa, vitlöksbröd

Lördag:

Fiskgryta, bulgur

Söndag:           

Potatisgratäng, karrékotlett

Skrivis bageri:   Rågsiktslimpor, äppelkaka
 

Kunskapens frukt

Katja står i trädgården sedan 2007. Första året fanns det två äpplen på henne nu är det mångdubblat med röda härliga äpplen. Om några veckor är de färdiga men redan nu har jag börjat ta lite av hennes frukt. Idag för att göra  en morots- och äppelkaka. Men för att äta frukten naturell får jag vänta lite till.
 
 
Några timmar senare sitter jag ute i trädgården i värmen. Har precis smakat en verkligt god mjuk kaka. Hittade ett recept på en morotskaka som jag modellerade så det passade mig. Äpplen, morötter och valnötter är smaker som trivs ihop eller gifter sig som man säger ibland.Ibland när jag köper morotskaka tycker jag att krämen den toppas med kan bli lite för söt eller bara för mycket helt enkelt. Jag väljer hellre att en mindre mängd och dekorerade med hackade valnötter som även fanns i kakan. Min kaka bakade jag i en lånpanna och fick då en något tunnare kaka men den räcker till många bitar. 
 
 
Morotskaka med äpplen och valnötter
1 långpanna
  • 250 g morötter
  • 2 äpplen
  • 30 g valnötter
  • 4 ägg
  • 2 dl farinsocker
  • 2 dl strösocker
  • ¾ dl rapsolja
  • 4 dl vetemjöl
  • 4 tsk bakpulver
  • 2 tsk kanel
Garneringen:
  • 100 g creame cheese naturell
  • 2 dl matlagningsyoghurt
  • 3 dl florsocker
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 1 dl hackade valnötter
 Gör så här:

  1. Värm ugnen till 175°
  2. Smörj och bröa en långpanna.
  3. Riv morötter och äpple samt hacka valnötterna.
  4. Vispa ägg och socker poröst.
  5. Blanda ner oljan i äggblandningen.
  6. Lägg vispen åt sidan och rör resten med en sked.
  7. Mjöj, bakpulver och kanel blandas också ner i äggblandningen.
  8. Slutligen vänds morötter, äpplen och valnötter ner.
  9. Bred ut i den bröade långpanna.
  10. Grädda långt ner i ugnen ca. 30 minuter.
  11. Känn med en sticka att kakan är färdig och låt den svalna innan garneringen breds på. 
  12. Garnera med valnötter eller andra nötter.